NED I VEKT: Vil du ned i vekt er nøkkelen å legge om kostholdet. En ny analyse av 53 studier med over 68.000 mennesker viser at det er én ting som gjelder: Færre kalorier. Bildet er en illustrasjon.
NED I VEKT: Vil du ned i vekt er nøkkelen å legge om kostholdet. En ny analyse av 53 studier med over 68.000 mennesker viser at det er én ting som gjelder: Færre kalorier. Bildet er en illustrasjon. Foto: iStock Photo

Forskning

Mengden kalorier avgjør om du klarer å gå ned i vekt

Vil du ned i vekt, spiller det ingen rolle om dietten inneholder fett eller ikke. Alt kommer an på kalorimengden, viser data fra mer enn 68.000 mennesker.

Publisert

Personer som vil ned i vekt vil ikke ha problemer med å finne stoff om temaet. Men ifølge en ny analyse av en lang rekke slankestudier, er det én ting som gjelder.

- Ifølge denne studien spiller det ingen rolle hva du spiser, bare det inneholder lite kalorier, sier professor og diabetesekspert Kerstin Brismar ved Karolinska institutet i Sverige til SVT.

Les også: Så langt må du løpe for å forbrenne én vaffelplate

Brismar referer til en omfattende samlestudie som er publisert i tidskriftet The Lancet. Forskningen bygger på data fra mer enn 68.000 personer.

Det spiller ingen rolle hva du spiser, bare det inneholder lite kalorier.

Forskerne har gått gjennom og analysert 53 tidligere studier som har sett på effekten av forskjellige dietter. Tallene viser at ett år etter at dietten startet, er den gjennomsnittlige vektnedgangen den samme uansett om dietten inneholdt fett eller ikke.

- I forsøk med vektnedgang ledet lavkarbodietter til betydelig større vektnedgang enn inntak av lite fett. Lavfettdietter ga ingen forskjeller i vektnedgang sammenlignet med dietter med mer fett, skriver forskerne i sammendraget til forskningsartikkelen.

Til SVT sier professor Tommy Cederholm i klinisk ernæring ved Universitetet i Uppsala at den nye samlestudien bekrefter tidligere forskning.

- Tidligere forskning har kommet fram til at det ikke har noen direkte betydning om man går på en høy- eller lavfettsdiett. Det handler om hvor mye energi en får i seg, sier Cederholm.

En analyse av 53 tidligere studier som har sett på effekten av forskjellige dietter ser ut til å bekrefte hva mange har hevdet lenge: Underskudd av kalorier er nøkkelen til å bli kvitt overflødig fett.
En analyse av 53 tidligere studier som har sett på effekten av forskjellige dietter ser ut til å bekrefte hva mange har hevdet lenge: Underskudd av kalorier er nøkkelen til å bli kvitt overflødig fett.

Her kan du lese hele forskningsartikkelen.

Kilder: SVT, The Lancet.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.