SUPERVULKAN: Dersom denne vulkanen får et massivt utbrudd, vil det ramme hele jordkloden.
SUPERVULKAN: Dersom denne vulkanen får et massivt utbrudd, vil det ramme hele jordkloden. Foto: Bulls

Campi Flegrei

Campi Flegrei rører på seg

Campi Flegrei er en av verdens farligste supervulkaner.

Publisert

Etter nesten 500 års søvn frykter geologer og vulkaneksperter at den enorme supervulkanen "Campi Flegrei" skal bevege seg over i en kritisk fase.

For å si det kort: Hvis du mener kjendis-dødsfall og dagens politiske bilde er ille, kan det hende at naturen selv tar grep og setter igang apokalypsen helt på egenhånd.

Les også: En sovende vulkan har nettopp våknet til live i Alaskas villmark

Dette er for så vidt ingen overdrivelse, for supervulkanen Campi Flegrei har virkelig potensiale til å ødelegge store deler av verden slik vi kjenner den.

Først en kjapp definisjon:

En supervulkan er definert som en vulkan som er i stand til å slynge mer enn enn 1000 kubikkilometer masse ut i atmosfæren.

Til sammenligning stod et av de voldsomste vulkanutbruddene i moderne tid, Karakatau i 1883, for rundt 30 kubikkilometer "ejekta".

Les også:  10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 … «Liftoff». Noen sekunder senere gråter en hel verden

Resultatet av så store mengder støv, aske og gass i atmosfæren er tilsvarende en såkalt atomvinter: Ødelagte avlinger, matmangel, forgiftninger og generell samfunnskollaps.

En nærmere titt på den europeiske supervulkanen får du her:

To dager før julaften ble det publisert en artikkel i forskningstidsskriftet Nature Communications, hvor de ikke legger to fingre mellom:

Det er store sjanser for at Campi Flegrei er i ferd med å våkne til live. Og enda verre: Det er mulig at den sovende supervulkanen vil gå inn i en såkalt kritisk fase.

Det første, og kanskje største problemet er at Campi Flegrei ligger like ved storbyen Napoli i Italia, og at rundt en halv million mennesker bor mer eller mindre rett over vulkanen.

Les også: Forskere finner link mellom lav intelligens og folk som liker svada

Det andre er at Campi Flegrei er stor. Veldig stor. Slik tilfellet er med flere andre supervulkaner, er ikke Campi Flegrei en klassisk kileformet fjelltopp.

Store deler av vulkanen ligger faktisk under vann i middelhavet, og totalt består den av hele 24 kratere, flere geysirer og store, varme områder.

LEVER FARLIG: På bildet til venstre har vi merket av byen Napoli. Kartet til høyre viser supervulkanens utstrekning.
LEVER FARLIG: På bildet til venstre har vi merket av byen Napoli. Kartet til høyre viser supervulkanens utstrekning. Foto: Wikimedia Commons/Side3

Navnet Campi Flegrei betyr faktisk "brennende sletter", og selve kalderaen, eller krateret, er hele 7,5 kilometer i diameter.

Les også: Slik vil kloden se ut hvis all isen smelter

Det største utbruddet skjedde for rundt 200.000 år siden, og førte til voldsomme klimaendringer i hele Europa. Siden har Campi Flegrei hatt flere utbrudd, for henholdsvis 40.000, 35.000 og 12.000 år siden.

Utbruddet for 40.000 år siden knyttes til utryddelsen av neanderthalerne, selv om det er vanskelig å slå fast noe som skjedde for så lenge siden.

Siste utbrudd på Campi Flegrei foregikk i 1538 og etterlot seg et nytt fjell, Mount Nuovo.

Nå har italienske myndigheter oppgradert trusselnivået fra grønt til gult, noe som i praksis betyr at vulkanen skal overvåkes.

Og stort mer enn det er det dessverre ikke å gjøre. Kreftene i en supervulkan er så store at menneskelig innsats og mottrekk vil være neglisjerbare.

Les også: Robot-apokalypsen nærmer seg? Tesla-gründeren tror noe «virkelig farlig» kan skje innen fem år

Om et eventuelt utbrudd ligger ett eller tusen år frem i tid, er imidlertid vanskelig å spå. Forskerne trenger mer tid og øvelse i å overvåke vulkanen, og sier heldigvis at det langt ifra er sikkert at det skjer noe mer innenfor vår livstid.

Uansett: Vi håper på det beste for 2017.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

En sjelden komet passerer jorden denne uken — og du kan se den!

Slik kan du utfordre angsten – slik jeg utfordrer verdens mest ekstreme triatlon

Mannen som la ned Sovjetunionen — og endte Den kalde krigen

Om øglejakt, kjønnshår og nordlys: Her er de kuleste og smarteste nettvideoene fra 2016

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her