Foto: NASA

En ny jord

- Det finnes antakelig milliarder av beboelige verdener bare i vår galakse

NASA: Kepler-teleskopet har oppdaget mer enn 1200 nye planeter.

Publisert

Tirsdag 9. mai annonserte NASA at romteleskopet Kepler har fått bekreftet ytterligere 1284 nye planeter utenfor vårt eget solsystem.

– Oppdagelsen gir oss håp om at et sted der ute, finnes en stjerne som er lik vår, og kanskje kan vi oppdage en ny jord, sier Ellen Stofan, chief scientist ved NASAs hovedkvarter.

Hittil har Kepler fått bekreftet rundt 2325 planeter totalt. Av de 1284 nyeste kan fler enn 500 av dem være steinbaserte planeter som størrelsesmessig ligger ganske nær jorden.

Les også: Update fra Elon Musk: Space-X drar til Mars allerede i 2018

BESTE KANDIDAT: Kepler-186f er en eksoplanet svært lik jorden. Den er ifølge astronomer den beste kandidaten for en beboelig planet som er oppdaget per 2014
BESTE KANDIDAT: Kepler-186f er en eksoplanet svært lik jorden. Den er ifølge astronomer den beste kandidaten for en beboelig planet som er oppdaget per 2014

Ni av planetene befinner seg i tillegg i den berømmelige « goldie locks»-sonen, med en avstand til sin stjerne som sannsynliggjør sjansen for en levelig temperatur på planetens overflate.

Kepler-teleskopet ble skutt opp i bane rundt jorden i 2009, og har siden arbeidet flittig med å observere en liten flik av stjernehimmelen. Formålet har blant annet vært å lete etter potensielle planeter i bane rundt stjerner i Melkeveien.

Les også: Dette er verdens rareste skapelsesberetninger

Kepler-teleskopet.
Kepler-teleskopet. Foto: EPA

Metoden som er brukt er, litt forenklet, rett og slett å observere hver enkelt stjerne i romteleskopets søkefelt over tid — og se etter ørsmå variasjoner i lysstyrken.

Hvis disse variasjonene kommer regelmessig, er det et godt tegn på at det er “noe” som passerer mellom stjernen og teleskopet, og da mest sannsynlig en planet.

Her kan du lese mer om hvordan NASA gjør dette.

Kepler er i midlertid avhengig av at planetens bane rundt stjernen ligger på et plan som gjør at den passerer i synslinjen mellom teleskopet og stjernen.

Les også: Sånn ser det ut når US Air Force tester rakettdrevet maglev

Den fargerike GIF-animasjonen nedenfor viser bare et lite utdrag av det som er funnet hittil, men det er likevel fascinerende å se variasjonen ...

BARE ET LITE UTVALG: Her vises også den relative størrelsen på planetene, samt et estimat på overflatetemperaturen, som varierer fra "lunken" til "lava".

Keplerteleskopet

Keplerteleskopet er et NASA-romteleskop og -fotometer som leter etter eksoplaneter som ligner vår egen jord, med særlig fokus på de som ligger i den livsbetingende avstanden til moderstjernen («beboelig sone»). Planetene blir oppdaget når de passerer foran moderstjernen, og dermed reduserer lysstyrken til stjernen med rundt én titusendel. Teleskopet har fått navn etter den tyske astronomen Johannes Kepler.

Kilde: Wikipedia.

Planetsystemene, med deres stjerner og sine omløpsbaner, er ikke representert i korrekt målestokk. Slik må det nesten bli når man bokstavelig talt opererer med astronomiske størrelser.

NASAs direktør for astrofysikk, Paul Hertz, sier i følge The Guardian at disse funnene viser at det antakelig finnes et titalls milliarder beboelige verdener - selv bare i «vår egen» galakse.

Les også: Bildet av «Guds hånd» fascinerer mennesker over hele verden

Ha det tallet i bakhodet mens du føler på hvor mange galakser det er i det observerbare universet. Ingen vet jo sikkert, men estimatene varierer fra 100 til 500 milliarder…

Selv de mest konservative forslagene vil ligge på rundt hundre milliarder milliarder, eller 100.000.000.000.000.000.000 potensielle destinasjoner for liv.

Det er lov å håpe.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Dette «magiske» lysglimtet oppstår når egget befruktes

Det har tatt 6 år og 720.000 forsøk å ta dette bildet

Studie: Språk-nazier er ubehagelige folk

En «utenomjordisk» utseende manet er funnet på det dypeste punktet i havet

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.