GIFTIGE PLANTER: Førstehjelp ved forgifting avhenger av hvilken gift det dreier seg om. Dersom uhellet skulle være ute, ta kontakt med Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00 og sjekk Helsedirektoratets liste over giftige planter.
GIFTIGE PLANTER: Førstehjelp ved forgifting avhenger av hvilken gift det dreier seg om. Dersom uhellet skulle være ute, ta kontakt med Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00 og sjekk Helsedirektoratets liste over giftige planter.

DØDELIGE VEKSTER

Norges giftigste planter

Det finnes flere giftige planter i Norge. Alle plantene på listen nedenfor kan være dødelige. Selsnepe har ikke motgift.

Publisert Oppdatert

De er en pryd for øyet, lukter godt og kan ta livet av deg uten at du aner hva som skjedde. Vi snakker om Norges giftigste planter.

For vi har faktisk noen veldig giftige vekster også her til lands. Her er noen av de aller giftigste typene - disse bør du holde deg unna.

Om uhellet skulle være ute:

Ta straks kontakt med 113 eller kontakt Giftinformasjonen, telefon 22 59 13 00

Selsnepe

Selsnepe (også kalt Sprengrot) er en giftig plante i skjermplantefamilien. Den blomstrer år etter år, med hvite eller lyserosa blomster i skjermform.

Denne viltvoksende skjermplanten blir 50-100 cm høy, og trives på fuktige steder. Stengelen er hul, og planten har en meget karakteristisk rotstokk med flere hulrom og skillevegger på tvers. Plantesaften til selsnepe er gul, og planten kan lukte selleri.

Blomsten er å finne i våtområder, som vannkanter, myrer og våte enger.

LES OGSÅ: Verdens største skip

<b>VERSTING:</b> Selsnepe er en av de giftigste plantene vi har.
VERSTING: Selsnepe er en av de giftigste plantene vi har. Foto: Kristian Peters (Creative Commons)

Selsnepe er en av de giftigste plantene vi har i Norge. Det som gjør den spesielt farlig, er at det ikke finnes motgift.

Det er den oljeaktige melkesaften i stilken og jordstengelen som er farlig. Saften inneholder giften cicutoxin som rammer sentralnervesystemet hos både mennesker og dyr. Selv små mengder kan være farlige.

LES OGSÅ: Verdens giftigste dyr

Symptomer dersom en har fått i seg Selsnepe kommer vanligvis raskt (15-60 minutter). Symptomer er magesmerter, oppkast, diaré, svetting, sikling, svimmelhet/ørhet, kraftige og langvarige kramper, bevisstløshet og pustebesvær.

Førstehjelp ved forgiftning med selsnepe:

  • Fjern eventuelle planterester i munnen.
  • Gi litt å drikke.
  • Ta straks kontakt med 113, eller Giftinformasjonen.

Tyrihjelm

<b>TYRIHJELM:</b> Tordengudens foretrukne triks mot ulver.
TYRIHJELM: Tordengudens foretrukne triks mot ulver. Foto: (Creative Commons)

Tyrihjelm, også kalt Nordisk stormhatt, Venusvogn, Torshjelm og ikke minst «Nordens arsenikk», er et vanlig syn i fjellene, og vokser gjerne på fuktig mark.

Giftinformasjonen

Kan du ha fått i deg gift? Ta kontakt med giftinformasjonen:

22 59 13 00

Døgnåpen telefon.

Råd ved forgiftninger og forgiftningsfare.

I historien er Tyrihjelm blitt brukt både som medisin og bedøvende middel. Planten var for eksempel et hyppig brukt smertestillende på vestfronten under Den første verdenskrig.

I det engelske språk har denne planten kallenavnet «Wolfsbane» - «Ulvebane» - da den var et effektivt middel for bønder til å avlive plagsomme ulver med. Her hjemme trodde også vikingene at selv guden Tor brukte Tyrihjelm mot ulvene, derav navnet «Tors hjelm».

Planten inneholder det meget giftig alkaloidet lappaconitin. Et avkok av planten har vært brukt som et effektivt lusemiddel, derav det utbredte navnet lushatt på denne plantearten. Ved inntak fører den til kramper, lammelser og døden.

LES OGSÅ: Disse haiene er mest vanlige i Norge

Skarntyde

Skarntyde kalles også Giftkjeks og hele planten er svært giftig. Giften fra planten ble blant annet brukt til å utføre dødsdommer i det antikke Hellas. Sokrates' berømte giftbeger var fylt med skarntydesaft.

<b>LUKTER VONDT:</b> ...og kan gi krampe, lammelser og pustebesvær.
LUKTER VONDT: ...og kan gi krampe, lammelser og pustebesvær. Foto: USDA (Wikipedia)

Skarntyde vokser vilt og kan bli mellom en halv til to meter høy. Den lukter ofte vondt. Planten blomstrer med hvite blomster i juni og juli, og stilken er karakteristisk rødflekkete.

Planten er giftig på grunn av de to alkaloidene koniin og gamma konicein. Reaksjonen kommer ofte fort og selv en liten smak kan føre til en alvorlig forgiftning. Symptomer er svie i munnen, oppkast, sikling og tørste før kramper, lammelser og pustebesvær inntreffer.

LES OGSÅ: Fire fantastiske fjellturer i Norge

Barlind

De ufarlige bærene på barlind er en favoritt blant fugler, men hele resten av treet er giftig.

