Foto: Bernard Picton

Marin oppdagelse

Denne har aldri før blitt sett i Norge

Unike oppdagelser i norske farvann.

Publisert

Gulen Dykkesenter nord for Bergen arrangerer hvert år en nakensneglesafari. I år ble det observert to arter som ikke tidligere har blitt påvist i Norge. 

Nakensnegler er en type marine snegler uten sneglehus. De finnes langs hele norskekysten, men størrelsen gjør at det stort sett er dykkere og undervannsfotografer som observerer disse skapningene. Skapningene er gjerne ikke mer enn 10-12 milimeter lange, og naturlig nok lett å overse. 

To nye observasjoner

Langs norskekysten finnes omlag 95 arter, men denne listen kan nå utvides med de to artene Dotomaculata og Dotodunnei. Disse er tidligere kjent fra blant annet britiske farvann, men har ikke vært observert i Norge tidligere.

Med på årets nakensneglesafari var eksperten Bernard Picton fra National Museums of Northern Ireland, som har forsket på nakensnegler i nærmere 40 år.

(artikkelen forsetter under bildet)

Foto: Christian Skauge

Picton har skrevet en bok og publisert en rekke vitenskapelige rapporter om nakensnegler, og var ikke i tvil om hvilke arter det her var snakk om.

Helt ny art

Årets oppdagelser er ikke den første unike observasjonen som har funnet sted under nakensneglesafariaen. Totalt er det nå funnet 70 forskjellige arter på havbunnen utenfor Gulen Dykkesenter, noe som i følge undervannsfotografen Christian Skauge er unikt i norsk sammenheng.

- I år samlet safarien deltakere fra Norge, Danmark, Nord-Irland, Frankrike, Tyskland, Nederland og Russland, og det ble funnet til sammen 43 forskjellige arter, forteller Skauge, som arrangerer safarien i samarbeidet med dykkesenteret.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Doto maculata.
Doto maculata. Foto: Bernard Picton

- Den mest spennende oppdagelsen så langt er imidlertid det som sannsynligvis er en helt ny art. Den første observasjonen fant sted helt tilbake i 2005, men man trodde lenge at det var en kjent art, forklarer Skauge. 

Første gang på 100 år

Etter hvert har det blitt klart at dette sannsynligvis er en hittil ukjent art. Etter et langvarig og nitidig arbeid, som involverer sammenligning av DNA-materiale, ventes det at forskerne ferdigstiller materialet sitt senere i år.

- Dette kan bli første gang på nesten 100 år at en ny art av nakensnegle beskrives i Norge, forteller Skauge.

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.