DETOX: Det finnes mange typer detox-kurer, fra smoothies til sjampo til spa-behandlinger. Det er stort sett ikke helt klart hva de gjør, annet enn å «rense kroppen». llustrasjonsfoto.
DETOX: Det finnes mange typer detox-kurer, fra smoothies til sjampo til spa-behandlinger. Det er stort sett ikke helt klart hva de gjør, annet enn å «rense kroppen». llustrasjonsfoto. Foto: Robert Gourley (Flickr, CC-lisens 2.0.)

Detox

- Detox er lureri fra ende til annen

Ekspertenes dom over avgiftingskurer er nådeløs.

Publisert

Vi er mange som er litt bekymra over julematen, og hvor den legger seg. Over akevitten vi skyller den ned med, også – og skjønnhetsproduktene mange kan håpe at venter under treet.

Les også: Sikker på at du skal stole på egen dømmekraft?

Vår materialistiske livsstil er utvilsomt behagelig, men det er lett å bekymre seg over konsekvensene av alle stoffene vi putter i og på kroppen. Flere og flere løser det ved å ty til «detox» – eller avgiftning, som det betyr.

Men er det noe i det? Ekspertenes dom er ikke nådig.

La det være sagt: Mange produkter som markedsføres som detox kan være både sunne og gode.

Men fra et medisinsk synspunkt, så er det nærmest absurd at et produkt eller en kur skal kunne «rense kroppen for giftstoffer», sånn generelt. Detox er snarere en type alternativ behandling, altså ikke evidensbasert.

Les også: Er dette årets beste oppfinnelse?

– La meg være helt tydelig. Det finnes to typer detox, hvorav kun én er anstendig, sier Edzard Ernst, professor emeritus i komplementær medisin ved Exeter University, til The Guardian.

Den behandlingen som faktisk fungerer brukes på mennesker med livstruende rusproblemer.

– Det andre, det er når ordet blir kapret av gründere, kvakksalvere og sjarlataner. De vil selge deg en falsk behandling som angivelig renser kroppen for giftstoffene du liksom har samlet opp, sier Ernst.

Han påpeker at kroppen allerede har egne systemer for å skille ut farlige og overflødige stoffer. Ellers ville du allerede vært død, eller døende.

– En sunn kropp har nyrer, lever, hud og til og med lunger som «detoxer» deg akkurat nå. Det finnes ingen kjent metode – minst av alt detox-behandlinger – som kan forbedre slike funksjoner i kroppen, funksjoner som allerede fungerer helt utmerket.

Vorspielhistorie: Ut på en snurr i helgen? Spar en tanke til ofrene for den store ølflommen i 1814

Foto: Agricultural Research Service (Wikimedia Commons)

Det finnes mange typer detox-kurer, fra smoothies til sjampo til spa-behandlinger. Det er stort sett ikke helt klart hva de gjør, annet enn å «rense kroppen».

Et bedre alternativ, som vi selv vet at kan være vanskelig å gjennomføre, er å generelt legge om til en sunnere livsstil. Å spise godt, holde seg i aktivitet, ikke sitte for mye i ro, og så videre.

Les også: Se hvordan det går når amerikanere skal prøve lutefisk

For noen blir detox kanskje en snarvei, for andre et supplement. Spørsmålet er om det er selve kuren, eller dens symbolverdi for oss, som er viktigst:

– Vi søker forløsning og renselse fra det vi unner oss av ekstreme former for materielle goder. Stoffer vi påfører ansiktet, drikke, dårlig mat og andre nytelser: Vi vet at det er galt, og vi ønsker en ritualistisk beskyttelse fra konsekvensene – et «overgangsritual» for å markere at vi returnerer til en sunnere livsstil.

Dette er Ben Goldacre sin dom over detox, som han vier godt og vel ti sider til i starten av den populære boka «Bad Science» (vår oversettelse). Han er ikke nådig:

– Nå som vitenskapen, på godt og vondt, er det dominerende rammeverket for å forklare verden og vår plass i den, så er det bare naturlig at vi klistrer fast en bastardisert, pseudovitenskapelig rettferdiggjørelse på vår forløsning, fortsetter Goldacre.

Les også: Vi tipper vi kan endre hvordan du oppfører deg. Vil du vedde imot?

Han har kanskje et poeng når har fremholder at det ikke finnes noen konspirasjon, noen onde krefter som utnytter oss. Tvert imot, det er noe vi søker selv, gjør mot oss selv.

Foto: Jason7825 (Wikimedia Commons)

Psykologen Peter Ayton, ved City University London, er inne på noe av det samme – men heller kanskje mer mot at folk lar seg lure, enn at vi nærmest bevisst lurer oss selv.

Les også: Hvis «The Big Bang» er 1. januar, lever Cæsar, Jesus, du og jeg klokka 23.59 på nyttårsaften

Han mener mange går fem på med detox-kurer og lignende fordi vi lever i en verden med en så enorm informasjonsflyt at vi gjerne sender ansvaret videre til «noen som forstår det bedre».

– Bare for å forstå sjampo må du ha en doktorgrad i biokjemi. Folk flest har ikke det. Når noe virker rimelig og troverdig, og blir fremstilt på en måte vi kan forholde oss til, da går vi med på det med glede, sier han til The Guardian.

Han mener ignoranse og antagelser former mange av valgene vi tar som forbrukere, og at disse for sjeldent blir utfordret. Disse tingene gjelder selvfølgelig oss alle. Deg, meg – de som bruker detox og dem som styrer unna.

Ingen kan ha full oversikt, og ingen tar til enhver tid gjennomtenkte valg, sånn fungerer bare ikke mennesker (en annen populærvitenskapelig bok, «Tenke, fort og langsomt», av Daniel Kahneman har mer om dette).

Les også: Ti løgner du garantert ble fortalt på skolen

Det er nettopp derfor markedsføring som spiller på autoritet kan være farlig og misvisende. Det er også derfor detox er big business.

– Folk antar at verden er påpasselig regulert og at det finnes godartede institusjoner som verner om dem, og passer på at en ikke gjør noen feil, sier Ayton. Men sånn er det jo ikke, dessverre.

Vårt tips: Spis noen sunne ting, ikke så mange usunne ting, rør på deg i blant, og nyt julen og livet. Så gir leveren, nyrene, lungene og huden din deg en konstant detox-kur på veien – helt gratis.

Artikkelen er først publisert på blogg.natgeotv.com. Les også: 

Hold deg fast: Verdens høyeste berg-og-dalbane blir stor som en skyskraper

Ja, endelig! Slik fungerer verdens første virkelige svevende skateboard

Endelig en robotdrakt for deg og meg! Og denne ser også bra ut

Flyvesykkelen er her! Nå blir Birken litt mer interessant, tipper vi

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.