<b>FUGLEFAVORITT:</b> Bærene er harmløse, men resten av treet er giftig.
FUGLEFAVORITT: Bærene er harmløse, men resten av treet er giftig.

Både nålene, barken og frøene inneholder alkaloider (A + B Taxiner) som er giftig for dyr og mennesker.

Alkaloidene gjør at hjertet slår saktere og kan gi hjertearytmier, og giften kan også skape problemer med fordøyelse og hyperventilering. Uttrekk fra 50 til 100 g friskt plantemateriale kan være dødelig dose for et menneske.

Forgiftning kan også føre til varige leverskader både på dyr og mennesker.

LES OGSÅ: (+) Norske ofre i spansk krig

Gullregn

Gullregn og Alpegullregn er to blomsterarter vi ofte ser i hager, da gjerne som en hybrid mellom de to artene.

<b>VAKKER:</b> Gullregn er populær i norske hager - og kan være dødelig.
VAKKER: Gullregn er populær i norske hager - og kan være dødelig.

Gullregn blomstrer på våren med gule blomster i 10-30 cm lange klaser. Bladene er tredelte og mellom 2 og 5 cm lange.

Gullregn er giftig og kan være dødelig giftig ved høyt inntak. Symptomer på gullregnforgiftning er intens trøtthet, oppkast, koma, frådende munn og ulikt utvidete pupiller. Til tross for at planten er giftig, brukes den som vertsplante for larvene til flere sommerfuglarter.

LES OGSÅ: Disse appene trenger du i sommer

Belladonnaurt

Belladonnaurt betegnes av Helsedirektoratet som en meget giftig plante. Det er en buskliknende hageplante, med brunfiolette, klokkeformede blomster, og glinsende, svarte bær.

<b>HAGEFAVORITT:</b> Belladonnaurt er også velkjent i norske hager, og karakteriseres som svært giftig.
HAGEFAVORITT: Belladonnaurt er også velkjent i norske hager, og karakteriseres som svært giftig.

Hele planten inneholder giftstoffer. Hvis et barn smaker på belladonnaurt kan det få brekninger, bli svimmel, urolig, få hallusinasjoner og hjertebank.

Det er også karakteristisk med store pupiller. Større mengder kan føre til kramper og bevisstløshet.

Oljeplante

Oljeplante (Ricinus communis) er en meget giftig plante. Hele planten inneholder giftstoffer, spesielt er det mye gift i frøene.

<b>DEKORATIV:</b> Men Oljeplante er også kilde til giften ricin.
DEKORATIV: Men Oljeplante er også kilde til giften ricin.

Planten er stor og kraftig med grønn eller rødbrun farge. Oljeplante får små blomster i klaser, og store frøkapsler med myke pigger. Planten har tre dekorative frø som er inntil én cm lange.

Giften ricin er naturlig protein fra bønnene fra oljeplanten. Giften blokkerer og avliver cellenes proteinsyntese og forårsaker indre blødninger og ødelagte organer. Hvis giften inntas, får offeret kvalme, oppkast og blodig diaré. Offeret dør av organsvikt etter noen dager.

I april 2011 skal en mann fra Tromsø ha fremstilt giftstoffet hjemme og deretter tatt sitt eget liv ved hjelp av den. Dette var i følge Pål Aas ved Forsvarets Forskningsinstitutt den første ricin-episoden i Norge noensinne.

LES OGSÅ: Høysesong for flykonkurser - du får regningen

Jordrøyk

<b>VAKKERT UGRESS:</b> Jordrøyk er et vanlig syn i Sør-Norge.
VAKKERT UGRESS: Jordrøyk er et vanlig syn i Sør-Norge.

Jordrøyk regnes som ugress, til tross for sine vakre blomst. Den er et vanlig syn i lavlandet i Sør-Norge. Den finnes også her og der i Nord-Norge.

I urtebøker fra 1400- og 1500-tallet anbefalte man jordrøyk ved gikt-, lever- og miltsykdommer, og for å lege sår ved utslett, men planten er absolutt ikke ufarlig. I store doser er den giftig og kan gi kraftig diaré, muskelkramper og sviktende åndedrett.

LES OGSÅ: Danskebåten som overlevde alt

Revebjelle

Revebjelle er en meget giftig plante som vokser vilt i kyst- og fjordstrøk på Sørlandet og Vestlandet nord til Trøndelag.

Blomstene har form som fingerbøl, noe som har gitt planten det svenske navnet «fingerborgsblomma».

<b>REVEBJELLE:</b> Kan være dødelig i store mengder, men heldigvis smaker den alt annet enn godt.
REVEBJELLE: Kan være dødelig i store mengder, men heldigvis smaker den alt annet enn godt.

Plantens blader inneholder stoffer som virker stimulerende på hjertet, og innholdsstoffer fra revebjelle eller andre beslektede arter brukes til mange typer hjertemedisin.

I store mengder er Revebjelle dødelig for mennesker, men forgiftninger med revebjelle er trolig sjelden fordi planten smaker så bittert at det er vanskelig å få i seg stor nok dose.

Kontakt fagfolk ved forgifting

Førstehjelp ved forgifting avhenger av hvilken gift det dreier seg om.

Dersom uhellet skulle være ute, ta kontakt med Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00 og sjekk Helsedirektoratets liste over giftige planter.

Kilder: Helsedirektoratet, Helsenorge.no, Wikipedia

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her