Robot-apokalypsen nærmer seg?

Tesla-gründeren tror noe «virkelig farlig» kan skje innen fem år

Denne advarselen skulle ikke ut i offentligheten.

Publisert

I «Terminator»-filmene har den kunstige intelligensen Skynet blitt selvbevisst og vendt seg imot menneskeheten. Verden kastes ut i en blodig krig som menneskene er dømt til å tape.

Skynet og dens avleggere er vår tids store frykt. Vi skaper stadig mer avanserte og intelligente maskiner, roboter og dataprogrammer, og det er kanskje bare et spørsmål om tid før noen av dem blir selvbevisste og kan utfordre oss.

Les også: Er dette årets beste oppfinnelse? Denne vannflasken fyller seg selv

Elon Musk, gründeren bak Tesla Motors og den private romfartsorganisasjonen SpaceX, frykter at Skynet kan bli en virkelighet før dette tiåret er omme.

– Det er en tidsramme på fem år før noe virkelig farlig inntreffer. Toppen ti år, sier Musk ifølge Mashable (via Cnet).

– Merk at jeg vanligvis er en stor forkjemper for ny teknologi, og først nylig har tatt opp dette temaet. Det er ikke slik at jeg roper «ulv» om noe jeg ikke forstår, sier han.

Forsvaret i USA vil lage «flyvende hangarskip» – men ikke akkurat som dem du så i «The Avengers»

Han hadde faktisk ikke tenkt til å rope det ut i det hele tatt. Sitatene stammer fra en privat melding som ble publisert på nettstedet Edge.org ved en feiltagelse. Kommentarene ble senere fjernet.

Frykten hans har i alle tilfeller dype røtter i populærkulturen. Også i «The Matrix» er det den selvbevisste maskinen som er fienden. Denne filmen har vi skrevet om før – les også: Lever vi i «The Matrix» på ordentlig? Det er det mange seriøse vitenskapsfolk som mener.

Det er heller ikke som om Elon Musk ikke vet hva han snakker om. Få personer er mer involvert i teknologi- og innovasjonsbransjene enn ham.

Ikke bare grunnla han PayPal, og er sjef for to av verdens mest progressive selskaper – Tesla og SpaceX – som baner vei for en revolusjon av både bilindustrien og romfart. Han har også vært involvert i selskapet DeepMind (nå en del av Google), som jobber med nettopp kunstig intelligens.

– Fremgangen i kunstig intelligens skjer i et utrolig tempo. Med mindre du har nær kjennskap til selskaper som DeepMind, så aner du ikke hvor fort det går – utviklingen er nærmest eksponentiell, sier Musk, som hevder at andre i bransjen deler uroen hans.

Les også: Hollywood har laget robotdrakter i årevis. Slik hjelper de militæret å lage sine egne

Det er det nok også flere som gjør, men de lærde strides. Selv andre som tror robot-apokalypsen vil bli en realitet mener det er flere tiår frem i tid.

Men som også Mashable påpeker: Bare det at dette emnet er oppe til diskusjon blant seriøse og ledende forskere, professorer og gründere, er i seg selv et tegn på at noe er i gjære. Kanskje leker vi med ilden?

Vi får håpe det løser seg såpass bra som dette ( stripe fra xkcd):

Artikkelen er først publisert på blogg.natgeotv.com. Les også: 

Slangeroboten Elizabeth er ikke et monster fra dine mareritt , men en arkeologs drøm

«Brain Games»-Jason Silva om avhengighet, å bli kvitt skjermen for godt, og om vi er guder om 25 år

Lei av å aldri finne det du leter etter i butikken? Her er roboten som skal hjelpe deg

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.