ULTRA-PROSESSERT MAT: Frossen mat som fiskepinner og kjøttboller, ferdigpakket søt bakverk, kjeks, potetgull, godteri, brus, sukrede frokostblandinger er matvarer i kategorien ultra-prosessert mat.
ULTRA-PROSESSERT MAT: Frossen mat som fiskepinner og kjøttboller, ferdigpakket søt bakverk, kjeks, potetgull, godteri, brus, sukrede frokostblandinger er matvarer i kategorien ultra-prosessert mat. Foto: Colourbox

Kreft

Studie av 100.000 mennesker finner påfallende sammenheng mellom kreft og ferdigmat

Kjøttboller, fiskepinner og frokostblandinger hører til i matgruppen som kobles til alvorlig risiko for kreft.

Publisert

En gruppe franske forskere har gjort funn som kan få konsekvenser for kostholdet til en god del av oss.

En mangeårig studie av mer enn 100.000 mennesker har funnet en tettere sammenheng mellom å spise ferdigmat og risiko for utvikle kreft enn både alder, kjønn, vekt, høyde, fysisk aktivitet, røyke- og drikkevaner, hvor mange kalorier du spiser og familiehistorie.

Det skriver blant annet Time Magazine. Studien er publisert i The BMJ.

Ernæringsvitenskapen kaller det for ultra-prosessert mat, og kan være ting som ferdigpakket søt bakverk, kjeks, potetgull, godteri, brus, frossen mat som fiskepinner og kjøttboller, sukrede frokostblandinger og nær sagt det meste av de billige, ferdig innpakkede matvarene du finner i butikken som er fulle av fett, mettet fett, sukker og salt.

Forskerne anslår at denne typen mat utgjør mellom en fjerdedel og halvparten av kostholdet til mennesker i rike industriland som USA, Frankrike og Norge.

Nesten 60 prosent av maten vi kjøper er ultra-prosessert, og halvparten av pengene vi bruker på mat går til slike matvarer, skriver ernæringsbiolog og høgskolelektor Marit Kolby Zinöcker ved Bjørknes Høyskole i en artikkel for Diabetesforbundet.

I 2013 kjøpte nordmenn ferdigmat for hele 1,5 milliarder kroner , nesten 400 millioner mer enn vi handlet ferdigmat for i 2010.

Forskerne finkjemmet medisinske data og spørreundersøkelser samlet over en periode på fem år av pasienter som ikke tidligere hadde hatt kreft. Alle deltagerne i studien fylte ut skjema om kostholdet sitt for seks dager hvert år, både ukedager og helg.

Deretter ble disse dataene sammenliknet med opplysningene i den franske, nasjonale helsedatabasen for å finne ut hvilke mennesker som hadde fått kreft og hva slags kosthold de hadde.

Forskerne fant at personene som spiste mer ultra-prosessert og ferdigpakket tenderte å utvikle kreft oftere enn personer som spiste fersk mat som var tilberedt hjemme eller på restaurant.

Personer som spiste en mindre type ferdiglaget mat, som hermetikk, ost og baguetter utviklet ikke kreft like ofte. Personer som spiste mest fersk, ikke-prosessert mat som fisk, ris og grønnsaker hadde den laveste kreftfrekvensen.

Det er viktig å merke seg at studien ikke slår fast at ferdigmat forårsaker kreft. Forskerne har ganske enkelt funnet en bekymringsverdig sammenheng i dataene, skriver Business Insider.

Samtidig har forskerne korrigert for faktorer som alder, kjønn, utdanning, vekt, sykdomshistorie i familien etc. som gjør at ferdigmat peker seg ut som en sterk kandidat, fortsetter nettsiden.

Flere studier peker på at et høyt inntak av ultra-prosessert mat gir økt risiko for sykdom, og denne sammenhengen ser vi også i det norske kostholdet. For eksempel viser en sprellende fersk studie på fiskeinntak at ultra-prosesserte fiskeprodukter gir økt risiko for metabolsk syndrom, mens ren fisk virker beskyttende, opplyser Zinöcker.

Et ni års langt forskningsprosjekt gjorde et stort gjennombrudd i 2017 da de fant en sammenheng mellom sukker og kreft.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her