STRATEGISK BOMBEFLY H-20: Illustrasjonen til høyre er hvordan designeren Bai Wei ser for seg at Kinas nye bombefly H-20 kan se ut. Designet minner unektelig om USA B-2 Spirit (til venstre) og det kommende B-21.
STRATEGISK BOMBEFLY H-20: Illustrasjonen til høyre er hvordan designeren Bai Wei ser for seg at Kinas nye bombefly H-20 kan se ut. Designet minner unektelig om USA B-2 Spirit (til venstre) og det kommende B-21.

Skal nå USAs kyst

H-20: Kinas nye bombefly

Flyvåpenet i Folkets Frigjøringshær i Kina (PLAAF) skal være i full gang med å tette et strategisk hull for å bli en av verdens største militærmakter - et langttrekkende, strategisk bombefly omtalt som H-20.

Publisert

Side3 har tidligere skrevet om Kinas strengt hemmeligholdte krigsfly, Chengdu J-20 «Black Eagle» - et fly amerikanske militæreksperter frykter kan bidra til å snu maktbalansen i verden.

Skrekkscenariet er at J-20 - i høy fart og høyde, og fra store avstander -  skal kunne angripe støtteflyene til kampfly som F-35 og indirekte gjøre flyet ubrukelig.

Les også: Hitlers bombefly var Londons verste mareritt

Kina er i full gang med å ruste opp sitt militære maskineri, og rapporter fra Defense News og Global Security tyder på at Flyvåpenet i Folkets Frigjøringshær (PLAAF) har planer om å tette nok et strategisk hull for å bli en av verdens største militærmakter - et langttrekkende, strategisk bombefly omtalt som H-20.

Øverstkommanderende for flyvåpenet, general Ma Xiaotian, uttalte i 2016 at Kina utforsket mulighetene for å utvikle et strategisk bombefly, og bekreftet senere at flyet var under utvikling. Det amerikanske forsvarsdepartementet antar at et slikt fly vil bære atomvåpen, skriver den kjente strategen og forsvarseksperten Peter Warren Singer i en artikkel på Popular Science.

Den kinesiske TV-kanalen China Central Television (CCTV) har vist et bilde av det som kan være en prototype på H-20.

PROTOTYPE: Den kinesiske TV-kanalen CCTV viste dette bildet i slutten av 2017. Analytikere tror det kan være en prototyp på bombeflyet H-20.
PROTOTYPE: Den kinesiske TV-kanalen CCTV viste dette bildet i slutten av 2017. Analytikere tror det kan være en prototyp på bombeflyet H-20. Foto: Stillbilde fra CCTV

I dag bygger kinesiske Xian Aircraft Corporation (XAC) H-6K, en tilpasning av det sovjetiske 50-tallsflyet Tu-16 Badger. Men en helt ny generasjon bombefly skal altså etter hvert være på vingene, også det bygget av XAC.

DAGENS BOMBEFLY: I dag bygger kinesiske Xian Aircraft Corporation (XAC) H-6K, en tilpasning av det sovjetiske 50-tallsflyet Tu-16 Badger.
DAGENS BOMBEFLY: I dag bygger kinesiske Xian Aircraft Corporation (XAC) H-6K, en tilpasning av det sovjetiske 50-tallsflyet Tu-16 Badger. Foto: Li Pang (CC BY 3.0)

Det finnes ingen offisiell informasjon om bombeflyet, som er døpt H-20 av kommentatorer på nett. Informasjon fra forskningsartikler og lekkasjer skisserer hovedsakelig en «flygende vinge» konstruert for å være tilnærmet usynlig i luften og å oppholde seg der lenge.

En kinesisk luftfartsekspert, Wang Yanan, tror derimot at bombeflyet vil likne mer på det russiske Tupolev Tu-160.

RUSSISK DESIGN? Russernes Tupolev Tu-160 kan være en annen designretning Kina lander på med H-20.
RUSSISK DESIGN? Russernes Tupolev Tu-160 kan være en annen designretning Kina lander på med H-20.

H-20 må ha en rekkevidde på 10.000 kilometer for å være i stand til å angripe interkontinentale mål med en nyttelast på mellom 10 og 20 tonn. Det betyr at flyet trenger fire turbofanmotorer, mest sannsynlig en versjon av Shenyang WS-10-motoren, skriver Popular Science.

INNENFOR REKKEVIDDE: Det er 10.000 km fra Kina til USAs vestkyst.
INNENFOR REKKEVIDDE: Det er 10.000 km fra Kina til USAs vestkyst. Foto: Google Maps

Da snakker vi om et fly tilsvarende USAs ikoniske B-2 Spirit.

Singer mener at bombeflyet også vil kunne bevæpnes med det kinesiskutviklede kryssermissilet CJ-10 og det framtidige, nær usynlige kryssermissilet GB-6A.

B-2 SPIRIT: USAs bombefly B-2 Spirit bygges av Northrop Grumman. Nå skal Kina være i ferd med å utvikle et tilsvarende, men oppdatert bombefly.
B-2 SPIRIT: USAs bombefly B-2 Spirit bygges av Northrop Grumman. Nå skal Kina være i ferd med å utvikle et tilsvarende, men oppdatert bombefly. Foto: Staff Sgt. Bennie J. Davis III (U.S. Air Force)

I likhet med USAs kommende B-21 Raider spekuleres det i om H-20 vil kunne gjøre tjenesten som en luftbåren kommandosentral for ubemannede kampfly og missiler.

Kina har ikke offentliggjort noen detaljer, men bekrefter at de utvikler et strategisk bombefly. Singer skriver til sist at informasjonen om H-20 så langt er «kvalifisert spekulasjon».

USAS NYE BOMBEFLY: B-21 utvikles av Northrop Grumman og forventes å være operativt innen 2025. Det skal tjenestegjøre sammen med B-2 Spirit, Rockwell B-1 Lancer og Boeing B-52 Stratofortress og etter hvert erstatte disse flyene.
USAS NYE BOMBEFLY: B-21 utvikles av Northrop Grumman og forventes å være operativt innen 2025. Det skal tjenestegjøre sammen med B-2 Spirit, Rockwell B-1 Lancer og Boeing B-52 Stratofortress og etter hvert erstatte disse flyene. Foto: U.S. Air Force graphic

Kilder: Global Security, Popular Science, Asia Times.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.