Foto: (Wikimedia Commons)

Ondskap

Hvilken av disse dresskledde gubbene er den ondeste?

Kan man se at noen er ond?

Publisert

Er det mulig å se hvem som er snill, og hvem som er ond? Et bilde av en skrikende Hitler i NAZI-uniform vil (forhåpentligvis) fremkalle en følelse inne i deg som forteller at denne mannen ikke er riktig god. Det samme med sortkledde IS-krigere i fri utfoldelse og kyniske finansfolk uten sperrer.

Men hva er egentlig ondskap?

Det kommer nok an på hvem du spør, men Wikpedia-definisjonen forsøker å forklare fenomenet på følgende måte:

Les også: Her er 36 mennesker som mener de er Jesus

«Ondskap er å ønske eller bevisst påføre andre motgang eller smerte. Ondskap er hensikten eller effekten av å gjøre skade eller ødeleggelse, vanligvis fra oppfatningen av bevist overtredelse av en bestemt moralkode».

Ondskap er vanligvis sett på som det motsatte av det å være snill og grei, og selv om det kanskje ikke er så enkelt å definere hva ondskap er, så vil de fleste kjenne det igjen når de ser det.

Les også: Ville du ha reist tilbake i tid for å drepe dette guttebarnet?

Barnemord, dyremishandling, tortur — listen er lengre en ditt sarte sinn liker å tro, og hvis du er nysgjerrig på mer ondskap kan du for eksempel begynne å lese om den hemmelige japanske forskningsinstitusjonen « Unit 731».

Vi garanterer mareritt. I hvert fall om du gjør et bildesøk.

Når det gjelder de tre dresskledde streitingene på bildet her, så ser de jo tilforlatelige ut, alle sammen. Ingenting spesielt med noen av dem. Ordinære karer som kunne vært naboen, onkelen eller kollegaen din — Men de er alle representanter for spektakulær ondskap.

Les også: Update fra Elon Musk: Space-X drar til Mars allerede i 2018

Først ut er Shiro Ishii, sjefen på den japanske torturfabrikken Unit 731, hvor flere hundre tusen mennesker ble torturert til døde på de mest bestialske og grusomme vis av japanske millitære. Som nevnt tidligere i teksten bør du ha en sterk mage for å lese om hva som foregikk der, men for å gi deg et bildet av ugjerningene kan vi meddele at deler av virksomheten gikk ut på å teste flammekastere på levende mennesker.

Nummer to, ungfolen i midten, er den britiske seriemorderen Ian Brady. Han drepte fem barn sammen med kjæresten sin, og tok videoopptak av barnas siste minutter i live.

Nummer tre er Dennis Rader, også kjent som BTK — Kortform for «Blind, Torture, Kill». Det var hans fremgangsmåte, og minst ti uskyldige unge mennesker ble offer for hans modus operandi.

Les også: Tyskerne lager trafikklys i fotgjengerfeltet

Men hva av disse er den ondeste? Noen er kanskje mer utspekulerte, andre mer brutale, men er det mulig å måle ondskap?

Antakelig ikke.

Ondskap er forsøkt forklart både innfor psykologi, filosofi og religion.

Tenkende mennesker vil i religiøs sammenheng før eller senere støte på noe som kalles «Det ondes problem» — Et fascinerende tankeeksperiment som tar for seg paradokset om det kan finnes en god, allmektig og allvitende gud — samtidig som det åpenbart finnes ondskap i verden.

Les også: Tre helter reddet Europa fra en katastrofe mye verre enn Tsjernobyl

Det ondes problem er mye diskutert i sammenheng med kristendom, jødedom og islam, hvor vektleggingen av en god, menneskekjærlig gud står sentralt.

Hvis man ikke anser at Gud er god, er det heller ikke noe paradoks at det finnes ondskap i verden, det vil si at den allmektige faktisk tillater det onde.

Les også: Dette skjer når du får en melodi på hjernen

Den greske filosofen Epikur er blant de første som omtalte problemet, og den skotske filosofen David Hume har følgende tolkning av det ondes problem:

«Er Gud villig til å gripe inn mot det onde, men ikke i stand til det?

Da er han ikke allmektig.

Er han i stand til det, men ikke villig?

Da er han ikke god.

Er han både i stand til det og villig?

Hvor kommer så det onde fra?

Er han verken i stand til det eller villig til det?

Hvorfor da kalle ham Gud?»

Ble du klokere nå? Kanskje ikke. Ondskap finnes, og det er ikke lett å definere objektivt, men noen har i alle fall prøvd.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Update fra Elon Musk: Space-X drar til Mars allerede i 2018

Engelskmann med slips og «mye energi» flyr sin hjemmelagde hoverbike i hagen

En «utenomjordisk» utseende manet er funnet på det dypeste punktet i havet

Studie: Språk-nazier er ubehagelige folk

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her