<b>KAFFE ER SUNT:</b> Forskningen har talt. Kaffe er sunt.
KAFFE ER SUNT: Forskningen har talt. Kaffe er sunt. Foto: Pixabay

Vitenskapen har talt: Kaffe er sunt

Kaffe er godt for sexlivet - og av 19 andre grunner

Kaffe gjør mer enn å holde deg våken. Her er 19 gode og vitenskapelig dokumenterte grunner til å drikke kaffe.

Publisert Oppdatert

Mer enn åtte av 10 nordmenn drikker kaffe, ifølge Norsk kaffeinformasjon. Hver dag drikker vi nordmenn i snitt et sted mellom 3,7 og 5 kopper kaffe.

Selv om mange av oss gjør det for å våkne om morgenen, for å holde oss skjerpet under lange bilturer og for å være skjerpet når man skal lese til eksamen, så har kaffe også mange positive helsebringende effekter.

Her får du 19 gode grunner til å drikke kaffe - dokumentert av vitenskapen.

1. Kaffe stimulerer hjernen og gjør deg smartere

Kaffe inneholder koffein. Det kvikker oss opp og er trolig en viktig grunn til at mange av oss er avhengige av å få i oss en kopp eller to før dagen starter på ordentlig. I løpet av 10-15 minutter er koffeinet tatt opp i blodet. Det tar cirka 45 minutter før man får full effekt av koffeinet i kaffen, skriver Science Focus. Det beste er likevel at kaffe gjør oss smartere. Faktisk holder det bare å tenke på kaffe eller lukte på kaffebønner for at hjernen skal jobbe bedre, ifølge Forbes.

<b>GOD SAMVITTIGHET:</b> Du kan stikke innom kaffebaren med god samvittighet. Husk at svart kaffe er sunnere enn kaffe med sukker, fløte, krem og andre tilsetningsstoffer.
GOD SAMVITTIGHET: Du kan stikke innom kaffebaren med god samvittighet. Husk at svart kaffe er sunnere enn kaffe med sukker, fløte, krem og andre tilsetningsstoffer. Foto: Pixabay

2. Kaffe beskytter hjernen og kan redusere faren for Alzheimer

Flere studier har vist at det kan være en link mellom kaffedrikking og redusert risiko for å utvikle både Alzheimers sykdom og Parkinsons sykdom.

I en studie foretatt av forskere ved Universitetet i Toronto og Krembil Research Institute i Canada, har de sett på hvilke mekanismer som ligger bak kaffens nevroprotektive effekter, som altså beskytter mot alvorlige sykdommer som Alzheimers sykdom og Parkinsons sykdom.

Det forskerne fant var en gruppe stoffer i kaffe kalt phenylindanes, som hadde en signifikant effekt på å hindre visse forbindelser i hjernen å klumpe seg sammen. Forekomsten av disse forbindelsene er påvist å være høyere hos pasienter med Parkinssons sykdom og Alzheimer sykdom.

Noen ganger omtales disse forbindelsene som «plakk» og brukes som en nøkkelindikator, og kanskje en årsak, til Alzheimer, ifølge Healthline som siterer National Institute on Aging.

Forskerne fant at mørkbrent kaffe hadde en større effekt enn både lysbrent kaffe og mørkbrent koffeinfri kaffe.

Et funn fra undersøkelsen er at det ikke bare er koffeinet alene som bidrar, men at det kan være selve prosessen der kaffebønnene brennes kan ha en innvirkning.

LES OGSÅ: Her er høstens viktigste båtnyheter

<b>KAFFE ER SUNT:</b> Forskning viser at kaffe har mange helsebringende effekter.
KAFFE ER SUNT: Forskning viser at kaffe har mange helsebringende effekter. Foto: Pixabay/Christoph

3. Kaffe forlenger livet

Gjennomsnittsalderen i Norge går gradvis oppover. Kaffe kan faktisk være én av årsakene til det. Flere studier har påvist en sammenheng mellom kaffedrikking og høy alder. I en studie av en halv million britiske voksne kaffedrikkere fant forskerne at kaffedrikkerne hadde en 10-15 prosent lavere risiko for en for tidlig død enn de som ikke drakk kaffe. Forsøket ble gjort over en tiårsperiode, ifølge CNBC.

