STOR HUSEDDERKOPP: Denne er ikke et uvanlig syn i norske kjellere. Kropplengden er 10-18 mm, og fra forben- til bakbensspiss kan den måle 8-10 cm (Wikipedia).
STOR HUSEDDERKOPP: Denne er ikke et uvanlig syn i norske kjellere. Kropplengden er 10-18 mm, og fra forben- til bakbensspiss kan den måle 8-10 cm (Wikipedia). Foto: Magne Flåten (CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons)

ZOOLOGI

Hvor lenge kan en edderkopp overleve i støvsugerposen?

Når du suger opp en edderkopp med støvsugeren, kryper den deretter ut igjen? Og hvor lenge kan en edderkopp overhodet overleve i støvsugerposen?

Publisert

For en edderkopp betyr det ganske sterk medfart å fare med høy fart gjennom en støvsugerslange. Er den så heldig å komme seg uskadet hele veien ned til støvmassene, vil den sannsynligvis gjøre alt for å komme ut av mørket igjen.

Hvorfor bor det sølvkre på badet?

Hvor lenge kan en edderkopp overleve?

Klarer ikke edderkoppen å finne en vei ut, kan den lett overleve i flere uker eller måneder i den støvfylte posen. Godt ernærte edderkopper kan sette ned stoffskiftet og dermed klare seg uten mat i over 200 dager.

KJELLEREDDERKOPP: Kjelleredderkopp, også kalt stor kjelleredderkopp, grotteedderkopp eller huleedderkopp, er en av edderkoppene i gruppen kjeveedderkopper. Den er stor og finnes i Norge, og er helt ufarlig for mennesker.
KJELLEREDDERKOPP: Kjelleredderkopp, også kalt stor kjelleredderkopp, grotteedderkopp eller huleedderkopp, er en av edderkoppene i gruppen kjeveedderkopper. Den er stor og finnes i Norge, og er helt ufarlig for mennesker. Foto: Magne Flåten (CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons)

Hvilken edderkopp er størst?

Flere ubudne gjester i huset

Edderkopper er ikke de eneste ubudne gjestene i huset. Forskere har vært på småviltjakt i hus og funnet en enorm artsrikdom av småkryp.

Et av dem er veggedyret, en liten vampyr som utnytter sovevanene våre.

Veggedyr har alltid fulgt mennesker. Etter et kortvarig tilbaketog siden annen verdenskrig vinner de små blodsugerne på ny terreng overalt i verden.

Lusene har lært å være diskré og tapper stort sett blod fra oss om natten. Resultatet er bitemerker og kløende utslett. Menneskeblod mangler B-vitamin, men det viktige stoffet får lusene via en bakterie som er lagret i et spesialorgan.

Hvordan lager bier honning?

Midd tar livet av oss med avføring

En annen ubuden gjest er midd, som truer med å ta livet av oss med avføring.

Hver av oss mister daglig ti gram død hud – hovedretten til husstøvmidd. Midden selv utgjør ikke noe problem, men det gjør til gjengjeld de mikroskopiske avføringspartiklene som er en av de mest alminnelige årsakene til allergi og astma.

På verdensplan lider rundt 300 millioner mennesker av astma, og sykdommen er årsak til cirka 250 000 dødsfall i året.

Husstøvmidd, som er for små til å kunne ses med det blotte øye, elsker boligenes stabile miljø og finnes i alle hjem.

Artikkelen er publisert i samarbeid med Illustrert Vitenskap. Les også:

Hvorfor bor det sølvkre på badet?

Hvilken edderkopp er størst?

Hvordan lager bier honning?

Kan en flue overleve en tur i mikroovnen?

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her