<b>VANNDRAGEN: </b>AG600 er verdens største amfibiefly. Den kan lande både til lands og til vanns.
VANNDRAGEN: AG600 er verdens største amfibiefly. Den kan lande både til lands og til vanns. Foto: Getty

AG600

Verdens største amfibiefly

Den er stor på land, men størst i vann. AG600 er verdens største amfibiefly.

Publisert Oppdatert

Stor på land – størst på vann. Kinas flyindustri har imponert verden både med å lage moderne passasjerfly og avanserte kampfly. I 2016 overrasket de verden med å lansere verdens største amfibiefly, AG600.

AG600 er også kalt «Kun Long», som betyr «Vanndrage». Det passer godt for det store flyet, som er på størrelse med en Boeing 737.

I ukens utgave av Vi menn kan du lese mer om AG600.

Første test på vann

I fjor høst ble AG600 ble testet på vann for første gang. Hvordan det gikk, ser du i videoen under:

Det finnes større amfibiefly i verden, som H-4 Hercules, men AG600 er det største flyet som kan lande både i vann og på land.

LES OGSÅ: H-20: Kinas nye bombefly

Brannslukking

AG600 kan brukes til flere typer oppdrag, men slukking av skogbrann vil bli en viktig oppgave for flyet. Satt opp som brannslukningsfly, kan buken nemlig fylles med 12 tonn vann i løpet av 20 sekunder.

Utviklingen av AG600 har involvert 150 selskaper fra 20 av kinas provinser. I tillegg har 11 universitet og høyskoler deltatt i utviklingen.

Mer om utviklingen av AG600 ser du i denne videoen:

Militære formål?

Til nå er det kun kinesiske myndigheter som har bestilt flyet. Vestlige militæranalytikere spekulerer i at det ikke bare er skogbrann flyet skal brukes til. Med flyets rekkevidde og kapasitet for å lande i vann, gjør dette flyet perfekt for å frakte personell til Kinas kunstige øyer i Sør-Kina-havet og til Spratley-øyene som blir okkupert både av Kina, Malaysia, Taiwan, Filippinene og Vietnam.

LES OGSÅ: General: Kina vil gå forbi USA i lufta innen 2030

I videoen under ser du litt hvordan flyet ble presentert for første gang. Videoen inneholder også grafikk som viser de ulike bruksområdene til flyet.

BLI ABONNENT: Artikkelen er publisert i samarbeid med Vi Menn. Klikk her for å abonnere eller les alt ukebladet har utgitt på vimennpluss.no.

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her