<b>DØDBRINGER:</b> Astrofysikere er sikre på at jorden på et eller annet tidspunkt kan bli truffet av en stor asteroide minst like stor som den som utryddet dinosaurene. Bildet viser kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko.
DØDBRINGER: Astrofysikere er sikre på at jorden på et eller annet tidspunkt kan bli truffet av en stor asteroide minst like stor som den som utryddet dinosaurene. Bildet viser kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. Foto: ESA/NASA

Mars-ekspert:

- En ny gigantisk asteroide kommer til å treffe jorda
___

Mennesker er nødt til å bo på flere planeter. Det er en god forsikring for menneskeheten mot katastrofer på jorda – som asteroider eller miljøkatastrofer. Det sier Mars-ekspert Stephen Petranek.

Publisert Oppdatert

Forfatter, journalist og Mars-ekspert Stephen Petranek er sikker i sin sak:

– En diger asteroide, minst like stor som den som utryddet dinosaurene, kommer til å treffe jorda igjen en eller annen gang i fremtiden.

Den dystre spådommen faller i forbindelse med National Geographic-serien «Mars». Petranek er forfatteren av boka «How We’ll Live on Mars» og aktuell som produsent av den kritikerroste serien hvor vitenskap møter fiksjon i et forsøk på å fremstille en kommende sivilisasjon på planeten.

Det følger av Petraneks mørke visjon at menneskeheten kan bli tvunget til å flytte på seg, og prosessen kan starte om kort tid.

– Mennesker kommer til å reise til Mars. Det er ingen tvil hos meg at noen vil lande på Mars før 2030. Det er veldig kort tid til.

<b>EKSPERT: </b>Journalist, forfatter og produsent Stephen Petranek er ekspert på Mars og har vært redaktør i blant annet Discover, Washington Post og Time Magazine.
EKSPERT: Journalist, forfatter og produsent Stephen Petranek er ekspert på Mars og har vært redaktør i blant annet Discover, Washington Post og Time Magazine. Foto: National Geographic

Flere aktører har kastet seg inn i romkappløpet mot Mars. Foruten den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA, er de private initiativene Mars One og SpaceX de mest kjente.

Mars One har møtt kritikk for det som kan oppfattes som en i overkant optimistisk plan. Også SpaceX og gründer Elon Musk har slitt med sine gjenbrukbare raketter, men begynner å få orden på teknologien.

Petranek er full av lovord for SpaceX og sin venn og gründer Elon Musk.

– Fremdriften til SpaceX er forbløffende. De har kommet til et punkt der de leder en hel industri. De har gjort romreiser langt billigere, og har gjort det mulig å omgå myndigheter for å reise til Mars, sier Petranek.

Slik fremstiller SpaceX reisen til Mars:

Det største problemet blir å overleve

Selve reisen til Mars, som betyr et ni måneder langt opphold på en romferje, er imidlertid ikke den største utfordringen. Det største problemet blir å overleve når en først er kommet fram.

De første menneskene som lander på den røde planeten, har i utgangspunktet ingen muligheter til å returnere til jorden. De må trosse særlig to livsfarlige utfordringer: Den reduserte tyngdekraften og den oksygenfattige atmosfæren.

– Livet på Mars kommer alltid til å være radikalt annerledes sammenlignet med livet på jorda. Mye kommer til å foregå innendørs, sier Petranek.

Den reduserte tyngdekraften vil føre til tap av muskelvev og potensielt irreversibelt tap av benvev, som kan gjøre det svært vanskelig å returnere til jorda.

Atmosfæren inneholder 95 prosent karbondioksid, to prosent nitrogen og spor av oksygen. Det er ikke optimalt. Mennesker har en tendens til å besvime dersom vi puster inn mer enn fem prosent karbondioksid. Heldigvis kan man gjøre om vannet på planeten til oksygen.

<b>MARS-KOLONI:</b> Petranek tror 50.000 mennesker kan komme til å bo på Mars i 2050. Slik forestiller SpaceX seg at en begynnende koloni kan se ut.
MARS-KOLONI: Petranek tror 50.000 mennesker kan komme til å bo på Mars i 2050. Slik forestiller SpaceX seg at en begynnende koloni kan se ut. Foto: SpaceX

– Vi trenger en balanse. Det er helt avgjørende. For å illustrere det, kan vi si at hvis oksygennivået på jorda (som er 21 prosent) faller litt, dør vi alle av oksygenmangel. Men hvis det øker med noen prosentpoenger, settes hele verden i brann.

– Å opprettholde denne balansen er et stort problem både teknologisk og kostnadsmessig. Det kan imidlertid gjøres, og vi vet hvordan, sier han.

Også hungersnød, psykiske problemer som depresjoner, lungesykdommer på grunn av støv og innavl er alvorlige utfordringer som kan true livet på Mars.

50.000 mennesker på Mars innen 2050

Mars-eksperten tror at så mye som 50.000 mennesker kan komme til å ha sin adresse på planeten allerede i 2050.

Men foruten de første pionerene og eventyrerne, hvem vil forlate jorden til fordel for et liv på en planet hvor du aldri kan gå ut for å trekke pusten i frisk luft?

Petranek mener det kommer an på øynene som ser.

– Dersom du lever i en flyktningleir, kan det være at du ville tatt et annet valg for familien din, enn hvis du er mer velstående.

– Samtidig får vi se på følgene av global oppvarming. Dersom jorda blir et verre sted for mennesker, vil Mars se bedre ut, sier Petranek.

Sesong 2 av «Mars» vises på National Geographic søndager klokken 21.00.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her