FALLER DØENDE OM PÅ VEIEN: En helsearbeider i verneutstyr sprayer desinfiserende middel over en mann de frykter dør av ebolaviruset. Bildet er tatt 4. september 2014. Verdens helseorganisajon har nå erkært ebolautbruddet som ute av kontroll, og er ute av stand til å behandle alle som blir syke.
FALLER DØENDE OM PÅ VEIEN: En helsearbeider i verneutstyr sprayer desinfiserende middel over en mann de frykter dør av ebolaviruset. Bildet er tatt 4. september 2014. Verdens helseorganisajon har nå erkært ebolautbruddet som ute av kontroll, og er ute av stand til å behandle alle som blir syke. Foto: Abbas Dulleh (AP/NTB Scanpix)

Ebolautbruddet

- Viruset kan forandre verdenshistorien

Virologer snakker nødig om det, men det er én ting de er svært bekymret for, sier biosikkerhetsekspert.

Publisert

Ebolaepidemien i Vest-Afrika er ute av kontroll.

Flere mennesker blir syke enn hjelpearbeiderne er i stand til å behandle.

Tirsdag 16. september understreket USAs president Barack Obama det kritiske i situasjonen ved å sende 3000 ekstra soldater for å hjelpe til i kampen mot det dødbringende viruset.

Ifølge tidslinjen på Wikipedia var nær 7500 bekreftet smittet og over 3400 2400 døde av ebola den 1. oktober 2014. Det betyr at om lag halvparten som blir smittet, dør av viruset.

Fra 1976 til 2012 har det aldri dødd over 300 mennesker ved ebolautbrudd. Med andre ord: Dette er et utbrudd vår verden ikke har opplevd maken til.

Landene som foreløpig er rammet er Guinea, Liberia, Nigeria, Senegal og Sierra Leone.

I lys av det høye dødstallet har forskertidsskriftet Eurosurveillance publisert en artikkel fra to biologer som har regnet på hvordan epidemien vokser. Det er urovekkende matematikk. Forskerne har spesielt sett på Guinea, Liberia og Sierra Leone, og regnet seg fram til virusets reproduksjontall - R0 eller "R-nought".

Ebolaepedemien i Vest-Afrika har potensialet til å endre verdenshistorien like mye som noen annen pest har gjort.

For dem som har sett "Contagion" er det dette tallet Kate Winslet skriver på tavla i begynnelsen av filmen.

Tallet sier noe om hvor smittsomt viruset er. R0 under 1 betyr at utbruddet vil dø ut, mens tall over 1 betyr at det mest sannsynlig vil spre seg. Forskerne kom frem til R0 på minst 1, og i enkelte tilfeller 2. Det betyr at én person smitter to andre.

En kan se hvordan det fort kan bære galt av sted, og det er nettopp hva matematikken viser, ifølge forskernes utregninger.

- I verste fall, hvis utbruddet fortsetter på samme måte, kan mellom 77.181 og 277.124 mennesker være smittet innen utgangen av 2014, skriver forskerne.

Foto: (Wikimedia Commons)

Men det verste scenarioet er at viruset ikke fortsetter som før.

- Viruset kan mutere

Biologer og viruskesperter over hele verden oppfordrer nå myndigheter til å reagere. Biosikkerhetsekspert Michael T. Osterholm ved universitetet i Minnesota holder ikke tilbake overfor avisen New York Times

- Ebolaepedemien i Vest-Afrika har potensialet til å endre verdenshistorien like mye som noen annen pest har gjort.

I artikkelen "What We’re Afraid to Say About Ebola" tegner han et grimt bilde av hva som i teorien kan skje. Osterholm er bekymret for at viruset skal skal spre seg til megabyer i utviklingsland, men selv det er ikke det verste scenarioet. 

Fakta om ebola

* Blødningsfeberen ebola skyldes flere typer ebolavirus som tilhører filoviridae-familien. Viruset har sin opprinnelse i det sentrale Afrika.

* Smitten overføres ved direkte kontakt med syke personers blod og andre kroppsvæsker.

* Symptomer på ebola er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine og smerter i muskler, oppkast og diaré. Pasientene blir også fort dehydrert. Etter hvert svekket nyre- og leverfunksjon, og indre og ytre blødninger.

* Sykdommen har høy dødelighet, mellom 40 og 90 prosent, alt ettersom hvilket virus den syke er smittet av. Det finnes ingen effektiv medisin mot ebola.

* Ebolavirus kan smitte fra dyr til mennesker.

