Dette bildet gir ikke på langt nær inntrykket av det ekstreme vepsebolet i uthuset. Se videoen lenger i artikkelen.
Dette bildet gir ikke på langt nær inntrykket av det ekstreme vepsebolet i uthuset. Se videoen lenger i artikkelen. Foto: Stillbilde fra video (Stinger Creations)

Vepsebol

Fant vepsebol på størrelse med en fryseboks i uthuset

Klart råd fra norsk vepseekspert: - Løp så fort som faen.

Publisert

De fleste som kommer over et vepsebol, går lange veier utenom enda det kanskje bare snakk om et bol på størrelse med et stort egg eller i verste fall en liten melon.

Veps bygger bol fra fibre som de tygger og limer sammen til en slags florlett pappmasje. En skulle kanskje tro at de små insektene ikke kunne bygge altfor store hjem med de bittesmå kjeftene sine.

Feil. Vepsebol kan vokse til enorme, nærmest kvalmende proporsjoner.

- Som å bli skutt

Det viser en video fra en modig skadedyrtekniker i USA.

Bolet det er snakk om er på størrelse med en fryseboks og var hjemmet til over en million aggressive veps av typen «southern yellowjacket wasps» (Vespula squamosa).

- De er ekstremt hissige og stikkene svært smertefulle. Å bli stukket av en av disse kjennes ut som å bli skutt. En venn ble stukket i bakhodet, og han forklarte at det kjentes ut som å bli slått med en hammer om og om igjen, sier Jude Verret i Stinger Creations til Side3.

Hun forklarer at de fjerner bol på denne størrelsen noen ganger i året, men at dette bolet var ekstra digert.

- En bjørn spiste en del av bolet for en måneds tid siden. Vepsene bygget det raskt opp igjen, og gjorde det mye større i prosessen, forklarer Verret.

Verret forteller at eieren av skjulet vepsene hadde tatt over, snublet over bolet mens han klippet grasset. Snakk om ubehagelig overraskelse!

Bolet var i Louisiana sør i USA. Her fryser det ikke om vinteren, og vepsene er aktive året rundt. Det kan forklare hvorfor enkelte bol blir så gigantiske.

- Løp!

Erling Høie er skadetyrtekniker i ABS Skadedyrkontroll. Han forteller til Side3 at også i Norge kan vepsebol bli ganske store, selv om de ikke når denne dimensjonen.

- Det største vi har kommet over i Norge er vel to ganger størrelsen av en medisinball. Det var et jordvepsebol, forklarer Høie.

DIGERT VEPSEBOL: Også i Norge kan vepsebolene bli ganske stort om vepsene får holde på i fred.
DIGERT VEPSEBOL: Også i Norge kan vepsebolene bli ganske stort om vepsene får holde på i fred. Foto: ABS Skadedyrkontroll

Han forklarer at er lurt å fjerne vepsebol å fort en oppdager det, da bolet bare vil vokse med tiden.

Han har et klart råd dersom en skulle være så uheldig å dulte borti et bol av størrelse, i verste fall inne på et trangt loft.

- Ingen brå bevegelser og løp ut, så fort som faen. Det er ikke behagelig å bli stukket, og er du allergisk kan det i verste fall være dødelig.

Stikkveps i Norge

Stikkvepsen Vespula squamosa lever ikke i Norge. Det finnes om lag 100 kjente arter av stikkveps i verden, 13 av disse lever i Norge. Den største er geithams.

De er utstyrt med en giftbrodd som står i forbindelse med en giftkjertel, og kan stikke flere ganger.

Vanlige stikkeveps er slektene Vespa, Vespula og Dolichovespula, som er lette å skjelne fra andre veps fordi bakkroppen er skåret tvert av foran og skilt fra brystet ved en kort stilk.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.