<b>SKJØNNHET: </b>Kate Upton går for å være en av klodens vakreste kvinner, og gikk rett til topps i Maxims kåring av verdens mest sexy damer i 2018. Men hvorfor er det slik?
SKJØNNHET: Kate Upton går for å være en av klodens vakreste kvinner, og gikk rett til topps i Maxims kåring av verdens mest sexy damer i 2018. Men hvorfor er det slik? Foto: Target Press (Bulls)

Kvinner

Forskning: Dette synes menn er mest attraktivt ved kvinner

Menneskets hjerne er biologisk programmert til hele tiden å være på utkikk etter den perfekte partner til å føre arten videre. Vitenskapen har faktisk kartlagt akkurat hva det er menn finner fysisk attraktivt med kvinner.

Publisert Oppdatert

Det ligger i menneskets natur å forplante seg, og det krever en partner av det motsatte kjønn – i hvert fall for en stund.

Les også: Ny pille øker kvinners sexlyst

For å finne en partner som kan bidra til artens overlevelse, kreves det en viss fysisk tiltrekning, og den kan analyseres og kategoriseres vitenskapelig.

Det har Midge Wilson gjort. Hun er professor i psykologi og kvinnestudier ved DePaul University i Chicago.

Ifølge Wilson handler det om biologisk programmering, og alle menn vurderer helt automatisk og ofte ubevisst «reproduksjonsegnethet» for alle kvinner de møter:

Les også: Kate Upton kåret til verdens mest sexy

<b>SMAL MIDJE, BREDE HOFTER: </b>En smal midje, brede hofter, et bredt smil med hvite tenner, langt og sunt hår og en rød kjole - her gjør modellen Claire Sinclair det bra på mange menns poengkort for reproduksjonsegnethet.
SMAL MIDJE, BREDE HOFTER: En smal midje, brede hofter, et bredt smil med hvite tenner, langt og sunt hår og en rød kjole - her gjør modellen Claire Sinclair det bra på mange menns poengkort for reproduksjonsegnethet. Foto: VegAs5 / Starlitepics (Bulls)

1. Smal midje og brede hofter

Antropolog Barnaby Dixson fra University of Queensland har faktisk gjennomført en studie som viser at menn foretrekker et forhold mellom midje og hofter på nøyaktig 7 til 10.

Det vil si at menn mener kvinner er mest attraktive når midjens omkrets er 70 prosent av omkretsen til hoftene. Et godt midje/hofte-forhold blir av mannens hjerne oppfattet som at kvinnen er egnet til å føde barn og dermed som biologisk attraktiv.

Les også: Er menns sexbehov større?

2. Vrikkende hofter og små skritt

Studier ved University of Portsmouth fra 2018 tyder på at en kvinnes bevegelse er like viktige faktorer for oppfattelsen av skjønnhet som et vakkert ansikt og en slank figur.

Forskerne filmet og analyserte bevegelsene til 37 ulike kvinner som alle var kledd likt og med markører på klærne. 50 personer rangerte deretter personene basert blant annet på video hvor kun markørene var synlige.

Resultatet viste at vi mener kvinner som vrikker på hoftene og går med små skritt blir oppfattet som mest attraktive.

Forskning på skjønnhet benytter seg ofte av fotografier, men forskerne ved Portsmouth understreker at vi i virkeligheten betrakter en potensiell make i bevegelse, og at det er en viktig frieradferd.

3. En lys stemme

Forskere ved University College London har funnet ut at kvinner med lyse stemmer oftere oppfattes som mer attraktive av menn. Den lyse stemmen signaliserer ungdom, og dermed oppfattes det underforstått som et tegn på helse og evner til å føde barn.

Å velge partner ut fra lyd eller å signalisere personlige trekk gjennom lyd er utbredt i stort sett alle avkroker av dyreverden, fra fugler til en lang rekke pattedyr. Ikke minst aper.

Les også: For menn rimer undertøy med sex

4. Kvinner som smiler

Kvinner som smiler oppfattes av menn som tiltrekkende, og det blir bare sterkere hvis tennene er hvite.Det viser forskning fra University of British Columbia i Canada.

Oppsiktsvekkende nok er det ikke slik at kvinner liker menn som smiler, snarere tvert imot. Kvinner mener at menn som viser få følelser, er sterkere og dermed mer attraktive.

Les også: Hormon setter fart på sexlivet

<b>LANGT OG SUNT HÅR </b>er tiltrekkende for mange menn.
LANGT OG SUNT HÅR er tiltrekkende for mange menn. Foto: Eugenia Porechenskaya (Colourbox)

5. Kvinner med langt og sunt hår

Ifølge Business Insider har tysk forskning vist at kvinners hår spiller en stor rolle i om menn oppfatter dem som attraktive. Langt, tykt og sunt hår oppfattes som attraktivt fordi det signaliserer fysisk helse, ungdom og altså igjen evnen til å føde barn.

Les også: Unge kvinner har mer sex

6. Mindre sminke

Studier ved Bangor University slår fast at mye sminke ikke øker menns vurdering av en kvinne som attraktiv. Faktisk er det motsatte tilfelle.

Disse studiene viste at menn i gjennomsnitt foretrekker kvinner med 40 prosent mindre sminke, når de blir presentert for bilder av samme kvinne med ulike grader av sminke.

Les også: Får du nok sex?

7. Kvinner i rødt

Fargen rød har en ekstremt stor effekt på den måten kvinner oppfattes av menn. En rød kjole, en rød bluse, et rødt tørkle - alt oppfattes ubevisst som mer attraktivt, akkurat som det gjør hos en lang rekke andre dyr. Rødt signalerer paringslyst, brunst og seksualitet – og dette påvirker mannens underbevisste vurdering av kvinnens «reproduksjonsevner».

Sist oppdatert 20. juni 2018

Artikkelen er publisert i samarbeid med Illustrert Vitenskap. Les også:

Er menns sexbehov større?

Ny pille øker kvinners sexlyst

Unge kvinner har mer sex

Utsett sex og lev lenge

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her