Foto: (Pixabay)

Helse

- Kronisk utmattelsessyndrom skyldes magen — ikke hodet

Leger tror de har funnet årsaken til ME.

Publisert

Se for deg at selv den minste oppgave tar absolutt all energi ut av deg. En tur til kjøleskapet gjør at du må gå og legge deg nedpå i flere timer. En kort samtale gjør at du trenger å sove. Slik kan hverdagen fortone seg for mennesker som lider av kronisk utmattelsessyndrom

Sykdommen blir av og til referert til som CFS etter den engelske tittelen chronic fatigue syndrome, post-viralt utmattelsessyndrom eller ME, kort for myalgisk encefalitt.

Les også:  Dette skjer når du får en melodi på hjernen

Forskere over hele verden har prøvd å finne ut hva det egentlig er som feiler denne gruppen pasienter, men så langt har man ikke klart å sette fingeren på en definitiv årsak.

Nå har imidlertid leger ved Cornell University funnet biologiske markører for denne sykdomstilstanden på et uventet sted — i magen.

Nærmere bestemt i tarmens bakterieflora.

For en knapp uke siden publiserte forskerne fra Cornell en studie i det vitenskapelige tidsskriftet Microbiome hvor de forteller hvordan de korrekt diagnostiserte ME/kronisk utmattelsessyndrom i hele 83 % av pasientene.

Les også: 16 bilder som viser geniet Albert Einstein

Diagnosen ble gjort gjennom en kombinasjon av blod- og avføringsprøver og bringer ifølge Science Daily forskningen et skritt nærmere i å forstå hvorfor sykdommen oppstår.

– Dette viser at tarmfloraen hos pasienter med kronisk utmattelsessyndrom ikke er normal, og at den kanskje leder til gastrointestinale problemer og betennelser, sier professor Maureen Hanson, leder for studien.

– Vår oppdagelse av en slik biologisk abnormalitet er nok et bevis på at denne sykdommen ikke skyldes psykiske problemer.

Les også: Derfor lukter det popcorn når dette dyret har vært på besøk

Studien tok utgangspunkt i 48 pasienter som allerede hadde blitt diagnostisert med ME/kronisk utmattelsessyndrom, i tillegg til en kontrollgruppe bestående av 39 friske personer.

Forskerne hentet ut mikrobielt DNA fra avføringsprøvene, og disse ble brukt til å identifisere forskjellige typer tarmbakterier.

Hovedfunnene fra studien viser at pasienter med ME/kronisk utmattelsessyndrom jevnt over har et lavere antall og mindre variasjon i tarmfloraen sin, og de hadde også færre tarmbakterier med anti-inflammatoriske kvaliteter sammenlignet med det man finner hos friske mennesker.

Samtidig fant forskerne også en spesiell type betennelses-markører i blodprøvene, noe som ifølge forskerne antakelig skyldes såkalt leaky gut eller “lekk tarm” som gjør at bakterier fra tarmen kan komme over i blodet.

Les også: For 74. gang: «Homoforeldre» har ingen negativ innflytelse på barnas helse

Om funnene representerer en årsak eller en effekt av sykdommen vet man foreløpig ikke, men forskerne vil nå se om de kan gjøre lignende funn på spor av sopp og virus i tarmen.

Denne artikkelen ble publisert i samarbeid med National Geographic Channel. Les også:

Hubble fotograferer psykedelisk nordlys på Jupiter

Denne optiske illusjonen får hjernen til å smelte

Hør lyden av Jupiter — Nye opptak gjort av Juno på vei inn mot «landing»

Dette er Norge i rødt, hvitt og VR™

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her