Foto: (Colourbox)

Aphantasia

Hver 50. person kan ha aphantasia

Legene er først nå blitt klar over tilstanden.

Publisert

Evnen til å kunne lukke øynene og danne et bilde i hodet av en strand, telle sauer når du skal forsøke å sove eller se for deg en venns bryllup, er en egenskap de fleste av oss tar for gitt. Denne evnen til å visualisere personer, objekter og steder skjer ved hjelp av noe forskere kaller det "indre øyet".

Men denne evnen viser seg nå å ikke være en så stor selvfølge som man kanskje skulle tro. I en undersøkelse utført av forskere ved University of Exeter, viser det seg at så mange som 1 av 50 personer kan ha en tilstand legene kaller aphantasia. Personer med denne tilstanden klarer ikke å danne mentale bilder. Fenomenet har vært kjent siden 1880-tallet, men man har frem til nå knyttet utfordringen med å danne mentale bilder sammen med alvorlige hodeskader eller skader på hjernen.
Det er først nå forskere har dokumentert at tilstanden er noe mange mennesker sliter med, skriver IFL Science.

FORSKER: Adam Zeman er en av forskerne bak undersøkelsen.
FORSKER: Adam Zeman er en av forskerne bak undersøkelsen. Foto: (http://medicine.exeter.ac.uk/)

En av forskerne bak undersøkelsen og navnet på tilstanden, er Adam Zeman professor ved Cognitive and Behavioural Neurology ved University of Exter. Professoren forteller til BBC at de har fått gode tilbakemeldinger fra personer som har denne tilstanden og som endelig har fått svar på hva som er annerledes hos dem.

- Folk har kontakt oss og fortalt at de er overlykkelige over at dette (aphantasia) endelig har blitt anerkjent og fått et navn. Mye fordi de har i mange år slitt med å forklare overfor andre utfordringene deres, sier professoren til den britiske statskanalen.

Ingen spøk

Han understreker at aphantasia ikke er lidelse, men meget virkelig og heller ingen spøk for personer som har det. 25 år gamle Tom Ebeyer fra Canada er en av personene som har aphantasia. Ebeyer forteller i undersøkelsen at det var først da han var 21 år gammel at han oppdaget at kjæresten kunne danne mentale bilder, noe han ikke klarte.

- Det hadde en stor følelsesmessig påvirkning på meg. Jeg begynte å føle meg isolert - ikke i stand til å gjøre noe som er helt essensielt og stor del av det å være menneske. Evnen til å danne bilder, huske minner og opplevelser, hvordan en blomst lukter eller stemmen til et familiemedlem. Før jeg ble gjort oppmerksom på at det var mulig å gjenoppleve alt dette i hodet, var jeg ikke klar over at jeg gikk glipp av noe, forteller Ebeyer i undersøkelsen.

Canadieren forteller at han mistet moren sin i ung alder, og at det er tungt å ikke kunne danne bilder av ting de gjorde sammen, stemmen hennes eller generelle minner av moren.

- Jeg klarer å huske at vi gjorde ting sammen, men aldri som et bilde. Etter syv år husker jeg knapt hvordan hun ser ut.

Foto: (Skjermdump/BBC)

Ebeyer legger til at tilstanden har fått et navn og medisinsk anerkjennelse. På denne måten vil det være lettere for han å forklare utfordringene han har overfor kjente og ukjente.

Klarer ikke å se for seg forloveden

En annen person som også er glad for å endelig ha en tilstand å forholde seg til, er Niel Kenmuir fra Lancaster i England. Han deltar også i undersøkelsen, og forteller til BBC at han aldri forsto konseptet "å telle sauer" da han var liten og slet med å sove.

- Jeg husker at jeg aldri forsto hva det betydde "å telle sauer" da jeg ikke fikk sove som liten. Jeg antok at de mente i en overført betydning. Derfor pleide jeg å ligge der i sengen og telle usynlige sauer. Jeg har brukt år på å lete etter informasjon på internett om tilstanden min, men ikke funnet noe. Jeg er utrolig glad for at det endelig har blitt forsket på og blitt definert, sier Kenmuir.

- Det vanskeligste er å beskrive hva som skjer i hodet mitt når jeg forsøker å visualisere ting. Når jeg tenker på forloveden min, klarer jeg ikke å se henne for meg, men jeg vet at jeg tenker på henne, forklarer briten.

Hvorfor personer med aphantasia ikke klarer å danne bilder i hodet, har ikke forskere et klart svar på. Visualisering i hodet tror man er et resultat av flere deler av hjernen som arbeider sammen for å danne et bilde basert på minner. En teori er at hos personer med aphantasia blir noen av disse delene forstyrret, slik at man ikke klarer å hente opp tilstrekkelig informasjon til å danne et bilde. Dette kan forklare hvordan tilstanden kan oppstå som følge av en hjerneskade.