Med 1,65 milliarder mennesker i 2100 mener FN at India blir verdens utvilsomt største land.
Med 1,65 milliarder mennesker i 2100 mener FN at India blir verdens utvilsomt største land. Foto: (Getty Images)

Befolning

FN tror de vet hvordan verden ser ut i 2100

Ekstreme endringer på vei.

Publisert

FN har sett inn i den berømte krystallkulen for å fremskrive befolkningsutvikligen verden over helt frem til 2100, og det de ser er nærmest sjokkerende store endringer i verdens befolkning.

I 1950 var det ifølge FN 2,5 milliarder mennesker på jorda. I 1987 var dette doblet til 5 milliarder. I år er tallet 7,35 milliarder. I 2057 passeres den magiske 10-milliarders-grensen - mens i 2100 tror de på 11,2 milliarder mennesker på kloden.

Innen den tid tror de det er 25 prosent sjanse for at verdens befolkningsvekst vil stoppe opp.

Stor variasjon i utviklingen

Men det interessante med FNs nye tall er ikke hvor stor befolkningsveksten i verden kommer til å være, men hvor befolkningsveksten kommer.

Relativt sett tror riktignok FN at Norge kommer til å bli mye større med en økning fra 5,5 til 7,8 millioner mennesker frem til 2100, er det andre land de virkelig store endringene kommer.

Eksplosjon i Afrika

Det er nemlig i Afrika nær sagt hele veksten kommer. FN tror antall mennesker på kontinentet vil øke fra dagens 1,2 milliarder, til nær 4,4 milliarder i 2100.

I prosent går det verst ut over Niger, som vil mer enn tidoble sin befolkning fra 20 til 210 millioner mennesker.

Aller mest går dette utover Nigeria, som vil øke fra rundt 182 millioner til 752 millioner i perioden. Kongo vil også få en voldsom vekst fra 77 til 388 millioner mennesker.

- Konsentrasjonen av befolkningsvekst i de fattigste landene vil gjøre det vanskelig for disse lands regjering å utrydde fattigdom, bekjempe sult og feilernæring, utvide utdanning og helsevesen, forbedre de grunnleggende samfunnstjenestene og implementere en bærekraftig utviklingsagenda som sørger for at ingen faller utenfor, skriver FN i sin rapport.

Kina med tilbakegang

FN tror derimot at Kina vil miste sin posisjon som verdens mest befolkningsrike land, ved en reduksjon fra 1,4 til 1,0 milliarder som følge av lav fødselsrate.

Dette sørger for at de tror Asia som helhet nesten ikke kommer til å ha en befolkningsøkning sett under ett.

Det betyr samtidig at FN tror India kommer til å bli verdens mest folkerike land ved århundres slutt, med 1,65 milliarder mennesker.

Har også høyere tall

FN har også utarbeidet et såkalt "høyt" scenario, der de i 2100 mener at verdens befolkning kan bli på 16,5 milliarder mennesker.

I dette scenariet har India en befolkning på ganske utrolige 2,6 milliarder mennesker, men dette fremheves ikke som spesielt sannsynlig.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her