Tidligere har forskere funnet at tre til fire kopper kaffe hver dag kan redusere risikoen for en tidlig død.

<b>KAFFEBAR HJEMME:</b> Utvalget av godt utstyr for kaffebrygging er så bra at du lett lager din egen kaffebar hjemme.
KAFFEBAR HJEMME: Utvalget av godt utstyr for kaffebrygging er så bra at du lett lager din egen kaffebar hjemme. Foto: Pixabay/Fernando Gimenez

4. Kaffe brenner fett

Kutter du «latten» og tar kaffen svart, uten sukker, melk, krem og alt det andre som puttes i, og på toppen av, kaffekoppen, kan kaffe faktisk bidra til at du forbrenner mer fett.

Koffein stimulerer nervesystemet på en slik måte at cellene får beskjed om å bryte ned og frigjøre fett fra fettcellene. En utfordring er at man uansett må spise mindre enn man forbruker for å gå ned i vekt. Kaffe kan bare bidra til å sette fart på prosessen. Kaffe har dessuten en påvirkning på hvor godt du presterer. I snitt øker vi ytelsen med 11-12 prosent, skriver Healthline.

<b>KONSENTRASJON:</b> Mange kaster i seg kaffe for å øke konsentrasjonen når man for eksempel skal lese til eksamen.
KONSENTRASJON: Mange kaster i seg kaffe for å øke konsentrasjonen når man for eksempel skal lese til eksamen. Foto: Pixabay/David Schwarzenberg

5. Godt for tennene

Det høres nesten for godt ut til å være sant, men kaffe er godt for tennene. Ser vi bort fra eventuell misfarging og kaffeånde, så kan faktisk kaffe forhindre karies. Forutsetningen er at den drikkes svart uten sukker, melk, fløte eller andre tilsetninger. Forskere har funnet visse antibakterielle egenskaper med noen typer kaffebønner, noe som kan være en forklaring på hvorfor kaffe kan være bra for tennene.

LES OGSÅ: Dette enkle grepet vil gjøre susen for sexlivet

<b>TIPS:</b> Vil du ha fersk kaffe kan det være smart å investere i en enkel kaffekvern og kjøpe hele bønner.
TIPS: Vil du ha fersk kaffe kan det være smart å investere i en enkel kaffekvern og kjøpe hele bønner. Foto: Pixabay/Alexas Fotos

6. Hindrer tannkjøttsykdom

Kaffe skal vist nok ikke bare være bra for tennene. Kaffe er også bra for tannkjøttet. Hvert fall for menn. Forskere har nemlig fulgt 1.152 menn over en periode på 30 år. Der fant forskerne at et høyt kaffeinntak hadde en liten, men signifikant, positiv effekt på tannkjøttet.

<b>ESPRESSO:</b> Vil du ha sterk kaffe går du for espresso.
ESPRESSO: Vil du ha sterk kaffe går du for espresso. Foto: Pixabay/Juray Varga

7. Kaffe kan motvirke depresjon

En god kopp kaffe tidlig om morgenen forandrer mange av oss fra «trøtte typer» til normalt fungerende samfunnsborgere. Men at kaffe kan bekjempe depresjon er kanskje mindre kjent? Når vi drikker kaffe strømmer koffeinet til hjernen. Svært forenklet kan man si at det får hjernen til å produsere norepinephrin og dopamin. Begge er hormoner som også frigjøres ved trening, ved for lavt blodsukker og ved psykisk stress. Dopamin og norepinephrin er bidrar positivt til vår mentale helse.

