<b>FØRSTE BILDE FRA MARS</b>: Etter at støvet hadde lagt seg etter landingen på Mars, sendte romsonden InSight hjem dette bildet fra den røde planeten.
FØRSTE BILDE FRA MARS: Etter at støvet hadde lagt seg etter landingen på Mars, sendte romsonden InSight hjem dette bildet fra den røde planeten. Foto: NASA

InSight lander på Mars

NASA har landet romsonden InSight på Mars

Nervøsiteten bygget seg opp hos NASA før romsonden InSight skulle lande på Mars mandag kveld rundt norsk tid. Men ingeniørene hadde gjort jobben sin, og InSight landet som planlagt.

Publisert Oppdatert

Se sendingen til NASA live lenger ned i artikkelen.

Mandag kveld norsk tid skrev romfartsorganisasjonen NASA på nytt historie da de landet romsonden InSight på planeten Mars.

InSight står for Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport.

Dyp planetforsking

NASA og romforskere verden over håper at InSight skal kunne gi bokstavelig talt dypere innsikt i hvordan jordliknende planeter oppstår og utvikler seg. Sonden skal drille seg om lag fem meter ned i marsskorpen ved planetens ekvator.

<b>INSIGHT: </b>Med denne skissen illustrerer NASA hvordan romsonden InSight skal drille seg fem meter ned i bakken på Mars.
INSIGHT: Med denne skissen illustrerer NASA hvordan romsonden InSight skal drille seg fem meter ned i bakken på Mars.

Gjennom å måle temperaturforskjellen mellom topp og bunn, seismiske variasjoner og hvordan planeten roterer rundt sin egen akse, kan forskerne teste teoriene om hvordan Mars er bygget opp og hvordan kjernen er sammensatt.

- Vi vet at jorden er beboelig, og at Mars ikke er det. Det kan være at vi finner ting når vi sammenlikner Mars sin struktur med jordens som kan hjelpe oss å forstå hvorfor det er slik, sier InSight-prosjektleder Tom Hoffman ved NASA.

I denne videoen forklarer NASA prosjektet på to og et halvt minutt:

Men først måtte sonden lande, og det var ikke lett.

USA er den eneste nasjonen som har klart å lande noe på Mars. På verdensbasis har rett i underkant av ett av tre oppdrag feilet. USA har de siste fire tiårene klart å lande åtte av ni fartøy på planeten, inkludert InSight.

Uhyre vanskelig landing

Atmosfæren på Mars er mye tynnere enn på jorden, bare om lag én prosent av jordens atmosfære. Det er nok til at InSight ville brent opp uten et varmeskjold, men altfor lite til at sonden bremser noe særlig på vei ned.

Etter å ha sust nærmere 485 millioner kilometer gjennom rommet nådde InSight planeten i en hastighet på over 10.000 km/t. I løpet av seks og et halvt minutt bremset den ned til rundt 8 km/t ved hjelp av en fallskjerm og bremseraketter.

<b>HETT: </b>Varmeskjoldet beskytter InSight når den suser inn i Mars-atmosfæren i 10.000 km/t. I løpet av drøyt seks minutter måtte sonden bremse ned til rundt 8 km/t ved hjelp av en fallskjerm og bremseraketter.
HETT: Varmeskjoldet beskytter InSight når den suser inn i Mars-atmosfæren i 10.000 km/t. I løpet av drøyt seks minutter måtte sonden bremse ned til rundt 8 km/t ved hjelp av en fallskjerm og bremseraketter. Foto: NASA/JPL-Caltech
<b>THRUSTERE:</b> Ved hjelp av bremserakettene landet sonden trygt på Mars' overflate. Dette gjorde datamaskinene selv, basert på programmering foretatt på jorden.
THRUSTERE: Ved hjelp av bremserakettene landet sonden trygt på Mars' overflate. Dette gjorde datamaskinene selv, basert på programmering foretatt på jorden. Foto: NASA/JPL-Caltech

Mistet kontakten

Varmen fra varmeskjoldet skapte forstyrrelser i kommunikasjonen med sonden. Selv om ingeniørene visste at dette kunne skje, holdt NASA pusten i flere minutter inntil kontakten var gjenopprettet.

InSight oppførte seg som den skulle, og landet på de flate slettene kalt Elysium Planitia på Mars klokken 20.55 norsk tid.

Alt dette gjorde for øvrig romsonden på egen hånd. Den siste gangen NASAs ingeniører kunne sende noen siste, justerende kommandoer til InSight, var om lag to timer før den nådde Mars-atmosfæren. Etter dette var også de i realiteten vitner til landingen.

Du kan se NASAs direktesending fra landingen her.

NASA var nervøse

InSight er et prosjekt med en prislapp på over syv milliarder kroner, og stemningen var mildt sagt nervøs i kontrollrommet hos NASAs Jet Propulsion Laboratory i Pasadena, USA.

Overfor nyhetsbyrået AP innrømmet NASA-leder Thomas Zurbuchen at magen vrengte seg allerede dager før landingen.

Forskningsleder Bruce Banerdt satt ord på det slik:

- Å lande på Mars er en av de vanskeligste oppgavene folk må klare når det gjelder å utforske planeter. Det er en så vanskelig ting, det er en så farlig ting at det alltid er en ubehagelig stor risiko for at noe går galt.

<b>FORSKNINGSSTASJON:</b> Omtrent slik skal InSight se ut når den er i gang med sine målinger. Kuppelen til venstre i bildet fortar seismiske målinger, mens innretningen til høyre er boret som går fem ned i overflaten.
FORSKNINGSSTASJON: Omtrent slik skal InSight se ut når den er i gang med sine målinger. Kuppelen til venstre i bildet fortar seismiske målinger, mens innretningen til høyre er boret som går fem ned i overflaten. Foto: NASA/JPL-Caltech
<b>DYR TEKNOLOGI: </b>Romsonden InSight har en prislapp på drøyt 7 milliarder kroner. Mandag kveld norsk tid kunne svært mye gå galt da den styrtet mot Mars' overflate. Da er det forståelig at stemningen var nervøs på kontrollrommet.
DYR TEKNOLOGI: Romsonden InSight har en prislapp på drøyt 7 milliarder kroner. Mandag kveld norsk tid kunne svært mye gå galt da den styrtet mot Mars' overflate. Da er det forståelig at stemningen var nervøs på kontrollrommet. Foto: NASA/JPL-Caltech/Lockheed Martin Space

Les også:

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her