<b>UBESVART SPØRSMÅL:</b> Forskeren kunne ikke forstå hvorfor Toxeus magnus-edderkoppene vokste så fort - helt til han la merke til en velkjent oppførsel ...
UBESVART SPØRSMÅL: Forskeren kunne ikke forstå hvorfor Toxeus magnus-edderkoppene vokste så fort - helt til han la merke til en velkjent oppførsel ... Foto: Sarefo CC BY-SA 3.0 (Wikimedia Commons)

Ammende edderkopper

Denne edderkoppen er ikke helt som andre edderkopper

En spesiell edderkopp-art mater sine nyfødte på samme måte som vi mennesker gjør med våre spedbarn.

Publisert Oppdatert

Vanligvis spiser nyfødte edderkopper det samme som de voksne edderkoppene: små insekter og pollen. Noen arter spiser faktisk ikke i det hele tatt før de har vokst seg store nok til å jakte.

Men barna til Toxeus magnus, en type hoppende edderkopp som bor i Sørøst-Asia, livnærer seg på en litt annen måte. Det var forskere ved det kinesiske vitenskapsakademiet som oppdaget dette, da de ikke kunne forstå hvordan ungene kunne vokse så fort.

I løpet av de første 20 dagene var de allerede på størrelse med mødrene sine, uten at verken unger eller mor hadde forlatt redet for å samle mat.

En av forskerne, Zhanqi Chen, så at en av edderkoppbabyene klamre seg til mammaens mage, og det var da tanken slo ham:

– Kan det bety at moren produserer noe babyene kan spise?

Chen og hans kollegaer studerte moren under mikroskopet, og da de klemte forsiktig kom det noen dråper med melkeaktig væske ut. De gjorde en analyse av "melken" og fant ut at den innholdt fett og omtrent fire ganger så mye protein som kumelk.

Det viste seg også, under forsøk, at hvis spedbarns-edderkoppene ikke fikk tilgang til denne melken, så døde de innen ti dager. Noe som betyr at de ikke kan overleve uten den.

<b>EDDERKOPPMOREN:</b> Etter 20 dager var avkommet på størrelse med moren selv om ingen hadde forlatt redet for å samle mat.
EDDERKOPPMOREN: Etter 20 dager var avkommet på størrelse med moren selv om ingen hadde forlatt redet for å samle mat. Foto: Zhanqi Chen et al

Forskerne så også at selv om de små edderkoppene begynte å jakte etter 20 dager, så var fortsatt melken en del av kostholdet frem til de ble 40 dager gamle. Akkurat som menneskebabyer, som gradvis går over fra melk til mat når de er rundt seks måneder.

Selv om dette egentlig er en prosess som kun pattedyr driver med, konkludert forskerne med at denne væsken fra edderkoppene har samme formål som pattedyrmelk – næring for de aller minste.

Chen sier det er uklart hvordan edderkoppene lager så næringsrik væske, men han mistenker at den lages av ubefruktede egg som moren resirkulerer, da det er vanlig blant andre insekter å mate de nyfødte med dette.

Forskerne fant også ut at moren lot noen av barna komme tilbake til redet etter de 40 dagene, men det var kun de kvinnelige edderkoppene som ble ønsket velkommen. Fra naturens side tror Chen at det er fordi kvinner føder barn og er viktige for å holde populasjonen oppe, og derfor er de viktigere å ta vare på.

Uansett grunn, så er det en fascinerende tanke at edderkoppen har morsinstinkt, og tar vare på barna sine over tid.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her