Foto: Skjermbilde (Science Channel)

Bermudatriangelet

Forskere: - Vi kan ha løst gåten om Bermudatriangelet

Sekskantede skyformasjoner har ledet til en ny teori om forsvinninger i Bermudatriangelet.

Publisert

Siden midten av 1800-tallet og fram til i dag sies en rekke skip og fly å ha forsvunnet under mystiske omstendigheter i Bermudatriangelet. Området har også kallenavnet "Djevelens triangel". Det hevdes at mer enn 8000 personer har mistet sine liv her.

En gruppe meteorologer mener de nå kan ha svaret på 150 år med skrekkhistorier fra havområdet mellom Bermuda, Puerto Rico og Floridas sydspiss nord i Atlanteren.

Luftbomber

Teorien er at heksagonale skyformasjoner skaper såkalte "luftbomber".

Meteorologene har studert satellittbilder av skyer over Nord-Atlanteren, og mener å ha funnet et mønster av sekskantede åpninger i skyene. Hullene kan bli opp til 88 km store.

MIKROUTBRUDD: Et mikroutbrudd («microburst») er en lokal luftsøyle med synkende luft som fører til et kraftig vindkast som blåser ut til alle kanter fra et sentralt punkt på bakken. Som regel oppstår fenomenet i forbindelse med cumulonimbusskyer. Kilde: Wikipedia.
MIKROUTBRUDD: Et mikroutbrudd («microburst») er en lokal luftsøyle med synkende luft som fører til et kraftig vindkast som blåser ut til alle kanter fra et sentralt punkt på bakken. Som regel oppstår fenomenet i forbindelse med cumulonimbusskyer. Kilde: Wikipedia. Foto: Illustrasjon (NASA)

- Disse heksagonale formasjonene er i bunn og grunn luftbomber, sier meteorolog Randy Cerveny ved universitetet i Arizona til Science Channel.

- De skapes av mikroutbrudd, lokale luftsøyler med synkende luft som fører til kraftige vindkast som igjen kan skape bølger. Noen ganger enorme bølger.

Radardata viser at vindene kan nå hastigheter på over 270 km/t. Forskerne tror dette kan forklare hvorfor skip og fly sies å ha forsvunnet i området.

Forskerne forklarer teorien i denne videoen:

VIDEO: Klikk på playknappen over for å se innslaget. Starter ikke videoen? Klikk her.

Flere teorier

Meteorologene er ikke de første som har lagt fram en forklaring på de påståtte forsvinningene i triangelet.

Meteorolog Randy Cerveny tror mikroutbrudd kan forklare hvordan fly og skip plutselig forsvinner på havet.
Meteorolog Randy Cerveny tror mikroutbrudd kan forklare hvordan fly og skip plutselig forsvinner på havet.

Det er tidligere foreslått at metangass fra havbunnen kan være synderen.

Forskning utført i Australia har vist at kjempebobler faktisk kan synke store modellskip i en-til-en skala. Når boblen treffer havoverflaten forsvinner oppdriften i vannet og skipet kan synke så raskt at mannskapet ikke rekker å varsle.

Mens slike bobler er påvist flere steder i verden, har teorien en stor svakhet: Forskere tror ikke det har forekommet slike bobler i Bermudatriangelet de siste 15.000 årene ...

Skrekkhistorier er røverhistorier?

Meteorologene går ikke nærmere inn på mekanismene som skaper heksagonale slyformasjoner. Slike formasjoner er imidlertid kjent, blant annet fra Saturn.

Det er også greit å notere seg at det finnes lite bevis for at Bermudatriangelet fortjener ryktet som "Djevelens triangel".

5. desember 1945 forsvant fem torpedobombere på øvelsestokt over Bermudatriangelet. 27 flyvere og mannskap ble sporløst borte.
5. desember 1945 forsvant fem torpedobombere på øvelsestokt over Bermudatriangelet. 27 flyvere og mannskap ble sporløst borte. Foto: (Wikimedia Commons)

Forfatteren av boken "The Bermuda Triangle Mystery: Solved", Lawrence David Kusche, hevder i sin bok at Bermudatriangelet ikke er spesielt farligere enn andre havområdet og avviser at triangelet utgjør noen form for mysterium.

Kusche skal ha gått påstander om forsvinninger og ulykker i området nærmere etter i sømmene. Noen av poengene i boka er oppsummert slik på Wikipedia:

  • Antall skip og fly som er rapportert savnet i området er ikke betydelig større enn fra andre havområder på samme størrelse.
  • For et område som herjes av tropiske sykloner var antall forsvinninger i all hovedsak ikke uvanlige høye, usannsynlige eller mystiske.
  • Antall forsvinninger og ulykker var overdrevne på grunn av slapp research. Det kunne for eksempel være at en båt ble rapportert savnet, men ikke at den var kommet til rette igjen.
  • Enkelte forsvinner hadde aldri skjedd.
  • Legenden om Bermudatriangelet er et fabrikkert mysterium. På World Wide Fund for Nature sin liste fra 2013 over klodens farligste farvann for skip var ikke Bermudatriangelet med på listen.

Så sent som i september 2015 forsvant tankskipet SS El Faro i Bermudatriangelet utenfor kysten av Bahamas. Skipet var savnet i en måned før søkemannskap oppdaget skipet på 4500 meters dybde.
Så sent som i september 2015 forsvant tankskipet SS El Faro i Bermudatriangelet utenfor kysten av Bahamas. Skipet var savnet i en måned før søkemannskap oppdaget skipet på 4500 meters dybde.
blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.