ET AV VERDENS STØRSTE ISFJELL: Disse to satellittbildene, tatt 1. august og 27. september 2017, viser isfjellet A-68 som river seg løs fra isbremmen Larsen C i Antarktis. Isflaket er godt over 5000 kvadratkilometer stort, på størrelse med Akershus fylke.
ET AV VERDENS STØRSTE ISFJELL: Disse to satellittbildene, tatt 1. august og 27. september 2017, viser isfjellet A-68 som river seg løs fra isbremmen Larsen C i Antarktis. Isflaket er godt over 5000 kvadratkilometer stort, på størrelse med Akershus fylke. Foto: Handout (AFP)

Vitenskap

Gigantisk isfjell har skjult et økosystem i Antarktis i tusenvis av år

Nå er kappløpet i gang for å sende forskningskip til området.

Publisert

Et massivt isfjell på størrelse med Akershus fylke har løsnet fra Antarktis. En rift i isbremmen Larsen-C (se faktaboks) vokste i desember 2016, og satellittbilder fra september 2017 viser at det over 5000 km2 store flaket nå flyter fritt.

Isfjellet har fått navnet A-68 og er et av de største forskere kjenner til. Til glede for biologer har løsrivelsen også avduket et "mystisk og dyrebart marint økosystem" som kan ha ligget skjult i opptil 120.000 år, skriver Science Alert.

- Jeg kan ikke forestille meg et en mer dramatisk endring i miljømessige forhold i noe annet økosystem på jorden, sier marinøkolog Julian Gutt ved Alfred Wegener-instituttet i Tysland til tidskriftet Nature.

Instituttet spesialiserer seg på polar og marin forskning.

Forsker Philipp Assmy ved Norsk Polarinstitutt forklarer til Side3 at den kommende utviklingen i området er noe av det vitenskaplig mest spennende.

- Havbunnen har ligget skjult i årtusener, og er et unikt økosystem som raskt vil endre seg med sollyset. Mest sannsynlig vil det forsvinne slik det er i dag, sier han.

Forsker Philipp Assmy ved Norsk Polarinstitutt
Forsker Philipp Assmy ved Norsk Polarinstitutt Foto: Norsk Polarinstitutt

Kan ha ligget skjult i 120.000 år

Mens isfjellet driver bort fra resten av Larsen-C, blottlegges marine forhold som kanskje ikke har sett sollys siden jordens siste mellomistid for over hundre tusen år siden.

Ifølge Konvensjonen for bevaring av marine levende ressurser i Antarktis - den såkalte «Krillkonvensjonen» - klassifiseres det nye området som spesielt interessant for forskning gjennom Miljøprotokollen for Antarktis.

- Forskerne kapper nå med tiden før økosystemet forandrer seg. Å kunne følge utviklingen i et hittil uberørt havområde er svært viktig kunnskap i en tid hvor stadig mer av isen smelter, forklarer Assmy.

Med sollyset kommer næringsstoffer i vannet til å blomstre, og etter hvert tiltrekke seg hvaler, seler og fisk.

- Hvor raskt vil dette skje?

- Alger vil utvikle seg nesten umiddelbart. Organismer på havbunnen kommer til å utvikle seg saktere. Her er det snakk om år.

Kappløpet i gang

Den statlige, britiske forskningsorganisasjon British Antarctic Survey (BAS) håper å kunne sende et forskningskip til området allerede i begynnelsen av 2018.

- Det er rett og slett et fantastisk, uberørt område for vitenskapelig forskning. Vi vet veldig lite om hva som kan eller ikke kan leve i slike områder, og spesielt hvordan de kan endre seg over tid, sier biolog Susan Grant ved BAS til Live Science.

Sør-Korea og Tyskland har også planer for forskningsprosjekt i området i 2018 og  2019, skriver Nature.

Finner mest sannsynlig hittil ukjent liv

Forskningsdirektør Nalân Koç ved Norsk Polarinstitutt forteller at instituttet per nå ikke har forskningplaner for området.

Assmy er ikke desto mindre spent på hva som skjuler seg i havområdet.

- Det er både mulig og svært sannsynlig at forskere vil oppdage hittil ukjente organismer når et slikt område "åpnes" for forskere. Det er til og med mulig å oppdage nye, marine bunndyr, sier Philipp Assmy til Side3.

Vi venter i spenning!

Larsen isbrem

Larsen isbrem er en rekke av isbremmer i den nordvestlige delen av Weddellhavet, strukket ut langs Antarktishalvøyas østkyst fra Cape Longing til området sør for Hearst Island.

Isbremmene er oppkalt etter sjøkaptein Carl Anton Larsen, som førte hvalbåten «Jason» så langt sør som 68°10'S i desember 1893.

Fra nord til sør blir isbremmene kalt Larsen A (den minste), Larsen B, Larsen C (den største) og Larsen D.

Isbremmen Larsen A gikk i oppløsning i januar 1995. Isbremmen Larsen B gikk i oppløsning i februar 2002. Larsen C begynte å gå i oppløsning i 2016.

Kilde: Wikipedia

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.