Foto: Wikimedia Commons

Vitenskap

Studie: Det er ikke den sterkeste som alltid overlever

Forskning viser at det ikke alltid er den sterkestes rett.

Publisert Oppdatert

Ifølge evolusjonsbiologer er latskap en vinnende overlevelsesstrategi.

Arter som bruker mer energi i det dagelige, dør ut raskere enn mindre energiske skapninger. Det hevder i hvert fall forskere som har studert nesten 300 ulike bløtdyr som har levd i Atlanterhavet de siste fem millioner årene. Studien er publisert i Proceedings of the Royal Society B.

Konklusjon: Høyt stoffskiftet medfører en tidlig død.

Tiltross for at årsakene er varierte og sammensatte, fant forskerne en kobling mellom energibruk og overlevelse, spesielt blant artene som levde i mindre undersjøiske habitater.

– Jo lavere stoffskifte, dess større er sannsynligheten for at arten overlever, sier professor i ekologi og evolusjonsbiologi, Bruce Lieberman. Han er tilknyttet Kansas University og er hovedforfatter av studien.

Ifølge The Guardian, fant Lieberman og hans kollegaer ut at energibruken til de 178 utdøde artene var drastisk anerledes enn de som fortsatt er i live.

– Forklaringen er sannsynligvis at disse «late» artene ikke trenger like mye næring eller energi for å overleve. Dermed klarer de seg med mindre i dårlige tider, sier Lieberman.

Studien kan gjøre det lettere for bevaringsbiologer å forutse hvilke arter som er mest utsatt når klimaforandringer endrer forutsetningene for matproduksjon. Neste steg blir å finne ut hvorvidt stoffskifte er utslagsgivende for andre dyrs overlevelse – også de som lever på land.

– Våre resultater viser ikke nødvendigvis at late mennesker er bedre rustet for å overleve, da disse ofte konsumerer mye ressurser. Faktisk er menneskets latskap den kanskje største utfordringen arten vår står overfor, sier Lieberman.

Derfor bør vi kanskje sørge for at planetene vår er bærekraftig før vi slutter oss til mottoet «survival of the laziest».

Denne artikkelen ble først publisert på Natgeobloggen.no. Les også:

Hater du edderkopper? Da bør du ikke kle deg i denne fargen

Oppmerksomhetens spotlys er mer som et strobelys

«Steve» ser ut som nordlys, men er helt ukjent for vitenskapen

Denne ildkula er 40 ganger lysere enn månen

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her