Forskning

Forskere har oppdaget link mellom gener og ekstrem vold

Men betyr det at du må bli voldelig?

Publisert

Født sånn, eller blitt sånn? Denne evige debatten har fått et nytt bidrag denne uka, med publikasjonen av en studie som kobler voldelig atferd til kombinasjonen av to gener.

Folk med de aktuelle genene har 13 ganger så stor sannsynlighet for å ha en historie med voldsutøvelse enn de som mangler dem, ifølge BBC.

Resultatene, som ble publisert i tidsskriftet Molecular Psychiatry, er basert på studier av genmaterialet til nesten 900 kriminelle i Finland.

LES OGSÅ:Ja, endelig! Slik fungerer verdens første virkelige svevende skateboard

Minst 5 – 10 % av de som hadde gjennomført ekstreme voldshandlinger hadde den aktuelle genkombinasjonen, mens de samme genene ikke dukket opp i nevneverdig grad blant ikke-voldelige lovbrytere.

Dette vil på ingen måte si at man kan bruke genene til å forutse kriminelle handlinger. Eller at de som bærer dem nødvendigvis er voldelige.

Før en innfører et «Minority Report»-aktig politi som stuer vekk potensielle kriminelle, må en huske at det er mange andre faktorer som spiller inn, ikke minst oppvekst og miljø.

LES OGSÅ:Før eller siden går jorda under. Kan vi kolonisere andre planeter?

Jari Tiihonen ved Karlskrona Institutet i Sverige, som ledet studien, påpeker også at selv om disse genene medfører en risiko, eller et anlegg for voldelighet, så er det bare et fåtall av de som bærer dem som faktisk gjennomfører kriminelle handlinger.

Ett av de aktuelle genene er MAOA, som produserer enzymet Monoamine oxidase A, som blant annet er viktig for å kontrollere nivået av dopamin og serotonin i kroppen.

Det som var felles for mange som hadde utøvet ekstrem vold var at de hadde en spesiell lav-aktivitets-variant av MAOA, som gir lav omløpshastighet av dopamin. Dette har blitt kjent som «krigergenet».

LES OGSÅ:Hollywood har laget robotdrakter i årevis. Slik hjelper de militæret å lage sine egne

Dopamin er et stoff som først og fremst forbindes med sentralnervesystemet, og som har viktighet for blant annet bevegelse, motivasjon, hukommelse og læring. Serotonin, på sin side, er med på å regulere blant annet humør, seksualitet og appetitt.

Det andre genet i den utsatte kombinasjonen er CDH13, også kalt T-cadherin. Genet har tidligere blitt koblet til stoffmisbruk og ADHD.

LES OGSÅ:Tidenes største ubåt kunne sendt jorda tilbake til steinalderen

Men, igjen, genene alene kan ikke styre den som bærer dem.

– Det som betyr noe er individet sin kapasitet til å forstå konsekvensene av det han eller hun gjør, og om vedkommende evner å kontrollere handlingene sine, sier Tiihonen til BBC.

Illustrasjon: Christoph Bock. Wikimedia Commons, CC Lisens BY-SA 3.0.

Artikkelen er først publisert på blogg.natgeotv.com. Les også:

En gang under krigen gikk de allierte for langt. Én bro for langt ...

Flyvesykkelen er her

Hva skjer når en laser treffer en blekkdråpe?

Endelig en robotdrakt for deg og meg

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.