Vitenskap

Ut av løse lufta skal denne broen dukke opp i Amsterdam

Det skal 3D-printende roboter sørge for.

Publisert

Vi begynner å bli vant til å høre det: 3D-printere skal revolusjonere verden.

Fra gutteromsnerden som har laget seg en pistol til bilfabrikanter som skal bygge seg biler. Det begynner å synke inn.

Men noen ganger så kommer det noe som får oss til å tvile, og spørre oss selv: «Er det virkelig mulig?». Dette er en slik sak.

Les også: Hitlers mest avanserte bombefly skulle legge New York i ruiner

Det nederlandske selskapet MX3D vinner nå teknoverdenens hjerter, etter nyheten om deres siste prosjekt. Mot slutten av dette året skal selskapets 3D-printere bygge en gangbro over en kanal midt i hjertet av Amsterdam!

Og for å gjøre det, så bryter de med det meste av det en tradisjonell prosess innen 3D-printing består av, der printerne reiser objekter fra bunn til topp med små tynne lag av plast-guffe. 3D-printing slik vi kjenner det må i dag foregå på en horisontal flate.

Dette er ikke noe for MX3D-printeren, som bygger sine konstruksjoner av flytende metall som kommer ut via et munnstykke på slutten av seks lange robotarmer som jobber kontinuerlig. Disse kan forme objekter fra hvilken som helst vinkel, snarere enn kun fra et horisontalt plan. Ettersom det smeltede metallet setter seg raskt kan skriveren produsere både rette linjer, spiraler eller hvilken som helst annen form ut av luften.

Les også: Kan datamaskiner ha følelser, og vise kjærlighet?

- Dette er fremdeles uutforsket territorium og benytter seg av et helt nytt formspråk, og det gjør det mulig å lage 3D-objekter i hvilken som helst størrelse og form, hevder produsenten.

Se nærmere på prosessen i denne videoen:

Screen9na04

For å bygge broen i Amsterdam har de planer om å ta i bruk to slike seksarmede roboter som starter på hver sine ende av kanalen. De vil bygge opp sine egne støttekonstruksjoner før de møtes på midten.

Les også: På utkikk etter bolig? Japansk selskap vil bygge selvforsynt fremtidsby under vann

Det endelige designet av broene er under utvikling og går alt etter planen skal de begynne byggingen i september.

Dette er kanskje ikke verdens beste nyheter for bygg- og anleggsbransjen. Se for deg skyskrapere som reiser seg opp uten en eneste person i gul vest og beskyttelseshjelm, men en byggeplass der roboter bygger både kraner og materialer.

- Denne broen vil vise mulighetene for at 3D-printing kan ta over storskala-prosjekt med fullstendig frihet over form og funksjon. Denne broen blir en vakker metafor på hvordan man kan koble futuristisk teknologi med arkitekturen i en gammel tradisjonsrik by. Det beste fra begge verdener, ifølge 3DMX.

Les også: Robot-apokalypsen nærmer seg? Tesla-gründeren tror noe «virkelig farlig» kan skje innen fem år

Teknologien er allerede testet i en mindre skala, men de kommer til å møte nye utfordringer der broen skal bygges. Ujevnt terreng og skiftende vær er faktorer som må tas med i betraktningen.

Så da gjenstår det å se om det nederlandske selskapet bygger oss inn i fremtiden, eller om de bygger en bro ut til ingensteds.

Vi dagdrømmere kan også se for oss en tid der man sender slike roboter ut i rommet for å bygge opp samfunn til den dagen menneskeheten skal kolonisere andre planeter.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også: 

Nå kommer hologram-skjermene! Og de bruker supermateriale fra Norge

Er det Tesla-gründeren som skal redde hele verden fra klimakrisen? Her er hans plan, og den er overbevisende

Skal vi få reise raskere enn lyset? Kontroversiell «Star Trek»-motor fra NASA skaper overskrifter

Hvorfor har vi ikke flyvende biler? Det er kanskje like greit …

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her