Falcon Heavy

Verdens største romrakett skytes opp denne måneden – det kan gå fryktelig galt

Elon Musk frykter at oppskytingen av den gigantiske romraketten Falcon Heavy ender med et brak.

Publisert

2018 er det store romåret, og det kan starte med et voldsomt smell.

I løpet av måneden skyter det private romselskapet SpaceX opp prestisjeprosjektet Falcon Heavy. Det kan gå fryktelig galt, mener SpaceX-grunnlegger Elon Musk selv.

Den enorme raketten skal ha kraften til om lag 18 fly av typen Boeing-747, opplyser selskapet.

SpaceX frister med denne smakebiten på hva vi har i vente:

Det er store forventninger knyttet til oppskytingen. Vi har tidligere skrevet at den i sitt første kommersielle oppdrag skal bære hele 37 satellitter opp i lav jordbane for det amerikanske luftforsvaret. Den kan ta av med en last på hele 53 tonn.

Elon Musk har likevel prøvd å helle kaldt vann i blodet på følgerne sine.

– Det er mye som kan gå galt, understreket Musk på en konferanse i juli.

BOOM: Det er voldsomme krefter som settes i spill når Falcon Heavy skal skytes opp. Raketten er den kraftigste amerikanerne har bygget siden måneraketten Saturn V. Bildet viser oppskytingen av en Falcon 9.
BOOM: Det er voldsomme krefter som settes i spill når Falcon Heavy skal skytes opp. Raketten er den kraftigste amerikanerne har bygget siden måneraketten Saturn V. Bildet viser oppskytingen av en Falcon 9. Foto: SpaceX

– Den vil med stor sannsynlighet ikke klare å komme seg opp i bane rundt jorda. Jeg håper den kommer seg langt nok unna oppskytingsrampen, slik at raketten ikke skader den. For å være ærlig, ville jeg anse selv det som en seier.

Falcon Heavy er tre ganger så kraftig som forløperen Falcon 9. Lik forløperne er den også laget for å kunne brukes om igjen. Etter planen skal raketten fly tilbake til jordas overflate og lande vertikalt på en landingsstasjon.

LANDER IGJEN: SpaceX har utviklet en metode for at romrakettene skal lande på jorden og kan brukes om igjen.
LANDER IGJEN: SpaceX har utviklet en metode for at romrakettene skal lande på jorden og kan brukes om igjen. Foto: SpaceX

Det er foreløpig uvisst hvilken dag raketten skytes opp, men det er uansett ikke lang tid igjen. Vi holder pusten og venter i spenning!

NB. Dette er ikke den samme oppskytingen som det mystiske ZUMA-fartøyet SpaceX også sender ut i rommet i begynnelsen av januar. Dette er at annet prosjekt, i samarbeid med Northrop Grumman. Hva ZUMA-fartøyet skal gjøre i bane rundt jorden er det svært få som vet.

FALCON HEAVY: SpaceXs neste milepæl. Raketten er den kraftigste amerikanske raketten som er bygget siden måneraketten Saturn V, og vil bli i stand til å frakte verdens største nyttelaster og planlegges benyttet for reiser til Månen og Mars. 
FALCON HEAVY: SpaceXs neste milepæl. Raketten er den kraftigste amerikanske raketten som er bygget siden måneraketten Saturn V, og vil bli i stand til å frakte verdens største nyttelaster og planlegges benyttet for reiser til Månen og Mars.  Foto: SpaceX

Artikkelen er først publisert natgeobloggen.no. Les også:

Ny forskning: Slik «lurer» man planter til å gro superraskt

Nytt enestående NASA-bilde av jorda og månen

«Alien megastructure»-mysteriet kan endelig være løst

En måneformørkelse som denne har ikke inntruffet siden 1866

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.