CANCERSEEK: Ved hjelp av en enkel blodprøve kan åtte vanlige krefttyper snart oppdages på et tidlig tidspunkt, håper forskerne bak en ny teknikk som finner spor av kreftcellenes DNA og proteinstruktur i blodet.
CANCERSEEK: Ved hjelp av en enkel blodprøve kan åtte vanlige krefttyper snart oppdages på et tidlig tidspunkt, håper forskerne bak en ny teknikk som finner spor av kreftcellenes DNA og proteinstruktur i blodet. Foto: ARZTSAMUI (Colourbox)

CancerSEEK

Gjennombrudd: Enkel blodprøve kan oppdage åtte typer kreft

Forskere har utviklet en teknikk som med høy presisjon oppdager kjente krefttyper kun ved hjelp av en enkel blodprøve.

Publisert

Kreftceller er i kroppen lenge før de danner svulster og gjør alvorlig skade i kroppen som merkes med symptomer.

Selv om tilstedeværelsen ikke er merkbar - og hittil nærmest umulig å oppdage - etterlater cellene unikt DNA og uvanlige proteinstrukturer i blodet.

Nå har forskere ved John Hopkins-universitetet i samarbeid med eksperter ved Walter og Eliza Hall-instituttet i Australia utviklet en teknikk som kan oppdage disse mikroskopiske sporene i blodet, kalt Cancerseek («kreftsøk»).

Metoden kan oppdage åtte typer kreft: Leverkreft, lungekreft, brystkreft, eggstokkreft, bukspyttkjertelkreft, spiserørskreft, tarmkreft og magekreft.

Cancerseek har vist seg å slå ut i en tidlig fase av kreftutviklingen hvor behandling har større sjanse for å fungere, samtidig som den ikke har slått ut hos friske mennesker, som vil redusere unødig stress og feilbehandlinger av pasienter.

- Tidlig påvisning er av kritisk betydning, og resultatene er svært oppmuntrende. Jeg tror dette kan ha enorm betydning for dødelighetsraten for kreft, sier doktor Cristian Tomasetti ved det medisinske fakultet ved Johns Hopkins University til BBC.

Testen kan gjøres i forbindelse med en vanlig helsesjekk, og søker etter flere krefttyper samtidig.

Finner nåla i høystakken

Resultatene viser at metoden er svært presis og kan finne ett mutert DNA-fragment blant 10.000 normale DNA-fragment.

«I praksis er det å finne nåla i høystakken», skriver professor og laboratoriesjef Peter Gibbs ved Walter og Eliza Hall-instituttet i en artikkel på World Economic Forum.

FINNER SKADELIG DNA: Kreftceller frigir umiddelbart mutert DNA og unormale proteinstrukturer i blodet. Forskere håper de nå har funnet en metode som oppdager de skadelige cellene på et tidlig tidspunkt.
FINNER SKADELIG DNA: Kreftceller frigir umiddelbart mutert DNA og unormale proteinstrukturer i blodet. Forskere håper de nå har funnet en metode som oppdager de skadelige cellene på et tidlig tidspunkt.

Det finnes i dag ingen effektive undersøkelser for å oppdage kreft i bukspyttkjertel, lever, mage, livmor og spiserør på et tidlig stadie. Blant tusen personer i en tidlig fase med disse krefttypene slo den nye testen ut på 70 prosent av pasientene.

I mer enn av åtte av ti av tilfellene fastslo også testen korrekt hvilken type kreft det var snakk om. Dermed kan legene mer presist vite hvor de skal leter etter kreften og starte behandling.

Forskningsartikkelen etter undersøkelsene er publisert i tidsskriftet «Science».

Tusenvis av mennesker får tilbud om test

Resultatene fra Canserseek er svært lovende. Nå skal metoden testes i større omfang i USA hvor tusenvis av friske personer får tilbud om å la seg teste.

Disse undersøkelsene skal måles opp mot en gruppe som ikke blir testet.

Resultatene skal være klare i løpet av tre til fem år.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.