<b>VIKTIG:</b> Johan Sverdrup blir en viktig inntekskilde for Norge i mange år fremover. Hver dag skal 660.000 fat olje pumpes opp.
VIKTIG: Johan Sverdrup blir en viktig inntekskilde for Norge i mange år fremover. Hver dag skal 660.000 fat olje pumpes opp.

Kjempeløft på «Johan Sverdrup»

Se verdens tyngste offshore-løft

Oljeplattformen "Johan Sverdrup" har gigantiske dimensjoner. For å løfte alt på plass tilkalles verdens største tungløftefartøy.

Publisert

Dimensjonene på Norges nye, store oljefelt, Johan Sverdrup, er gigantiske. For å få på plass prosessplattformen ble det satt ny løfterekord offshore.

Når Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen er i full drift, vil det levere 660.000 fat olje daglig. Men før man kommer så langt, så er 12.000 mennesker på 22 steder over hele verden sysselsatt med å lage alle delene til «Johan Sverdrup», som prosessplattform, flammetårn, gangbroer, boligplattform og mye mer, skriver Vi Menn i reportasjen «Tungløft for oljen» (bak betalingsmur) i utgaven som er i salg denne uken.

Den tyngste delen til «Johan Sverdrup» var prosessplattformen. Den veier 26.000 tonn og ble løftet på plass av verdens største tungløftefartøy, «Pioneering Spirit». Løftet, som samtidig satte ny løfterekord offshore, kan du se her.

I Stavanger, på Rosenberg WorslyParson-verftet, ble flammetårnene og gangbroene laget.

Disse ble fraktet til «havs» ved hjelp av tungløftefartøyet «Thialf», som du kan se video av her:

Du kan også lese mer om verdens største tungløftefartøy, «Pioneering Spirit» her.

Hele saken «Tungløft for oljen», kan du lese i ukens Vi Menn eller på SIDE3+.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her