<b>GAMBISK HAMSTERROTTE: </b>Den er stor som en liten katt, men har en fenomenal luktesans og den er lett å trene opp.
GAMBISK HAMSTERROTTE: Den er stor som en liten katt, men har en fenomenal luktesans og den er lett å trene opp. Foto: Reuters//Howard Burditt

Gambisk hamsterrotte

Livreddende kjemperotte

Rotta er stor som en katt, men smart nok til å kunne redde livet ditt.

Publisert Oppdatert

Rotta har et dårlig rykte. Den fikk skylden for at Svartedauden angivelig gikk i land i Bergen og den blir av mange gode grunner kalt et skadedyr.

Tar den bolig hjemme hos deg, så kan den gnage på ledninger og forårsake brann og vannskader. Den kan ødelegge isolasjon og ikke minst så vil rotta gi luktproblemer.

I Oslo er det sagt at der finnes flere rotter enn mennesker, men ifølge Forskning.no, så aner man ikke hvor mange rotter som lever i norske byer. Ifølge TU.no, kan det være 88.000 rotter bare i kloakken i Oslo.

Rotta er stor som en katt

Selv mange mennesker vemmes av bare å snakke om rotter, så er rotta et smart dyr. Vi har tidligere skrevet at rotta er blant verdens smarteste dyr.

Faktisk finnes det rotter som er trent til å finne eksplosiver, oppdage tuberkulose og mye annet.

Rotta vi snakker om, er den gambiske hamsterrotta. Cricetomys gambianus, som den heter på latin, kan bli like stor som en liten huskatt. Inkludert halen kan den bli opp til 0,9 meter lang med en vekt på 1 til 1,4 kilo, ifølge Wikipedia.

<b>RYDDER MINER:</b> Den gambiske hamsterrotta ser dårlig, men har en fantastisk luktesans.
RYDDER MINER: Den gambiske hamsterrotta ser dårlig, men har en fantastisk luktesans. Foto: Apopo

Gambisk hamsterrotte

Synet til gambisk hamsterrotte er ikke spesielt bra, men har til gjengjeld en utmerket luktesans og den har god hørsel.

Det er luktesansen det tanzanianske selskapet Apopo utnytter når de trener gambiske hamsterrotter til å finne landminer, nedgravde eksplosiver og tuberkulose. Ifølge nettstedet Treehugger har Apopo brukt den gambiske hamsterrotta til rydding av landminer i syv land, inkludert Kambodsja, Angola og Mosambik.

Den gambiske hamsterrotta har vist seg å være en effektiv «minerydder». Ifølge Treehugger kan en godt trent rotte rydde et område på cirka 200 kvadratmeter i løpet av 20 minutter. En minerydder med teknisk utstyr ville, ifølge Treehugger, ha brukt fire dager på å sveipe over det samme arealet.

Rimeligere enn hund

<b>GODE GRUNNER:</b> Apopo "reklamerer" for rottens egenskaper som minerydder.
GODE GRUNNER: Apopo "reklamerer" for rottens egenskaper som minerydder. Foto: Apopo

Årsakene til å bruke rotter som mineryddere fremfor, eller i tillegg til, hunder, er at en rotte er opp til fire ganger rimeligere å trene opp enn en hund.

I tillegg er rotta for lett til at den selv kan utløse en mine. Ifølge Apopo knytter heller ikke rottene seg til treneren, noe som gjør det enkelt å overføre en rotte fra en instruktør til en annen.

Lukter tuberkulose

Den gode luktesansen til den gambiske hamsterrotta er også brukt for å oppdage tuberkulose. Ifølge Treehugger kan rottene oppdage tuberkulose med en sikkerhet på 86,6 prosent og de kan bekrefte fraværet av smitten i 93 prosent av tilfellene. Sammenlignet med undersøkelse via mikroskopi, så klarte rottene å plukke ut 44 prosent flere positive prøver, ifølge en artikkel i New York Times.

<b>SNAKKER: </b>Mens vanlige rotter kun "snakker" når de er redde, lager den gambiske hamsterrotta mye lyd.
SNAKKER: Mens vanlige rotter kun "snakker" når de er redde, lager den gambiske hamsterrotta mye lyd. Foto: Pixabay

Kan lukte smuglergods

Den gode luktesansen til den gambiske hamsterrotta skal nå settes på nye prøver. Ifølge Treehugger, har The San Diego Zoo initiert et pilotprogram med U.S Fish and Wildlife Service for å bekjempe smugling av eksotiske tresorter og det utrydningstruede dyret pangolin (skjelldyr). I Asia brukes skjellene til pangolinen til medisin, mens kjøttet er ansett å være en delikatesse.

Har funnet 106.000 landminer

Apopo er en organisasjon grunnlagt av belgieren Bart Weetjens for cirka 20 år siden. Apopo er finansiert av blant andre belgiske myndigheter. Ifølge Treehugger skal Apopos «Hero Rats», som de kalles, ha funnet over 106.000 landminer og identifisert over 12.000 pasienter med tuberkulose i Tanzania og Mosambik.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her