<b>DARK SWORD:</b> Dette er en konseptskisse av Kinas ubemannede fly Dark Sword. Flyet sies å kunne være verdens første 6. generasjons kampfly.
DARK SWORD: Dette er en konseptskisse av Kinas ubemannede fly Dark Sword. Flyet sies å kunne være verdens første 6. generasjons kampfly.

AVIC 601-S «Dark Sword»

Kina kan ha avslørt verdens første 6. generasjons krigsfly

Flyprogrammet kalles «Dark Sword» og beskrives som et mareritt for USA.

Publisert Oppdatert

I rekordfart er Kina på vei til å bygge seg opp som en solid militærmakt. Nyheten om det kinesiske stealthjagerflyet Chengdu J-20 «Black Eagle» slo ned som en bombe i 2011, og siden har Kina utviklet dette og andre fly i et urovekkende høyt tempo.

USA frykter at Kina er i ferd med å snu maktbalansen i verden. General og sjef for det amerikanske luftforsvaret, Mark Welsh, tror at Flyvåpenet i Folkets Frigjøringshær i Kina (PLAAF) vil forbigå USAs luftforsvar (USAF) innen 2030.

Ifølge Welsh har USA i dag «noen tusen flere fly» enn Kina, mens kinesernes flyvåpen allerede er større enn USAs målt i personell.

- I den farten de bygger og med de flyene de utvikler, vil Kina ta igjen og og være minst like store, om ikke større, enn USA, uttalte Mark Welsh overfor forsvarskomiteen i USAs bevilgningskomité.

I mai 2018 viste rapporter fra Defense News og Global Security at PLAAF har planer om å tette et nytt strategisk hull for å bli en av verdens største militærmakter - med et langttrekkende, strategisk bombefly omtalt som H-20.

Flyet skal være i stand til å nå USAs kyst.

Kina kan bli først med 6. generasjon kampfly.

Amerikanske Lockheed Martin bygger kampflyet F-35, som også er det nye kampflyet Norge har investert i.

Dette er den nyfødte 5. generasjonen med krigsfly, men kappløpet mot neste og 6. generasjon er allerede i gang. Dette er fly av et helt annet kaliber enn i dag.

Det første glimtet av USAs 6. generasjon kampfly skisserer våpensystem som deler fly i to med laser, kan mørklegge hele byer og med svermer av kunstig intelligente droner som jager i flokk.

Handelskrigen mellom Kina og USA blomstrer, og forholdet mellom de to er kjøligere enn på mange år. Det blir neppe varmere av at det kan være Kina som blir først i luften med kampfly av 6. generasjon.

Nylig avslørte Kina en ny flyutviklingsplattform kalt «Dark Sword» som antas å kunne være verdens første 6. generasjon kampfly, skriver magasinet Military Watch.

Informasjonen så langt tyder på at dette er et ubemannet kampfly.

Dagens 4. og 5. generasjons jagerfly er begrenset av pilotene, som presser grensene for hva de kan takle med trykkdrakter for å motvirke effektene av g-krefter, oksygenmasker og intens fysisk og psykisk trening.

Tar du piloten ut av likningen kan fly i teorien oppnå manøvrerbarhet vi hittil ikke har sett maken til. Det er her Dark Sword kommer inn i bildet.

Flyet er en videreutvikling av ubemannede fly Kina har jobbet med siden 2013, kalt AVIC 601-S. Dark Sword har en vesentlig annerledes formfaktor enn sine forgjengere og er nettopp bygget for økt manøvrerbarhet.

Military Watch regner det for sannsynlig at flyet kan utstyres med Kinas nyeste våpensystem og fly i flere ganger lydhastigheten over ekstreme avstander.

"The Dark Sword is also likely to carry the most advanced Chinese-made air-to-air missiles and be able to operate at several times the speed of sound over extreme ranges, making it a lethal threat to hostile platforms across the South and East China Seas and a potentially invaluable asset,"
Military Watch

USA har også forsøkt å utvikle ubemannede kampfly gjennom Northrop Grummans X-47B. Programmet var imidlertid ingen suksess og ble avviklet.

Russlands planer for 6. generasjons kampfly sies å være å videreutvikle dagens Sukhoi Su-57.

Ubemannede fly har utfordringer

Det skal sies at det ennå ikke finnes en definisjon på hva et 6. generasjons kampfly er. En fellesnevner i planene til USA, Russland og Kina er at fremtidens fly er kunstig intelligent og kan operere uten en pilot.

Dette har samtidig utfordringer.

Uten en pilot som kan ta over stikkene er flyet sårbart for elektroniske angrep. Kommunikasjonen mellom flyet og en kommandosentral er særlig utsatt.

Slike fly innebærer et konstant og kostbart kappløp om å ha den til enhver tid mest sofistikerte teknologien. Kostnadene kan imidlertid forsvares dersom resultatet er et fly som er overlegent alle andre.

Det blir også spekulert i om Dark Swords primære rolle er å fungere sammen med det bemannede krigsflyet J-20 «Black Eagle». Om den kunstige intelligensen er sterk nok kan pilotene i J-20 i prinsippet bare peke ut målet med en enkel elektronisk kommando før Dark Sword går til angrep.

<b>6. GENERASJON? </b>Dette er skissen av Dark Sword som ligger på Wikipedia
6. GENERASJON? Dette er skissen av Dark Sword som ligger på Wikipedia

Analytikeren Justin Bronk i den britiske tenketanken Royal United Services ser for seg et annet scenario for Dark Sword. Til Business Insider sier han at det ubemennede flyet kan fungere som et våpenskjold mot for eksempel amerikanske missiler.

- I det minste kan Dark Sword brukes til å suge til seg missiler fra andre jagerfly. Hvis du kan produsere mange nok, er kvantitet en kvalitet i seg selv, sier han.

Kilder: Military Watch, Wikipedia, Sputnik News, Business Insider.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her