DARPA

Forsvaret i USA vil lage "flyvende hangarskip"

Men ikke akkurat som dem du så i "The Avengers"

Publisert

Det virker som det er Marvel-feber i forskningsgrenen av USAs militære.

Først setter de i gang med en virkelig "Iron Man"-drakt for sine soldater. Nå jobber de med en flyvende base for sine fartøy i felten. Det skriver Washington Post.

Les også: Tidenes største ubåt kunne sendt jorda tilbake til steinalderen

Det var i filmen "The Avengers" (2012) at vi ble introdusert for det som bokstavelig talt er et flyvende hangarskip (se klippet ovenfor). En spennende, om enn ikke spesielt troverdig idé.

Likevel har det amerikanske forsvarets etat for avanserte forskningsprosjekter ( DARPA) tatt inspirasjon fra superhelt-filmen. Uten at de planlegger å montere enorme propeller på et av USAs maritime fartøy.

PEW PEW! Hva skjer om man skyter en laserstråle gjennom en blekkdråpe?

Snarere er det et slags moderskip for forsvarets droner som er på tegnebordet.

Bevæpnede droner er et stadig viktigere verktøy i moderne krigføring. De er dødelig effektive, samtidig som piloten befinner seg på trygg avstand i et kontrollsenter, med en fjernkontroll.

Men dronene har også noen ulemper, blant annet at de mangler hastigheten og rekkevidden til større, tradisjonelle fly. Planen til DARPA er å modifisere et tradisjonelt transportfly som kan frakte dem, og sende svermer av dem ut i felten.

Dronene skal deretter returnere til moderflyet, som venter høyt oppe i luften.

Les også: Dette er virkelighetens evighetsmaskiner

Det som må være et bevis på at det er hos Marvel de får ideene sine, er at de også planlegger noe de kaller «Hydra-prosjektet». Selv om navnet i så fall ikke er spesielt heldig, siden Hydra, i Marvel-universet, er en terrorist-organisasjon som springer ut av Nazi-partiet.

DARPA-versjonen av Hydra er, ifølge Daily Mail, en variant av ideen med et moderskip for droner. Bare at moderskipet i dette tilfellet befinner seg under vann, og skal kunne slippe ut både flyvende droner og undervannsdroner.

I alle tilfeller er det ingen tvil om at de jobber med å ta dronekrigføringen til neste nivå. De utvikler også knøttsmå droner som kan snike seg stille innpå fienden. De er som insekter, enten de flyr eller kryper.

Manglende batterikapasitet gjør slike prototyper ineffektive i dag, men med et moderskip kombinert med bedre batteriteknologi, kan også dette være våpen for fremtiden.

Artikkelen er først publisert på blogg.natgeotv.com. Les også:

Hollywood har laget robotdrakter i årevis. Slik hjelper de militæret å lage sine egne

Forfatterne sonet fengsel, JFK trosset demonstrasjon mot å se den. Hvorfor var «Spartacus» så kontroversiell?

Bannlyst og anklaget for fascisme: Hvor sann er egentlig filmen «300»?

James Bonds kuleste gadgets! Hvilke går det an å lage på ordentlig?

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her