MANGE GJESTER:
MANGE GJESTER: Foto: Stian Lysberg Solum (NTB Scanpix)

Lykkelig gift?

Hvor sannsynlig er det at du blir skilt?

Detaljer i ekteskapet har stor påvirkning, viser studie.

Publisert

Diamanter varer evig, men det gjør ikke alle ekteskap. Og statistikken viser at jo dyrere ring du kjøpte, jo større er sannsynligheten for skillsmisse.

I Norge er antall skilsmisser nedadgående. Om mønsteret holder seg, er det nå rett under 40 prosent som skiller seg, den laveste prosenten siden 1989.

En ny undersøkelse fra USA tyder på at det er sammenheng mellom konkrete detaljer i et ekteskap og sannsynligheten for skilsmisse. 3000 personer deltok i undersøkelsen.

Forskeren og tallknuseren Randal Olson har visualisert funnene i sin artikkel "What makes for a stable marriage?".

Nedenfor kan du sjekke hvor stabilt ekteskapet ditt er, om du vil stole på statistikken, da.

Det er nesten 70 prosent mindre sannsynlig for skilsmisse dersom dere hadde mellom 51 og 100 gjester.

Hvor lenge var dere kjærester?

Det er en klar sammenheng mellom tiden det tok fra dere møttes til dere ble gift og sannsynligheten for at ekteskapet holder. Jo lengre dere var kjærester, jo bedre.

I forhold til referansepunktet på under ett år er det 20 prosent mindre sannsynlig at ekteskapet ryker dersom dere datet i mellom 1-2 år, og 39 prosent mindre sannsynlig hvis dere datet i over tre år.

Hvor mye tjener dere?

Penger er ikke alt, sies det, men i ekteskap synes ikke det å ha særlig rot i virkeligheten. Jo mer dere tjener, jo større sannsynlighet for at dere holder sammen.

Nå er undersøkelsen basert på amerikanske husholdninger, men trenden er klar:

Fra referansepunktet på en samlet inntekt på opp til 25.000 dollar i året (ca. 170.000 kr), er det 51 prosent mindre sannsynlig for ekteskapsbrudd dersom paret samlet tjener over 125.000 dollar (ca. 850.000 kr). 

Hva er viktig med partneren din?

Om du giftet deg på grunn av penger eller utseende, har Randal Olson dårlige nyheter. Å være opptatt av utseendet er det verste.

I forhold til par som ikke kunne brydd seg mindre om partnerens utseende og inntekt, er det 18 prosent mer sannsynlig at ekteskapet ryker dersom lønnen er viktig. Dersom utseendet er viktigst er sannsynligheten 40 prosent.

Foto: @randalolson (randalolson.com)

Hvor mange gjester hadde dere i bryllupet?

Utrolig nok har selve bryllupsfesten enorm påvirkning på sannsynligheten for at ekteskapet holder. Statistikken viser at jo flere gjester i bryllupet, jo mindre sannsynlighet for skilsmisse.

- Dette viser at å ha en stor gruppe av familie og venner som støtter giftemålet er kritisk for at ekteskapet skal vare, skriver Olson.

Som tabellen til høyre viser, er det nesten 70 prosent mindre sannsynlig for skilsmisse dersom dere hadde mellom 51 og 100 gjester i bryllupet framfor en romantisk middag med bare dere to.

Hvor mye brukte dere på bryllupet?

Men selv om mange gjester er stjerne i margen, bør dere helst ikke ha betalt mye for det. Undersøkelsen viser at jo mer penger dere brukte på bryllupet, jo større sjanse for skilsmisse.

Igjen er summene i dollar, men forholdet taler et tydelig språk. Fra referansepunktet med et bryllup til mellom 5000-10.000 dollar er det 53 prosent mindre sannsynlig for skilmisse dersom det kostet 1000 dollar eller mindre mens det er 46 prosent mer sannsynlig for ekteskapet brytes dersom bryllupet kostet 20.000 eller mer.

Dro dere på bryllupsreise?

Kort fortalt: Ikke hopp over bryllupsreisen.

Det er 41 prosent mindre sannsynlig at du ender opp skilt dersom dere dro på byllupsreise i forhold til dem som hoppet over den. Muligens fordi de brukte for mye penger på bryllupet ...

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her