<b>UNIKT FUNN: </b>En fjernstyrt undervannsfarkost (ROV) tar bilder av det 2400 år gamle og svært godt bevarte skipet funnet på 2000 meters dyp i Svartehavet. Forskerne vet foreløpig ikke hva som skjuler seg om bord.
UNIKT FUNN: En fjernstyrt undervannsfarkost (ROV) tar bilder av det 2400 år gamle og svært godt bevarte skipet funnet på 2000 meters dyp i Svartehavet. Forskerne vet foreløpig ikke hva som skjuler seg om bord. Foto: BLACK SEA MAP/EEF EXPEDITIONS

2400 år gammelt skip

Et helt unikt skipsvrak er oppdaget i Svartehavet

Skipsvraket er 2400 år gammelt og det eldste som noensinne er funnet i fullgod stand.

Publisert Oppdatert

Dypt nede i Svartehavet ligger det et gresk handelsskip. Komplett med mast, ror og sitteplasser ligger det 2000 meter under overflaten.

Denne typen skip har faktisk aldri blitt funnet før, og skipet skal ha ligget urørt på havets bunn siden 400 f.Kr.

– Jeg ville aldri trodd dette var mulig. Dette vil forandre vår forståelse av skipsbygging og sjøfart i den antikke verdenen, sier professor Jon Adams ved Universitetet i Southampton i en uttalelse.

Han er ekspert på maritim arkeologi og har studert en liten del av vraket. Gjennom karbondatering har han fått bekreftet alderen til det 2400 år gamle skipet.

- Utrolig funn

Skipet ligger i en såkalt «dead zone», et dødt havområde som har så lite oksygen at dyr og planter ikke kan leve der. Det er ifølge forskerne grunnen til at det urgamle skipet har holdt seg i så god stand.

– Vraket viser det enestående bevarings-potensialet i Svartehavet, som har vært et avgjørende veikryss for kulturer i tusenvis av år. Det er et utrolig funn, sier arkeolog Fredrik Hiebert, som har lett etter vrak i Svartehavet på tidligere ekspedisjoner, til National Geographic.

Helen Farr, som er en del av den pågående ekspedisjonen, forteller til BBC at å finne skipet føltes som å reise tilbake i tid.

– Det er som en helt annen verden, sier hun.

LES OGSÅ: I 1944 ble DF «Hydro» senket på dramatisk vis. Nå er lasten blitt undersøkt

Teknologi fra oljeindustrien

Det gamle skipet ble funnet da forskningsprosjektet Black Sea Maritime Archaeology Project brukte teknologi fra oljeindustrien til å kartlegge et område på 2000 kvadratkilometer i Svartehavet.

Sirene-vasen viser Odyssevs fastbundet på et gresk handelsskip av en lignende type som nå er funnet utenfor kysten av Romania. Foto: British Museum
Sirene-vasen viser Odyssevs fastbundet på et gresk handelsskip av en lignende type som nå er funnet utenfor kysten av Romania. Foto: British Museum

De siste tre årene har forskerne funnet over 60 skipsvrak – alt fra handelsskip fra antikken til kosakk-skip fra 1600-tallet.

Forskerne vet foreløpig ikke hva skipet er lastet med, men det skal de nå komme til bunns i.

Utrolig nok kjente vi disse greske skipene utelukkende fra en illustrasjon på Sirene-vasen. Denne vasen viser Odyssevs fastbundet til masten for å unngå å bli trollbundet av musikken til de vakre sirene. Ifølge sagnet brukte sirene sang for å lokke reisende mot øya, noe som førte til at de begikk skipbrudd mot klippene utenfor øya.

Artikkelen er først publisert på natgeobloggen.no. Les også:

Prøv SIDE3+ gratis
Klikk her for 30 dager gratis tilgang *
Har du lest disse?
* Abonnementet fortsetter å løpe for 79,- per mnd. Ingen bindingstid.
Har du allerede en bruker? Logg inn her