SEA HUNTER: Det 40 meter lange krigsskipet Sea Hunter skal spore opp og forfølge fiendtlige ubåter og kan være til sjøs i opp til tre måneder i strekk. Det finnes ingen mennesker om bord.
SEA HUNTER: Det 40 meter lange krigsskipet Sea Hunter skal spore opp og forfølge fiendtlige ubåter og kan være til sjøs i opp til tre måneder i strekk. Det finnes ingen mennesker om bord. Foto: Konseptskisse (DARPA)

Ubåtenes skrekk

Spøkelsesskipet Sea Hunter er USAs nye krigsmaskin

Det er ikke ett menneske om bord.

Publisert

DARPA - eller det amerikanske forsvarets etat for avanserte forskningsprosjekt - er en våt drøm av en lekegrind for våpenentusiaster.

Her pønsker ingeniører ut all verdens teknologi, våpen og forsvarssystemer for framtidens krigføring. Om det det finnes en terminator på tegnebordet et sted, vil det ikke overraske om det tegnebordet står hos DARPA.

Ubemannet krigsskip

I 2010 annonserte etaten at de jobbet med en ny type krigsskip, en ubemannet ubåtjeger kalt Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vessel, eller ACTUV.

Mens britene ser mot 2050 for sitt fryktinngytende stealth-krigsskip «Dreadnought», var DARPAs sjødrone klar allerede i 2016.

Skipet forlot Vigor skipsverft i Oregon den 17. april 2016, og har siden gjennomgått omfattende tester på havet. Allerede i slutten av juni kunne DARPA slå fast at skipet overgikk forventningene når det gjaldt hurtighet, manøvrerbarhet, stabilitet og forbruk av drivstoff til sjøs.

SJØSATT: Spionskipet Sea Hunter ble sjøsatt i 2016, og har siden gjennomgått en rekke tester. I 2018 kan det være klar for oppdrag. Under sjøsettingen var det trangt om plassen om bord, men Sea Hunter skal bokstavelig talt seile sin egen sjø uten mennesker bak roret.
SJØSATT: Spionskipet Sea Hunter ble sjøsatt i 2016, og har siden gjennomgått en rekke tester. I 2018 kan det være klar for oppdrag. Under sjøsettingen var det trangt om plassen om bord, men Sea Hunter skal bokstavelig talt seile sin egen sjø uten mennesker bak roret. Foto: John F. Williams (U.S. Navy)

Jakter fiendtlige ubåter

Sea Hunters hovedoppgave er å jakte fiendtlige ubåter på grunt vann.

Skipet er konstruert for å kunne være operativt i 60 til 90 dager i strekk, og eliminerer dermed behovet for et større mannskap - og faren for menneskelige feil i møte med potensielle trusler, oppgir DARPA.

Antiubåt-dronen er 132 fot lang (40 meter) og i utgangspunktet ikke utstyrt med våpen. Grunntanken er at Sea Hunter fungerer som spionskip som jakter på trusler i farvannet, og rapporterer tilbake til basen. Deretter kan bevæpnede skip settes inn.

Spionskipet kan likevel utstyres med våpen.

Robert Work i det amerikanske forsvarsdepartementet forsikrer at dersom båten utstyres med våpen, skal det likevel være et menneske som tar beslutningen om å bruke dødelig kraft.

SNART KLAR FOR OPPDRAG: Sea Hunter senkes endelig ned i vannet etter flere år først på tegnebordet og deretter på verftet.
SNART KLAR FOR OPPDRAG: Sea Hunter senkes endelig ned i vannet etter flere år først på tegnebordet og deretter på verftet. Foto: DARPA

Sea Hunter ble overført til forskningsavdelingen til den amerikanske marinen sommeren 2017 for ytterligere testing og for å evaluere hvordan skipet kan sette inn mottiltak mot miner.

I 2018 skal utstyr for såkalt ISTAR-virksomhet installeres.

ISTAR står for Intelligence (etterretning), Surveillance (overvåkning), Target Acquisition (mållokalisering) og Reconnaissance (oppklaring).

Kosten for å drive skipet skal i militær målestokk være lav, et sted mellom 150.000 til 200.000 kroner om dagen.

Sea Hunter er en del av Pentagons Third Offset-strategi, et planverk for å imøtegå stadige sterkere militærmakter som Russland og Kina.

SPIONDRONE: Detaljene rundt ACTUV er hemmelige, men formålet er klart: Dronen skal finne og jakte fiendtlige ubåter. Det finnes ingen mennesker om bord.
SPIONDRONE: Detaljene rundt ACTUV er hemmelige, men formålet er klart: Dronen skal finne og jakte fiendtlige ubåter. Det finnes ingen mennesker om bord. Foto: DARPA

Kilder: Wikipedia, DARPA.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her