Ulike studier har vist at selv 2-4 kopper kaffe om dagen gjør at du har mindre risiko for å bli deprimert sammenlignet med personer som aldri tar seg en kopp kaffe. I en stor undersøkelse fra USA, ble 86.626 kvinnelige sykepleiere mellom 34-59 år fulgt opp over en tiårsperiode (1980-1990). Her fant man at selvmordsraten blant kaffedrikkere var lavere hos dem som drakk fire kopper eller mer per dag. I en annen stor undersøkelse ble 50.739 kvinner fulgt fra 1996 til 2009. Her fant mann en klar sammenheng mellom kaffedrikking og redusert risiko for depresjon.

<b>MORGENKAFFE:</b> Mange av oss må ha en kopp eller fem for å fungere tidlig på dagen.
MORGENKAFFE: Mange av oss må ha en kopp eller fem for å fungere tidlig på dagen. Foto: Pixabay/Andrian Valeanu

8. Kaffe beskytter leveren

Det finnes verre ting å drikke for leveren enn kaffe. Flere undersøkelser som har sett på kaffedrikking og leverens helsetilstand peker på positive effekter knyttet til kaffe. Blant annet har man sett at kaffe kan virke positivt på tilstander som fettlever, leverfibrose, hepatitt og skrumplever.

LES OGSÅ: Her avsløres kreftmysteriene - norske forskere i verdensklasse

<b>MØRKE BØNNER:</b> Noen ganger viser det seg at mørke bønner gir bedre helseeffekter enn lyse bønner.
MØRKE BØNNER: Noen ganger viser det seg at mørke bønner gir bedre helseeffekter enn lyse bønner. Foto: PixabayCouleur

9. Kaffe kan være bra mot visse typer kreft

Regelmessig inntak av kaffe kan redusere risikoen knyttet til visse krefttyper. Spesielt to kreftformer har en langt lavere risiko om du er kaffedrikker. Ifølge denne undersøkelsen kan en økning i på to kopper kaffe per dag, redusere risikoen knyttet til leverkreft med 43 prosent.

I en annen undersøkelse er kaffedrikking assosiert med lavere risiko for tarmkreft. I en amerikansk undersøkelse fant man at jo høyere kaffeinntak, til lavere ble kreftrisikoen.

I en stor europeiske studie, fant man også at kaffedrikking var assosiert med en lavere risiko for brystkreft for kvinner etter overgangsalderen.

<b>GODT FOR HJERTET:</b> Kaffe kan bidra til å beskytte cellene i hjertet.
GODT FOR HJERTET: Kaffe kan bidra til å beskytte cellene i hjertet. Foto: Pixabay/Myriam Zilles

10: Kaffe og diabetes type 2

Diabetes type 2, ofte kalt aldersdiabetes, er en livsstilssykdom ofte er koblet til overvekt og inaktivitet. Selv om daglige gåturer, et sunt kosthold og vektreduksjon er det viktigste du kan gjøre, så viser forskning at drikker du en ekstra kaffekopp hver dag reduserer du risikoen for å utvikle diabetes type 2 med 17 prosent. Og, har du først blitt diagnostisert med diabetes, vil kaffedrikkere ha en liten mulighet til et lengre liv enn diabetespasienter som ikke drikker kaffe.

11. Kaffe reduserer faren for hjerte- og karsykdommer

Rotterdam Coronary Calcification-studien viste at kaffe var nyttig for å hindre forkalkning av årene. Selv om denne effekten var synlig for begge kjønn, så fant denne spesifikke undersøkelsen at kvinner hadde en større fordel av kaffedrikkingen enn menn, skriver Coffeeurban.com.

I en annen undersøkelse, fant forskerne at man trengte koffein tilsvarende fire kopper kaffe hver dag for å sette i sving en kjede av hendelser i kroppen som førte til at cellene i hjertet ble beskyttet.

12. Kaffe reduserer risikoen for urinsyregikt

American College of Rhematology fant at kaffedrikking reduserte risikoen for å få urinsyregikt for menn. Urinsyregikt er en tilstand som skyldes for høy konsentrasjon av urinsyre i blodet. Det fører til at syren ikke løser seg opp, men danner krystaller. Disse krystallene kan legge seg i ledd eller under huden. Podagra er en vanlig form for urinsyregikt. Her har krystallene lagt seg i stortåleddet.

