Ugh

Bruker du håndtørkeren?

Da kan det være greit å lese dette.

Publisert

Mens du blåser hendene tørre med en håndtørker på et offentlig toalett, slår kanskje tanken deg:

"Jeg er i et lite, klamt og varmt rom hvor folk gjør sitt fornødne dagen lang. Veldig mange slurver med håndhygienen. Blåser egentlig denne maskinen bare bakteriene utover hendene mine?".

Den tanken er har slått en gruppe forskere også, som i en studie har sett nærmer på i hvor stor grad en slik håndtørker egentlig sprer bakterier.

For å undersøke effekten av tørkerne, dyppet en testpersoner hendene i svartfarget væske og tørket hendene med både papir og håndtørkere.

Dette er resultatet fra håndtørkeren:

Deretter fikk gruppen hendene dekket av den harmløse melkesyrebakterien Lactobacillus for å simulere hva som skjer når personer som slurver med håndvasken tørker hendene.

Kraftige lufttørkere er de verste bakteriesprederne i testen, mildere håndtørkere var noe bedre mens papirhåndklær knapt spredte noen bakterier. De kraftige håndtørkerne førte faktisk til 27 ganger større spredning av bakterier i lufta enn tørkepapir.

Dette hadde ikke spilt noen rolle dersom folk var flinke til å vaske hendene, men det viser seg at 95 prosent vasker hendene feil. Hver tredje personer bruker ikke såpe, mens én av ti vasker ikke hendene i det hele tatt.

Undersøkelsen  er amerikansk, men skal vi tro overlege Zuzana Von Bail Magnussen ved etat for helsetjenester i Bergen kommune, er vi like sløve i Norge.

- Det virker som om folk har glemt hvor viktig det er med grundig håndhygiene for å unngå å bli syk og smitte andre, sier Magnussen til NRK.no.

Hva foretrekker du å bruke, tørkepapir eller håndtørker?

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her