ØL ER SUNT: Du kan drikke inntil 12 halvlitere i uken med god samvittighet.
ØL ER SUNT: Du kan drikke inntil 12 halvlitere i uken med god samvittighet. Foto: Scanpix/Shutterstock

Endelig en gladnyhet

Nå er det bevist: Øl er sunt

Øl er like sunt som vin, og folk som drikker føler de har bedre helse enn de som ikke drikker.

Publisert Oppdatert

Øl og sprit kan ha samme helsefordeler som vin, viser en studie ifølge Daily Mail. Den engelske avisen viser til at forskere tidligere har fremholdt vin som godt for hjertet, fordi det hindrer blodpropp og er rikt på beskyttende antioksidanter. Undersøkelsen viser også at personer som ofte nyter en «drink», rapporterte sjeldnere om sykdomstilfeller enn avholdsfolk.

Konklusjonene er hentet fra en undersøkelse av 19.000 voksne personer som drakk regelmessig. Undersøkelsen er publisert i «The Journal of Epidemiology and Community Health».

Drikk for god helse

Fire av ti avholdsfolk definerte helsen sin som grei, dårlig eller svært dårlig. Til sammenligning var det bare en av fire av dem som drakk alkohol som hadde samme definisjon av egen helse.

Undersøkelsen viser ingen helseforskjell mellom de som drikker vin og de som drikker øl eller sprit.

Det betyr at du like godt kan nyte et glass kald øl, som et glass rødvin – og oppnå den samme helsegevinsten.

Ifølge Daily Mail har undersøkelsen tatt høyde for alder, arbeidsforhold, fysisk aktivitet og røykevaner til deltagerne, for å eliminere potensielle feilkilder.

– Konsum av ethvert forbruk av alkohol, viser en lavere frekvens av dårlig helse enn hos avholdsfolk, sier Dr. Fernando Rodriguez-Artalejo til Daily Mail.

Utrolig nok viser studien at jo høyere konsum av alkohol, vin og øl, jo lavere var forekomstene av «suboptimal» helse, som heter det i rapporten.

LES OGSÅ: Free Solo - tidenes klatrebragd

Øl er sunt

Tidligere undersøkelse har vist at øl er rikt på vitamin B6, noe som forebygger opphopningen av homoscysteine i kroppen som igjen er kjent for å forårsake hjerteproblemer.

Øl er også antatt å inneholde andre stoffer som bidrar til en overordnet beskyttende effekt, gitt et moderat inntak av alkohol.

Drikk og unngå forkjølelse

En annen studie fra Common Cold Unit i Salisbury, viser at de som ikke drikker har tre ganger større sannsynlighet for å bli forkjølet.

Forskerne tror at øl, sprit og vin hjelper kroppens antiinflammatoriske mekanismer.

LES OGSÅ: Fem gode grunner for å drikke øl

Så mye kan du drikke hver uke

Daily Mail skriver at «The Department of Health” definerer sikre grenser for drikking til å være 21 enheter per uke for kvinner og 28 enheter for menn. En enhet er her oppgitt til en halv pint med øl, et glass med vin eller et «pubmål» med sprit.

En halv pint tilsvarer 0,28 liter. Det betyr at du trygt kan drikke 12 halvlitere i uken, ifølge Helsedepartementet i England.

Disse rådene stemmer godt med rådene vi finner i Norge. På nettsiden til Norsk Helseinformatikk oppgis grensene for risikosoner for helserelaterte plager til å være:

Menn

  • Høy risiko for menn: Mer enn 21 AE per uke
  • Lav risiko for menn: Mindre enn 14 AE per uke
  • Grensesone for skade: 14 - 21 AE per uke

Kvinner

  • Høy risiko for kvinner: Mer enn 14 AE per uke
  • Lav risiko for kvinner: Mindre enn 10 AE per uke
  • Grensesone for skade: 10 - 14 AE per uke

Her er alkoholenhet oppgitt til å være 13 gram alkohol, eller en liten flaske pils (35 cl), et glass vin (12 cl) eller en dobbel drink (4 cl).

Flere avstår fra alkohol

Daily Mail viser også til en nordisk studie, som viser at vin er den sunneste drinken, men at høyt alkoholforbruk her var assosiert med dårligere helse.

Men, til tross for de antatte helsegevinstene knyttet til alkohol, skriver Daily Mail at det er et økende antall briter som avstår fra alkohol og at antall avholdsfolk er nå det høyeste siden målingene startet.

Ifølge avisen sier en av fire over femti år at de har sluttet å drikke. Men, også de unge avstår i større grad fra alkohol. For 20 år siden sa syv prosent av de mellom 18–24 at de ikke drakk. I fjor var dette økt til 12 prosent.

Til tross for dette øker alkoholkonsumet i Storbritannia. Det skyldes et økt antall stordrikkere pluss at kvinnene drikker mer. En av fem kvinner overstiger det daglige anbefalingen om å ikke drikke mer enn tre til fire små glass vin daglig.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her