Våpen

Nytt arkeologisk funn i Amerika, kan skrive om historien

Det eldste nordamerikanske våpenet noensinne er blitt funnet, ifølge arkeologer.

Publisert Oppdatert

Dersom forskerne har rett, betyr det at mennesket kom til kontinentet tidligere enn noen estimater. Våpenet er en spydspiss som forskerne hevder er 15 500 år gammelt – eller hele 2500 år eldre enn det nest eldste våpenet som er funnet.

Spydspissen kom derfor trolig til kontinentet før den kjente Cloviskulturen, et paleoindiansk samfunn kjent for sine spydspisser som de brukte til å jakte mammut, slo seg ned der. Kulturen har lenge vært ansett for å være den første steinalderkulturen i Nord-Amerika.

Funnet ble gjort i delstaten Texas, på et utgravningsfelt utenfor hovedstaden Austin.

– Det er ingen tvil om at disse våpenene ble brukt til jakt i området på denne tiden, sier professor Michael Waters til nettsidene til universitetet i Texas A&M.

Han er direktør ved Senteret for forskning av de første amerikanerne, i tillegg til førsteforfatter av en fersk studie som beskriver funnene.

– Funnene utvider vår forståelse av de første menneskene som utforsket og bosatte seg i Nord-Amerika.

<b>UTGRAVNINGSFELTET:</b> De urgamle spydspissene ble funnet her, noen kilometer nord for Austin. Foto: Senter for forskning på de første amerikanerne, Texas A&amp;M
UTGRAVNINGSFELTET: De urgamle spydspissene ble funnet her, noen kilometer nord for Austin. Foto: Senter for forskning på de første amerikanerne, Texas A&M

I studien skriver han at man i mange tiår trodde at de første menneskene ankom kontinentet for 13 500 år siden. Det har imidlertid endret seg. Nå er det kommet mye bevis for at mennesket var på de amerikanske slettene langt tidligere. Én rapport antyder til og med at arten vår tok seg til kontinentet allerede for drøyt 100 000 år siden.

Det er derimot professor Waters svært skeptisk til.

– Ekstraordinære påstander krever ugjendrivelige bevis, sa professoren da rapporten ble publisert i fjor.

Det er likevel klart at nyere forskningen har endret mye av vår kunnskap om de første amerikanerne. Det vil den trolig fortsette med.

«Vår forståelse av befolkningen av Amerika går gjennom en svært rask endring ettersom det kommer nye arkeologiske og genetiske oppdagelser», skriver forfatterne av den nye studien.

Leste du? Dette er den største historiske byen du aldri har hørt om

<b>FUNNET:</b> Disse urgamle spydspissene er funnet ved utgravningsfeltet i Texas. Ifølge arkeologer er de eldre enn Cloviskulturen, som er blitt ansett som den første til å bosette seg i Nord-Amerika. Foto: Waters et al., 2018 via Science Advances
FUNNET: Disse urgamle spydspissene er funnet ved utgravningsfeltet i Texas. Ifølge arkeologer er de eldre enn Cloviskulturen, som er blitt ansett som den første til å bosette seg i Nord-Amerika. Foto: Waters et al., 2018 via Science Advances

Bosettingen av Nord-Amerika var høyst trolig en ganske kompleks prosess der flere grupper over tid tok seg over fra Asia mot slutten av den siste istiden.

– Denne kompleksiteten kan vi se i det genetiske registeret. Nå begynner vi også å se denne kompleksiteten i den arkeologiske registeret også, sier Waters til Gizmodo.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her