Foto: Oliver Lang (AFP/Scanpix)

Øl

Fem gode grunner til hvorfor du skal drikke øl

Ikke stol på oss, stol på vitenskapen.

Publisert

Ah, øl. Den herlig, gylne drikken mennesket har brygget, hyllet, slåss for og slukket tørsten med i tusenvis av år smaker ikke bare fantastisk. Øl er også sunt. 

Den ene forskeren etter den andre har dokumentert ølets helsbringende fordeler, naturligvis i fornuftige mengder. Ingen påstår at flatfylla er spesielt sunt.

Side3 har tatt en stor slurk av forskningsrapportene og tapper herved fem gode grunner til du bør ta deg en øl i kveld.

Les også: Menn, drikk tre øl om dagen

1. Øl tilfører kroppen vitaminer og viktige næringsstoffer

Gjæren som brukes i bryggingen av øl inneholder flere gode stoffer som ender i glasset. Stoffer som magnesium, selen, kalium, fosfor, biotin, vitamin B og antioksidanten Xanthohumol. Mørke sorter har dessuten rikt med fiber og jern som motvirker trøtthet og irritasjon.

2. Øl styrker benbygningen

Mange øltyper inneholder silisium, som viktig for oppbygningen av skjelettet. Om du frykter skjør benbygning anbefaler amerikanske forskere pale ale. Hveteøl og lyst øl skal dessverre ikke ha den samme effekten.

3. Øl motvirker demens

Jevnlig alkoholforbruk kan være bra for hjernen. Et forskningsprosjekt omtalt i fagtidsskriftet Neurology tyder på moderat inntak av øl eller vin kan redusere risikoen for å utvikle demens.

Les også: Derfor bør du drikke øl

4. Øl er godt for hjertet

Det er gjerne vin som krediteres med gode egenskaper for hjertet, men all alkohol senker kolesterolet og tynner ut blodet - som igen minsker risikoen for hjerteinfarkt og slag. Forskere antar at alkohol dessuten har en betennelsesdempende effekt, som påvirker kroppens rekasjon på insulin - som igjen minsker risikoen for å utvikle sukkersyke.

5. Øl gjør menn smartere

Ja, du leste det riktig. En gruppe forskere oppdaget at menn med et par øl innabords var bedre på å løse hjernetrimoppgaver enn menn som var helt edru. I undersøkelsen klarte mennene som drakk øl å løse 40 prosent flere av oppgavene enn den edru gruppen. Øldrikkerne klarte også oppgavene på kortere tid. I gjennomsnitt brukte de 12 sekunder per oppgave, mens de edru brukte i snitt 15,5 sekunder.

Forskerne kan ikke forklare nøyaktig hvorfor øl ser ut til å gjøre menn smartere, men Cliff Clavin fra den legendariske TV-baren "Cheers" har en teori:

Kilder: acs.org, naturalmedicinejournal.com, wiley.com, ncbi.nlm.nih.gov, dr.dk.

Likte du dette? Lik Side3 på Facebook og få tips om mange flere gladsaker: