<b>LEVER LENGER: </b>Enkelte sjimpanser lever lenger enn andre. Forskere tror de har funnet «hemmeligheten».
LEVER LENGER: Enkelte sjimpanser lever lenger enn andre. Forskere tror de har funnet «hemmeligheten». Foto: Michael Nichols / National Geographic

Apeliv

Dette er sjimpansenes «hemmelighet» til et langt liv

Det er visst ikke så dumt å være grei. I hvert fall ikke for mannlige sjimpanser.

Publisert Oppdatert

Menn og kvinner bak plakater med «inspirerende» budskap har nå fått betydelige mengder vann på mølla. Den gamle klisjeen «Det er hyggelig å være viktig, men det er viktigere å være hyggelig» – og tusen andre med samme budskap – viser seg å være riktig.

I det minste for mannlige sjimpanser. Det viser en fersk studie som bygger på 24 år med vurderinger gjort av zoologer.

Konklusjonen? Sjimpanser som er lite aggressive, viser vilje til samarbeid og generelt er greie med andre, lever lengre enn gjennomsnittet.

  • Sjimpanser lar seg lure av dette trikset. Gjør du?

Studien er mulig fordi zoologer og andre forskere som studerer dyrepsykologi rangerer ulike dyr, deriblant sjimpanser, ved å bruke personlighetstester.

Disse fant altså at blant de 187 sjimpansene studien har levealderen til, levde de snille hannene lengst.

For hunnene var resultatet mer uklart.

Ingen andre personlighetstrekk virker å påvirke levealderen for hverken hunner eller hanner i betydelig grad, ifølge studien.

For mennesker er det tidligere funnet at de som scorer lavt på nevrotisme og høyt på ekstroversjon eller utadvendthet lever litt lengre enn andre.

Mennesker deler omtrent 99 prosent av genene sine med sjimpanser, som kan være våre aller nærmeste nålevende slektninger. Primatologen Jane Goodall har tidligere dokumentert at sjimpanser føler glede, sorg, kjærlighet, sjalusi, trygghet og redsel – akkurat som oss mennesker. De leker, kommuniserer, danner sosiale samfunn, og konstruerer og bruker redskaper.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her