Pessimist

Pessimister gjør det bedre enn optimister

Ironisk nok har pessimister lite å klage på.

Publisert

Pessimister har helt klart et dårlig rykte. «Pessimist» blir ofte brukt som et skjellsord, og dersom noen sier til deg «så negativ du er, da», er det sjeldent et kompliment.

Så hvordan går det egentlig med pessimistene? Ikke særlig bra, vel?

Jo, ikke så verst, faktisk.

The Atlantic har tatt en titt på pessimist-forskningen, og den kan kanskje overraske noen og hver. På flere områder gjør pessimistene det til og med bedre enn sine motstykker, de bejublede optimistene.

Her er 7 måter pessimistene slår optimistene på:

1. Nygifte som var svært optimistiske for fremtiden til forholdet, hadde større sannsynlighet for samlivsbrudd enn de som var mer pessimistiske, ifølge denne studien.

2. Negativitet kan også ha noen sosiale fordeler. Disse eksperimentene tyder på at personer i dårlig humør kan kommunisere mer effektivt.

3. Optimistiske arbeidstakere tjener kanskje mer enn pessimistene, men den samme optimismen kan også føre til lavere lønn blant selvstendig næringsdrivende, ifølge en britisk studie. Her tjente optimistene hele 25 prosent mindre enn sine «realistiske» likemenn. Studien peker på at forhastede valg kan stå bak lønnsforskjellen.

4. Pessimister blir trolig også sjeldnere skuffet enn sine optimist-venner. Dersom du ikke har store forhåpninger, skal det mer til for å bli skuffet. En studie viste dette i praksis: Studenter som fikk en dårligere karakter enn forventet, ble fortvilet. Pessimistiske studenter som fikk en bedre karakter enn de hadde trodd, følte seg derimot bedre.

5. Personer som tror at sjansen for at de får hjertesykdommer er relativt liten, hadde en større sannsynlighet for å vise tidlige symptomer, viste en studie utført av det amerikanske kreftinstituttet NCI.

6. Optimister som undervurderer sjansen for å bli utsatt for uhell, vil kanskje også gjøre mindre for å unngå risikable situasjoner. For eksempel viste en studie at optimister, som bodde i områder med høy radonfare, sjeldnere testet husene sine for høye radonnivåer.

7. En annen studie underbygger dette. En studie (PDF) fulgte 10.000 tyskere over 30 år. Den viste at eldre som hadde undervurdert deres fremtidige tilfredshet, var mindre utsatt for å dø tidlig eller ende opp med nedsatt funksjonsevne.

Pessimister har derfor - dessverre? - lite å klage på.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Kan du også høre denne GIF-en? Dette er grunnen

Kan en robot bli den neste J. K. Rowling?

Den største historiske byen du aldri har hørt om

SETI-prosjekt lytter etter tegn til liv fra den sigarformede asteroiden Oumuamua

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her