13. Kaffe forbedrer hukommelsen din

Kaffe kan påvirke hjernens kognitive evner – eller dine evner til innlæring, hukommelse og det å utføre eller gjennomføre ulike oppgaver. I en studie publisert i «The Journal of Nutrition» pekes det på at et moderat kaffeinntak kan påvirke våre kognitive evner. Undersøkelsen foreslår også at effekten kan økes om man kobler på en sunn diett. At kaffe og en sunn diett er bra for oss, er også et spor denne undersøkelsen har kommet frem til.

14. Kaffe gir lavere risiko for MS

Drikker du mye kaffe, kan det ha en fordelaktig virkning for å redusere risikoen for å få muskelsykdommen Multippel sklerose (MS), sier en forskningsrapport. Du må riktignok drikke mye kaffe. Hele 900 ml kaffe hver dag. Altså nesten en liter kaffe. Det tilsvarer cirka fire til fem store kopper kaffe hver dag.

15. Kaffe beskytter øynene

Kaffe er en kilde god til antioksidanter. En type antioksidant man finner i kaffe er klorogensyre. Googler du klorogensyre, får du mange slankerelaterte treff. Stoffet skal blant annet skal hindre at karbohydrater omdannes til fett og et stoff som skal stabilisere søtsuget. Men stoffet kobles også til øyehelsen vår. Ifølge en studie fra Cornell University fant forskerne, som undersøkte dette på mus, at kaffe kunne ha visse helseeffekter når det kom til å hindre retinal degenerasjon.

16. Kaffe - en kilde til fiber?

Fiber i kosten er bra for oss. Det gir tarmen noe å jobbe med. I kaffebønnen er det også fiber. Forskere har funnet at noe av fiberen i kaffebønnene kan bli med over til kaffekoppen, men til Scientific American sier Katherina Tallmadge fra American Dietetic Association at man likevel bør sørge for et godt og variert fiberrikt kosthold.

17. Kaffe er en god kilde for antioksidanter

Antioksidanter er bra for oss. Antioksidanter bidrar til å holde kroppen frisk og blir ofte koblet til kreft. Antioksidanter er blitt en hel liten industri, men ifølge Forskning.no kan antioksidanter i form av kosttilskudd gjøre vondt verre og akselerere veksten til kreftceller.

Ifølge magasinet Healthline, kan antioksidanter bidra til å beskytte mot aldring og effektivt fjerne såkalte frie radikaler i kroppen. Andre studier har vist at kaffe kanskje er den viktigste kilden til antioksidanter i et vestlig kosthold.

18. Kaffe er bra for nyrene

Forskning antyder at kaffe kan være bra for nyrene. Selv om man ikke er helt sikre på mekanismene, så tror man at kaffe kan bidra til å tynne ut urinen, slik at nyrene på den måten får en lettere jobb. Forskning har vist at koffein også kan redusere risikoen for å pådra seg nyrestein

19. Kaffe reduserer faren for tinnitus – for damer

Tinnitus, eller øresus, er ofte svært plagsomt for dem som rammes. I en stor studie av over 65.000 kvinner over 18 år, fant man at kvinner som drakk lite kaffe hadde større for å utvikle tinnitus enn de som drakk 4-6 kopper kaffe daglig. Hvorvidt kaffe også kan redusere faren for å pådra seg tinnitus for menn, vites ikke.

LES OGSÅ: 800.000 nordmenn lever med tinnitus. Mange er jegere. Slik levere jeger Torkel med tinnitus

20. Kaffe er bra for sexlivet

Kaffe er bra for sexlivet. I en studie gjort av forskere ved University of Texas – Medical School, fant man at menn som drakk 2-3 kopper kaffe hver dag hadde lavere risiko for å utvikle erektil dysfunksjon – eller impotens som det ofte kalles.

Passer du i tillegg på at partneren får nok søvn, så kan også de bidra til å gi sexlivet en boost.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her