<b>GNISTREGN:</b> Når halen skraper langs asfalten i 250 km/t kan gnistregnet bli spektakulært. Bildet er tatt under en kontrollert tailstrike-test med prototypen til Airbus A350.
GNISTREGN: Når halen skraper langs asfalten i 250 km/t kan gnistregnet bli spektakulært. Bildet er tatt under en kontrollert tailstrike-test med prototypen til Airbus A350.

Tailstrike er luftfartens skrekk

Tabben som slår gnister

Med moderne passasjerfly kreves det god teknikk for å dra seg opp i lufta uten å skrape rumpa i asfalten.

Publisert Oppdatert

Tailstrike, eller haleskraping på godt norsk, skjer heldigvis sjelden. Fenomenet oppstår ved avgang om kapteinen løfter nesen på flyet for raskt og for høyt.

Flyhalen skraper i bakken

På moderne passasjerfly, som Boeing 737-800 og 737-800 Max-versjonene, er det bare 33 centimeters klaring fra halen og ned til asfalten når man løfter nesten 8,5 grader under avgang.

Løftes nesen 11 grader eller mer før flyet er i luften, vil halen skrape ned i bakken.

Skjebnesvangert

I denne ukens Vi Menn kan du lese om hvordan pilotene håndterer dette på dagens moderne jetfly og hvor skjebnesvangert det kan gå dersom kapteinen tabber seg ut under avgang.

<b>DRAMA:</b> Det skadede hale­partiet til Aeroméxico-flyet. Sammen­støtet med bakken var kraftig nok til å rive av deksler og lage sprekker i skroget.
DRAMA: Det skadede hale­partiet til Aeroméxico-flyet. Sammen­støtet med bakken var kraftig nok til å rive av deksler og lage sprekker i skroget. Foto: Jose Euba, Flickr

Her kan du se noen videoer om hvordan en tailstrike utarter seg:

Tailstrike er noe flyprodusentene er svært klar over, og de gjør alt de kan for at flyet ikke skal skades om det likevel skjer. Her ser du klipp fra tailstrike-testing av en Airbus A380:

Tailstrike under landing er også mulig, noe dette klippet viser på en dramatisk måte:

<b>STØTTEHJUL:</b> Overlydsflyet Concorde var såpass utsatt for tail strike med sitt lange haleparti at det ble utstyrt med eget understell for å beskytte halen.
STØTTEHJUL: Overlydsflyet Concorde var såpass utsatt for tail strike med sitt lange haleparti at det ble utstyrt med eget understell for å beskytte halen. Foto: Wikipedia
Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her