GULLGRUVE: Japan har funnet sjeldne jordarter her nok til å holde i hundrevis av år. I dag kontrollerer Kina 95 prosent av markedet.
GULLGRUVE: Japan har funnet sjeldne jordarter her nok til å holde i hundrevis av år. I dag kontrollerer Kina 95 prosent av markedet. Foto: Wikipedia

Sjokkfunn

Japan har funnet nok sjeldne jordarter på denne øya til å endre verdensøkonomien

I dag kontrollerer Kina 95 prosent av markedet. Det er et problem.

Publisert

Den drøyt kvadratkilometeren store øya Minami-Tori-shima i Stillehavet er i bunn og grunn toppen av en sølehaug. 16 millioner tonn søle, for å være presis.

Den tilhører Japan, og ligger drøyt 200 mil sørøst for Tokyo. Øya har en landingsstripe og en haug skrålende fugler, men ingen fastboende.

Strategisk har det vært viktig for Japan å beholde sølehaugen fordi øya rettferdiggjør krav til en 430.000 kvadratkilometer økonomisk sone i det omkringliggende havområdet.

Men nå er den lille øya sentrum for en enorm oppdagelse som vil få følger for verdensøkonomien, skriver CNN.

For skjult i søla har forskere funnet «tilnærmet uendelige mengder» sjeldne jordarter.

Uhyre verdifulle

De sjeldne jordartene er verken spesielt sjeldne eller har noe med jord å gjøre, men de er uhyre verdifulle. Begrepet er en samlende betegnelse for inntil 17 ulike grunnstoffer som brukes i alt fra smarttelefoner til våpensystemer.

For å sette verdien i perspektiv. Kina har nærmest monopol på de sjeldne jordartene og kontrollerer 95 prosent av markedet. Da de i 2009 varslet eksportforbud på fem av dem - blant annet neodym og samarium - gikk det kaldt nedover ryggen på Kongressen i USA.

Presisjonsraketter som styres via magneter med neodym, radarer fra Lockheed Martin med magneter av samarium – hele spekteret av avansert og kritisk navigasjonsutstyr og stealthteknologi på alle stridsplattformer inneholdt en eller annen kombinasjon av sjeldne jordarter i kjernen av teknologien.

KNØTTLITEN GULLGRUVE: Øya Minami-Tori-shima tilhører Japan, og ligger drøyt 200 mil sørøst for Tokyo. Øya er så liten at den ikke synes på kartet før en zoomer kraftig inn.
KNØTTLITEN GULLGRUVE: Øya Minami-Tori-shima tilhører Japan, og ligger drøyt 200 mil sørøst for Tokyo. Øya er så liten at den ikke synes på kartet før en zoomer kraftig inn. Foto: Google
MINAMI-TORI-SHIMA: Slik ser øya i Stillehavet ut på Google Maps i dag.
MINAMI-TORI-SHIMA: Slik ser øya i Stillehavet ut på Google Maps i dag. Foto: Google

Du finner også sjeldne jordarter i alt fra smarttelefoner til elbiler, og nå har altså Japan oppdaget at de sitter på en gullgruve som kan få store følger for landets økonomiske framtid.

- Forandrer hele spillet

En økonom uttaler at oppdagelsen «forandrer hele spillet». Forskerne som hjalp til med oppdagelsen sier den har «enormt potensial».

Selv om grunnstoffene i seg selv ikke er så sjeldne, er det sjeldne med dem at flere ikke forekommer i høy konsentrasjon og er således vanskelig å utvinne.

Oppdagelsen i Japan er nøyaktig motsatt, og gjør funnet enda mer spektakulært. De 16 millionene med søle, som altså strekker seg utenfor den delen som stikker opp av vannet, kan inneholde sjeldne jordarter nok til å holde i 400 til 800 år, anslås det.

I dag er det Kina som bestemmer både pris og tilgjengelighet på de sjeldne jordartene. Japan har imidlertid full økonomisk kontroll på Minami-Tori-shima, og ressursene her sies å kunne utnyttes i nær framtid.

Historien om de sjeldne jordartene og Kinas kontroll er for øvrig svært interessant. Har du noen minutter kan vi anbefale å dykke ned i beretningen om hvordan et besynderlig funn på en svensk øyidyll utenfor Stockholm i 1787 henger sammen med en Nobelpris i fysikk 200 år senere, en visjonær idé fra Kinas leder Deng Xiaoping i 1992, en kystskipper med dårlig retningssans i 2010, en Toyota Prius og en sparepære.

Sjeldne jordarter

  • Sjeldne jordarter - mer presist: jordartsmetaller (RRE) - er et samlenavn man benytter om 17 grunnstoffer (lantanoidene og yttrium) som har unike egenskaper i sammenheng med moderne teknologi.
  • Grunnstoffene opptrer ofte sammen i sjeldne jordartsmineraler, og det kreves avanserte prosesser for å skille ut metallene.
  • Kina dominerer produksjonen totalt i dag.
  • De forskjellige metallene har mange og ulike anvendelser. Spesielt batterier, elektriske motorerer, vindturbiner, katalysatorer, skjermteknologi og energivennlige LED-lys er aktuelle anvendelsesområder.
  • Norge har en stor forekomst av sjeldne jordartsmetaller ved Ulefoss i Telemark.
  • Opprinnelig betegnelse for oksidene til metallene scandium, yttrium, lantan i gruppe 3 i grunnstoffenes periodesystem, og de 14 grunnstoffene cerium, praseodym, neodym, promethium, samarium, europium, gadolinium, terbium, dysprosium, holmium, erbium, thulium, ytterbium og lutetium som følger etter lantan i periodesystemet, i dag betegnelse for selve metallene.

  • Mer presis er betegnelsen «de sjeldne jordarters metaller» eller «sjeldne jordmetaller».

  • Betegnelsen skriver seg fra at man lenge mente at aktuelle grunnstoffer kun finnes i små og vanskelig tilgjengelige mengder i naturen. For de fleste har dette fremdeles gyldighet, men noen av dem, f.eks. yttrium, cerium, lantan og neodym, forekommer i større mengde i jordskorpen enn f.eks. bly. Den moderne betegnelse på disse grunnstoffer er lantanoider.

(Kilder: NHO/NGU og Store norske leksikon)

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.