Swarm

Se videoen av det nyoppdagede magnetfeltet som omgir jorden

Wow! Se videoen over.

Publisert

Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA) slapp nylig denne fargerike videoen av et nyoppdaget magnetfelt som omgir jorden og som skapes av tidevannet.

I videoen ser du hvordan vannets magnetiske signatur bølger og beveger seg rundt jorden. Tidevannet, som forårsakes av månens bevegelse, danner elektriske bølger og det er disse signalene de tre ESA-satellittene kalt Swarm nå har kartlagt.

Og det er faktisk ikke bare bare å kartlegge noe slikt.

– Magnetfeltet er veldig lite: Fra der satellittene befinner seg har feltet en styrke på 2-2.5 nanotesla. Det er rundt 20 000 ganger svakere enn jordens globale magnetfelt, forteller Nils Olsen ved Danmarks Tekniske Universitet til BBC.

Der andre satellitter bare ser tidevannet som endringer i havnivået, kan Swarm-satellittene faktisk vise bevegelsene til hele vannmassen, helt ned til havbunnen. De ble plassert i bane rundt jorden i 2013 for å gi ny innsikt i hvordan magnetisme oppfører seg på jorden.

SWARM: De tre satellittene i Den europeiske romfartsorganisasjonens Swarm-oppdrag skal måle jordens magnetiske signaler. Resultatene vil gi forskere innsikt i hvordan det beskyttende magnetfeltet fungerer.
SWARM: De tre satellittene i Den europeiske romfartsorganisasjonens Swarm-oppdrag skal måle jordens magnetiske signaler. Resultatene vil gi forskere innsikt i hvordan det beskyttende magnetfeltet fungerer. Foto: ESA

Resultatene kan være viktige for klimastudier ettersom Swarm-målingene gjør det mulig å konstruere bedre og mer nøyaktige modeller av jorden.

– Sammen med annen informasjon som tyngdekraft og seismiske målinger, er magnetfelt en av nøklene til å forstå hvordan planeten vår fungerer under overflaten, sier Rune Floberghagen, oppdragsleder for Swarm, til BBC.

Se også:

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Bli med på et dykk ned i ni sykloner ved Jupiters nordpol

Se videoen av det nyoppdagede magnetfeltet som omgir jorden

Mann måtte til sykehus etter å ha spist verdens sterkeste chili

NASA sender menneske- og oksesæd ut i verdensrommet

Denne fiskeøglen skulle bli åttebarnsmor

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.