Atlas-roboten utvikles spesifikt for å kunne operere på egenhånd. Med våpensystemer blir den en moralsk nøtt.
Atlas-roboten utvikles spesifikt for å kunne operere på egenhånd. Med våpensystemer blir den en moralsk nøtt.

DARPA

- Nye drapsroboter kan gjøre mennesker "totalt forsvarsløse"

Professor advarer mot nye våpenprogrammer i USA.

Publisert

De fleste av oss har fått med oss premisset for Terminator-filmene, der intelligente våpensystemer snur seg mot menneskeheten og forsøker å utrydde oss.

Det hele kan høres ganske søkt ut, men nå går professor Stuart Russell ved Universitetet i California ut og advarer mot nye våpenprogrammer som det amerikanske forsvaret har satt i gang som kan være et solid steg i den retning.

Terminator-filmene var basert på selvstendige våpensystemer som snudde seg mot menneskene og gikk til angrep.
Terminator-filmene var basert på selvstendige våpensystemer som snudde seg mot menneskene og gikk til angrep. Foto: Hemdale Film

Flere selvstyrte robotprogrammer

DARPA (Defence Advanced Reserach Projects Agency) har satt i gang to programmer som handler om å utvikle forskjellige selvstyrte droner som kan plukke ut mål og angripe, uten input fra mennesker.

Les også: EXACTO-kula er fiendens verste mareritt

Programmene går under navnene Fast Lightweight Army (FLA), som er minidroner som er ment brukt i bygninger, samt Collaborative Operations in Denied Enviorment (CODE). Sistnevnte handler om å få forskjellige typer droner - både på bakken og i lufta - for å samarbeide i angrepsoppdrag selv om det skjer i områder der dronene er ute av stand til å kommunisere med sin "eier".

- USAs investering i ubemannede fly har vært helt uvurderlig, både når det kommer til overvåkning og taktiske angrep. De fleste av systemene trenger derimot konstant kontakt med en pilot og operatør, samt masse annet analyseverktøy. Disse begrensningene begrenser skalerbarheten og kostnadseffektiviteten til flyene og skaper utfordringer i dynamiske, langdistanseoppdrag med mobile mål i "bestridte" elektromagnetiske miljøer, beskriver DARPA selv om systemet.

Vil lage roboter i stor skala

Eller sagt på en annen måte: Det er for mye jobb å måtte kontrollere hva hver enkelt drone gjør, og dessuten er det vanskelig å holde kontroll på hva som skjer på andre siden av jordkloden hvis fienden forsøker å begrense satellittkommunikasjonen. Derfor vil en at dronene skal gjøre jobben selv.

Selvstyrte våpensystemer, såkalte LAWS (lethal autonomous weapons systems), skal dermed kunne plukke ut mål og gjennomføre operasjonelle, moralske og etiske vurderinger før et angrep.

Professor Stuart Russell
Professor Stuart Russell

Dette får Russell til å steile.

- En kan forvente plattformer som rulles ut i milliontall, med en bevegelighet og dødlighet som gjør mennesker totalt forsvarsløse. Det er ikke en fristende fremtid, skriver han i en Nature-artikkel.

Det er allerede stilt spørsmål ved om denne systemer er brudd på Geneve-konvensjonene.

- Teknologien har kommet til det punktet at utrulling av slike systemer er mulig innen få år, ikke tiår. Risikoen er høy: LAWS har blitt omtalt som den tredje revolusjonen innen krigføring, etter kruttet og atomvåpen, sier han.

Ekte terminatorer

I tillegg til flyvende droner, regner man med at stadig mer avanserte roboter som egentlig er laget for redningsarbeid i kriser, vil bli omgjort til våpensystemer. Atlas-roboten til Boston Dynamics fremheves som et eksempel av fredsprisvinner Jody Williams.

- USA har ikke noe i sitt militære arsenal som de ikke har hatt et ønske om å utstyre med våpen. Du skal ikke si til meg at de ikke vil utstyre en to over to meter høy robot, som de jobber febrilsk med å gjøre mer mobil, med maskingevær og sender den inn i urban krigføring, sa hun i et intervju tidligere i våres.

(Kilder: DARPA, Nature, Sputnik, The Telegraph)

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her