STEALTH-BOMBEFLYET B-21: Northrop Grumman har fått oppdraget med å utvikle bombeflyet B-21. Det amerikanske luftforsvaret bekrefter programmet med denne konseptskissen. Foreløpig er detaljene rundt flyet sparsomme. Legg imidlertid merke til vinduene i skissen over - det kan tyde på at flyet blir bemannet.
STEALTH-BOMBEFLYET B-21: Northrop Grumman har fått oppdraget med å utvikle bombeflyet B-21. Det amerikanske luftforsvaret bekrefter programmet med denne konseptskissen. Foreløpig er detaljene rundt flyet sparsomme. Legg imidlertid merke til vinduene i skissen over - det kan tyde på at flyet blir bemannet. Foto: U.S. Air Force graphic

B-21

B-21 er USAs nye stealth-bombefly

Et av de store spørsmålene er hvorvidt det nye bombeflyet kommer til å ha piloter ombord.

Publisert

Arven etter legendariske B-2 «Spirit» videreføres med det siste innen militærteknologi og flydesign.

Nylig tikket den inn en nyhetsmelding fra pressekontoret til U.S. Air Force. Budskapet var kort og konsist:

«Air Force reveals B-21 Long Range Strike Bomber».

Og der var katta ute av sekken.

Eksentrisk milliardær viser frem et splitter nytt romskip

Nye krigsmaskiner er sjelden noe å rope hurra for, men alle med interesse for teknologi og vitenskap har grunn til å følge med når det amerikanske luftforsvaret presenterer noe helt nytt.

For tre uker siden skrev Natgeobloggen om de nye reklamefilmene fra jageflyprodusenten Northrop Grumman. I videoen nedenfor kommer de med sterke hint at noe stort er i gjære: «Just wait …» var punchlinen i reklamefilmen:

Screen9na04

Og nå har vi fått vite hva de har hatt i ermet.

Mistenkelig likt det eksisterende B-2 «Spirit» vil noen hevde ...

Les også: Jagerfly-gigant med sterke hint om skummel fremtid

Nye B-21 er ment å erstatte det ikoniske geriatriske bombeflyet B-52 Stratofortress, som har vært i tjeneste siden 1952, samt B-2 «Spirit», verdens første langdistanse bombefly med stealth-kapasitet.

B-2 virket ekstremt futuristisk da det ble introdusert i 1997, men etter Sovjetunionens kollaps ble produksjonen kuttet etter bare 21 fly av et planlagt antall på 132.

Les også: Slik ser en atombombe ut noen milliontedels sekunder etter detonering — se de utrolige bildene

Foreløpig har ikke U.S. Air Force avslørt stort annet enn en konsept-skisse med logo på, så hvordan det ferdige flyet vil bli seende ut er det ingen som helt vet ennå, men svært mye tyder på at B-21 vil ligne mye på sin forgjenger.

Les også: 78 år etter Hindenburg-katastrofen satser kineserne på enorme luftskip

Sannsynligheten er også stor for at Northrop Grumman vil trekke veksler på lærdommen fra både B-2 Spirit, og den sjukt futuristiske stealth-dronen X-47B:

Et av de store spørsmålene er hvorvidt de nye bombeflyene kommer til å ha piloter ombord. Drone-teknologien fortsetter å skyte fart og mange vil hevde at en pilot ombord bare svekker flyets design og i tillegg representerer en økt fare for, eh ... menneskelige feil.

Andre mener det er en selvfølge at både bombe- og jagerfly skal ha pilot ombord, og i flere av de nye designene ses en tydelig cockpit med vinduer — noe som strengt tatt ikke er nødvendig for et dronefly.

Les også: Denne 12 meter høye 3D-printeren skal ikke lage nips. Ambisjonen er heller å redde verden

Herligheten er beregnet til å koste rundt i overkant av fem milliarder kroner per fly — og amerikanerne har bestilt 100 stk.

Militære prosjekter har et interessant rulleblad når det gjelder budsjettoverskridelser, og det skal bli interessant å se nullene balle på seg for prosjekt «B-21».

Det har noe å leve opp til, ettersom budsjettsprekken til B-2 «Spirit» er legendarisk: Opp mot 20 milliarder kroner per fly, og driftskostnadene under flyvning ligger på rundt 1 million kroner — per time.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

I 2050 kommer halvparten av jordens befolkning til å være… nærsynte?

OK… Det er en løs gorilla på den internasjonale romstasjonen

For første gang har forskere funnet kilden til mystiske radioglimt

Englands stealth-krigsskip skal ta knekken på alt og alle

blogg.no

Side3 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side3.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.