SVART ØRN: Det er ikke altfor mye vi vet om det kinesiske jagerflyet Chengdu J-20. Men vi vet at USA er bekymret. Bildet er en konseptskisse.
SVART ØRN: Det er ikke altfor mye vi vet om det kinesiske jagerflyet Chengdu J-20. Men vi vet at USA er bekymret. Bildet er en konseptskisse. Foto: (Wikimedia Commons)

Chengdu J-20

General: - Kina vil forbigå USA i luften innen 2030

USA er bekymret for den voldsomme utviklingen i Kina.

Publisert

Nyheten om det kinesiske stealthjagerflyet Chengdu J-20 "Black Eagle" slo ned som en bombe i 2011, og siden har Kina utviklet flyet i et urovekkende høyt tempo.

Les også: B-21 er USAs nye stealth-bombefly

Amerikanerne er rett frem bekymret for at Kina vokser til en stadig sterkere militærmakt, og at det store overtaket de har hatt i luften mot kineserne skrumper inn i rekordfart.

advarer general og sjef for det amerikanske luftforsvaret, Mark Welsh, at Flyvåpenet i Folkets Frigjøringshær i Kina (PLAAF) vil forbigå USAs luftforsvar (USAF) innen 2030.

Les også: 11 av de rareste flyene som noensinne har flydd

Ifølge Welsh har USA i dag "noen tusen flere fly" enn Kina, mens kinesernes flyvåpen allerede er større enn USAs målt i personell.

- I den farten de bygger og med de flyene de utvikler, vil Kina ta igjen og og være minst like store, om ikke større, enn USA, uttalte Mark Welsh overfor forsvarskomiteen i USAs bevilgningskomité.

Welshs mål er videre støtte til USAs våpenutvikling.

Et av bildene som dukket opp i 2011.
Et av bildene som dukket opp i 2011. Foto: Kyodo (Reuters)
J-20 fotografert under testing.
J-20 fotografert under testing. Foto: (Wikimedia Commons)
Sjef for luftforsvaret i USA, Mark Welsh.
Sjef for luftforsvaret i USA, Mark Welsh. Foto: Scott M. Ash (U.S. Air Force (2012))

Les også: Denne appen beregner sannsynligheten for at flyet ditt styrter

Welsh er også bekymret for at USA ikke klarer å holde følge med den teknologiske utviklingen i landet og at Kina vil utvikle våpensystemer som overgår USAs.

Fremskrittene som har blitt gjort siden J-20 ble vist frem i 2011 har vært til dels enorme, og eksperter mener mye har kommet som en følge av at kinesiske hackere siden senest 2007 skaffet Kina full tilgang til hemmelighetene bak F-35.

Blant annet dukket det i 2014 opp en prototyp med det som så ut til å være en kopi av F-35s elektro-optiske siktesystem som har blitt fremhevet som en av flyets viktigste egenskaper.

Enkelte har hintet frempå om at kinesernes fulle innsikt i F-35s hemmeligheter, radarsystemer og siktesystemer også gjør at F-35 er mer eller mindre utdatert før det har kommet i full produksjon fordi Kina, som en potensiell fiende, har kunnet tilpasse seg flyets evner.

Les også: Alt vi vet om Chengdu J-20

Horten Ho 229: Hitlers bombefly var Londons verste mareritt

10 uhyggelige spådommer for verden i 2025

Nå sjøsetter DARPA ubåtjegeren ACTUV

Thomas Midgley: Verdens farligste vitenskapsmann?

B-21 er USAs nye stealth-bombefly

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her