(Kilde: WHO, Reuters) (©NTB)

- En ting virologer nødig snakker om offentlig, men som de garantert er bekymret for privat, er at ebolaviruset kan mutere til å smitte gjennom luft. Virus som Ebola er notorisk slurvete i reproduksjonen, som betyr at et virus som smitter en person kan være genetisk annerledes enn viruset som smitter den neste. Evolusjonen til dette ebolaviruset er uten sidestykke. Det har vært flere menneske-til-menneske-overføringer de siste fire månedene enn det sannsynligvis har vært de siste 500 til 1000 årene. Hver nye infeksjon representerer billioner av kast med genterningene, sier professoren.

- Lite sannsynlig

Lege Joakim Øverbø ved Avdeling for virologi ved Folkehelseinstituttet sier til Side3 at det er teoretisk mulig at ebolaviruset muterer til å bli luftbåren, men at det er usannsynlig.

- Proteinene som bidrar til å kopiere arvematerialet hos virus er mindre nøyaktige enn de som kopierer arvematerialet i dyreceller. Dette betyr at hver gang et virus kopierer/deler seg, så vil man kunne få forandringer i arvematerialet i forhold til det originale viruset, såkalte mutasjoner, sier Øverbø.

Ettersom arvematerialet bestemmer egenskapene til viruset, kan noen mutasjoner endre virusets egenskaper.

- Ebolaviruset er et såkalt RNA-virus som gjør det ekstra sårbart for slike mutasjoner. Siden utbruddet startet for et halvt år siden har viruset mutert mange ganger, men dette ser så langt ikke ut til å ha endret egenskapene til viruset i noen grad. Jo lengre et virus får lov til å formere seg i en befolkning, jo større sjanse er det for at en alvorlig mutasjon skal opptre som kan endre egenskapene til det verre, for eksempel bli luftbåren.

- For at en slik forandring skal skje må viruset få en rekke mutasjoner på akkurat de riktige stedene på arvematerialet samtidig som disse mutasjonene ikke må skape andre ufordelaktige egenskaper hos viruset. Det gjør at selv om vi nå skulle få en epidemi som varer i mange år og som smitter mange flere mennesker, er sannsynligheten for at ebolaviruset skal kunne smitte via luften veldig liten, og utgjør slik situasjonen er i dag ingen stor trussel, sier Joakim Øverbø til Side3.

En ting virologer nødig snakker om offentlig, men som de garantert er bekymret for privat, er at ebolaviruset kan mutere til å smitte gjennom luft.

Ute av kontroll

12. september erklærte WHO at ebolautbruddet er ute av kontroll.

- Ebola-utbruddet som herjer i deler av Vest-Afrika, er det største, mest komplekse og alvorligste i sykdommens nesten 40 år lange historie. Smitten sprer seg så raskt at det ikke er nok kapasitet til å behandle pasientene, sa Margaret Chan, sjefen for Verdens helseorganisasjon (WHO).

- Antall nye pasienter øker langt raskere enn kapasiteten man har til å behandle dem, framholdt hun.

Utenriksminister Børge Brende uttalte i juli at utbruddet er svært urovekkende, og økte støtten til å bekjempe viruset med 15 millioner kroner.

USA sender nå altså 3000 soldater, som omfatter ingeniører og helsepersonell. De skal settes inn i byggingen av 17 behandlingssentre med 100 senger hver i de tre landene og opplæring av rundt 500 helsearbeidere i uka i minst et halvt år.

Cuba meldte 13. september at de sender 62 leger og 103 sykepleiere til Sierra Leone.

WHO har etterlyst mer internasjonal bistand og beregner at det trengs minst tre til fire ganger så mange helsearbeidere i de tre landene som det er der nå.

Torsdag denne uken holder FNs sikkerhetsråd krisemøte om ebola-utbruddet. Målet er å finne ut hvordan verdenssamfunnet skal trappe opp kampen mot sykdommen. 

EUs nødhjelpskommissær Kristalina Georgieva sa mandag at USA og EU vil gjøre mer for å stanse sykdommen.

– Da varsellampene lyste, tok det noe tid før verdenssamfunnet reagerte. Dyrebar tid gikk tapt, sa Georgieva.

EU-kommisjonen varslet i forrige uke at den vil gi 150 millioner euro, over to milliarder kroner, til arbeidet mot ebola. Georgieva ba mandag EU-landene om å gi mer.

Kilder: Wired, WHO, Eurosurveillance, CDC, NTB, Wikipedia, SNL.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.