<b>STORFUNN: </b>Bildet er tatt i forbindelse med utgravingen i Maya-tempelet i Palenque. Forskere fant en enestående maske av Mellom-Amerikas største, historiske menn. K'inich Janaab' Pakal, bedre kjent som «Pakal den store», hersket over mayariket i mer enn 50 år.
STORFUNN: Bildet er tatt i forbindelse med utgravingen i Maya-tempelet i Palenque. Forskere fant en enestående maske av Mellom-Amerikas største, historiske menn. K'inich Janaab' Pakal, bedre kjent som «Pakal den store», hersket over mayariket i mer enn 50 år. Foto: Hector Montano/INAH/Reuters/Scanpix

Pakal den store

Arkeologer med nytt, forbløffende Maya-funn

Det første kunstverket av sitt slag av Pakal den store - Maya-kulturens største hersker - er funnet i Mexico.

Publisert

Arkeologer har gjort et nytt enestående funn i Mexico:

En maske av Mellom-Amerikas kanskje mest kjente konge, det første kunstverket i sitt slag. Kongen het K’inich Janaab Pakal I, men er mer kjent som Pakal den store, som rådet over mayaene frem til hans død i 683 e.Kr.

Han tok over makten fra sin mor Sak K’uk’ allerede i 12-årsalderen og hersket i hele 68 år.

Slik så den innflytelsesrike herskeren ut:

<b>PAKAL DEN STORE:</b> Slik blir den berømte herskeren K’inich Janaab Pakal I fremstilt.
PAKAL DEN STORE: Slik blir den berømte herskeren K’inich Janaab Pakal I fremstilt. Foto: Hector Montano/INAH/Reuters/Scanpix

Han skal ha vært en viktig pågangsdriver for arkitekturen som mayaene er så kjent for, og som fortsatt står i dag, tusen år etter Maya-sivilisasjonens fall.

Dersom du synes masken ser noe gudeaktig ut, kan arkeologene på stedet avkrefte det.

– Det er ikke en representasjon av en gud. Etter å ha studert andre bilder, er det mulig at det er Pakal den store. Vi er ganske sikre på det nå, sier arkeolog Arnoldo González til Telezur TV, ifølge Science Alert.

Dette er ikke den første representasjonen av Pakal som er oppdaget. Tidligere er det funnet masker av kongen da han var en tenåring og en ung mann. Det nye funnet, som viser tydelige furer i ansiktet på kongen, kan imidlertid være det første av ham som en gammel mann.

Sammen med masken, lå også beinrester av skilpadder og fisker, i tillegg til en figur av noe som ser ut som en reke.

<b>TIDLIGERE ÅR: </b>Her er Pakal som tenåring (venstre) og ung mann.
TIDLIGERE ÅR: Her er Pakal som tenåring (venstre) og ung mann. Foto: Jebulon/Jamie Dwyer/Wikimedia Commons

Masken føyer seg inn i flere viktige Maya-funn den siste tiden.

Ny teknologi avdekket tidligere i år at Mayariket var langt større enn vi tidligere har antatt. Dessuten løste en studie publisert i sommer mysteriet om sivilisasjonens kollaps. Riket strakk seg over deler av dagens Mexico, Belize, Guatemala og Honduras.

Arkeologene gjorde funnet da de undersøkte vannkanalene til mayaene. Målet er å finne ut av hvordan de drenerte vann fra palasset i Palenque. Den meksikanske byen er full av mayaruiner og står oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her