<b>NY RESTAURANT: </b>På Hangurstoppen kommer det ny restaurant.
NY RESTAURANT: På Hangurstoppen kommer det ny restaurant. Foto: Voss Gondol

Voss Gondol

Europas største gondolbane åpner på Voss

Dinglo og Danglo er historie. I begynnelsen av juli den skal nye gondolbanen på Voss etter planen åpne.

Publisert Oppdatert

Den nye gondolbanen erstatter den gamle Hangursbanen, med kabinene Dinglo og Danglo, som ble nedlagt i 2015. Den hadde da fraktet turister og lokalbefolkning til toppen av Hangurs­toppen i 52 år.

Mest moderne

Den nye gondolen blir ifølge Voss Resort og Voss Gondol AS Nord-Europas største og mest moderne, og leveres av italienske Leitner Ropeways.

­Banen er en såkalt 3S-bane, som betyr at den går på tre vaiere, to bærevaiere og en trekkvaier. Det skal gjøre reisen både stabil og komfortabel.

LES OGSÅ: Nei, det hjelper ikke å spise hvitløk mot mygg og flått

<b>DINGLO:</b> Hangursbanen med Dinglo (bildet) og Danglo ble nedlagt i 2015 etter mer enn 50 års drift. 
DINGLO: Hangursbanen med Dinglo (bildet) og Danglo ble nedlagt i 2015 etter mer enn 50 års drift.  Foto: Wikipedia

Spenn på 900 meter

Banen har et spenn på hele 900 meter fra nedre stasjon til første mast. I motsetning til Dinglo og Danglo som hadde bunnstasjon et stykke opp i ­boligfeltet, vil den nye gondolbanen starte nede ved Voss stasjon. Den starter dermed på 56 moh. og ender på Hangurstoppen med Voss Resort på 820 moh. Hele strekket er på to kilometer, og ­turen skal ta i underkant av syv minutter.

Til sammenligning går Loen Skylift i Nordfjord fra noen få meter over havet til 1011 meter over havet. Her her strekket 1,52 kilometer og reisen tar 5–7 minutter. Banen er en av de bratteste gondolbanene i verden.

LES OGSÅ: Solcellebil med 70 mils rekkevidde

<b>SPEKTAKULÆRT:</b> Loen Skylift, som åpnet mai 2017, byr på spektakulær utsikt. Over 100.000 personer tok Loen Skylift i 2018. Loen har cirka 600 innbyggere.
SPEKTAKULÆRT: Loen Skylift, som åpnet mai 2017, byr på spektakulær utsikt. Over 100.000 personer tok Loen Skylift i 2018. Loen har cirka 600 innbyggere.

Ni kabiner

Totalt ni Pininfarina-­designede kabiner, hver med plass til 34 personer, kan frakte opptil 1069 personer i timen. ­Arbeidet med gondolen startet i januar 2018 med en kostnadsramme på 300 millioner kroner. Prosjektet omfatter også en ny restaurant med plass til 450 personer på Hangurstoppen.

<b>GONDOL:</b> De nye gondolene på Voss har plass til 34 passasjerer.
GONDOL: De nye gondolene på Voss har plass til 34 passasjerer. Foto: Voss Gondol
Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her